Dr. Iancu Morad, medic chirurg estetician: „O intervenție estetică reușită presupune un rezultat armonios și natural. Nu este bine să fim obsedați de perfecțiune”

Scris de Alexandra Popescu
Publicat la data de: 22-05-2023

în: Beauty

Dr. Iancu Morad

Cererea de intervenții estetice, invazive sau minim invazive, a crescut spectaculos în ultimii ani, în condițiile în care femeile, dar și din ce în ce mai mulți bărbați caută soluții pentru a corecta imperfecțiunile ori pentru a obține un aspect estetic întinerit și odihnit. Medicul chirurg estetician Iancu Morad, fondatorul clinicilor Luxury Aesthetics, ne dezvăluie care sunt cele mai cerute intervenții în 2023, multe dintre acestea fiind tehnici proprii, lansate în urma multor ani de studiu, și ne explică, în același timp, de ce dorința de perfecțiune este cel mai mare dușman al frumuseții.

Domnule doctor, cum este 2023 în chirurgia estetică în comparație cu anii anteriori? Ce s-a schimbat? Ce se cere mai nou?

Constatăm o dorință a majorității pacienților de a obține rezultate estetice cu aspect cât mai natural și, mai ales, rapide. Ritmul vieții noastre a devenit din ce în ce mai alert, astfel că multe persoane care trec pragul clinicii noastre spun că ar dori să corecteze anumite imperfecțiuni, să arate mai tinere și mai odihnite, dar asta să nu presupună operațiile care în mod normal necesitau internare, anestezie generală, incizii și perioadă de recuperare îndelungată. Astfel că s-au dezvoltat noi tehnologii și produse care permit ca, în prezent, tratamentele nechirurgicale să fie efectuate cu o mai mare precizie și eficacitate decât în trecut. Vorbim de proceduri minim invazive care îmbunătățesc aspectul tenului, îl întineresc și îl mențin fresh cât mai mult timp. În prezent, putem rezolva aproape orice problemă cu ajutorul tratamentelor rapide și minim invazive, tehnologii de ultimă generație ce înlocuiesc cu succes bisturiul.

Dr. Iancu Morad

Ce intervenții au luat locul clasicelor operații?

De exemplu, în locul liftingului facial clasic, invaziv, avem acum tratamente pe bază de laser, ultrasunete sau „liquid facelift”. Acesta din urmă permite adăugarea de volum în zonele unde acesta s-a pierdut, prin injectarea unei combinații de substanțe. Acestea pot fi de tip resorbabil, de obicei naturale (acid hialuronic, colagen, grăsime proprie), sau sintetice (micro-picături de silicon), care au rezultate pe termen lung. Prin revolumizare, se va realiza și un lifting al pielii, obținând o întinerire vizibilă, imediată.

Apoi, blefaroplastia clasică, realizată în sala de operație, cu anestezie totală, se realizează acum în clinica noastră printr-o procedură minim invazivă rapidă, de aproximativ 45 de minute, doar cu anestezie locală. Nu presupune durere, nici disconfort după intervenție, iar recuperarea se face în doar câteva zile, nelăsând cicatrici vizibile. Este cea mai cerută intervenție la noi în clinică, de câțiva ani deja, realizată atât de femei, cât și de bărbați. Rezultatele sunt absolut spectaculoase, pentru că eliminarea pielii în exces de la nivelul pleoapelor nu doar că ne întinerește privirea și aspectul per ansamblu, dar ajută să corectăm și vederea periferică, ce poate fi îngreunată de pliurile din colțul ochilor.

De asemenea, implanturile cu silicon în buze sau pomeți nu se mai practică de mulți ani, fiind înlocuite de fillere. Bărbia dublă se elimină acum, la noi în clinică, doar cu mici injecții de substanțe care dizolvă treptat depozitele de grăsime. Vorbim despre o soluție adipolitică, ce se injectează în stratul de grăsime din zona în care realizăm intervenția.

Rinoplastia clasică, cea cu operație, poate fi în prezent înlocuită, în anumite cazuri, cu rinoplastia fără bisturiu, internare, anestezie și timp de recuperare. Remodelăm forma nasului cu ajutorul injectării, în zone-cheie, de acid hialuronic sau a cristalelor de calciu. Se poate injecta și toxină botulinică pentru a acționa anumiți mușchi și a ridica vârful nasului. Ambele proceduri durează doar câteva minute.

Până și firele de suspensie, considerate, în urmă cu câțiva ani, ca o procedură de lifting facial nouă, în trend, sunt acum de domeniul trecutului. Ele au fost înlocuite de M-Rejuvenation, ce reîntinerește trăsăturile feței, având efect ce durează mai mult de un an de zile. Tratamentul constă în injectarea, prin anumite tehnici și într-o ordine anume, a unui cocktail de substanțe personalizat în funcție de tipologia și nevoile tenului fiecărui pacient. Folosim de la cristale de calciu care stimulează producția de colagen, până la peptide care ajută la construcția de fibre noi de elastină. Se lucrează astfel, concomitent, la fermitate, la elasticitate și la textura pielii. E un tratament care durează în jur de 25-30 de minute, se realizează fără anestezie, nu este dureros și nu lasă deloc urme. Se recomandă de două ori pe an pentru un ten mereu proaspăt.

Credeți că utilizarea filtrelor de pe social media a crescut dorința oamenilor de a recurge la intervenții estetice pentru a ajunge cât mai aproape de perfecțiune?

Este posibil, însă ce vreau să subliniez este că niciodată nu este sănătos să căutăm perfecțiunea. Suntem unici fiecare în felul nostru și ar trebui să ne rezumăm doar la a îmbunătăți, pe cât posibil, ceea ce avem, nu să cerem să arătăm ca altcineva. Putem obține un ten fără imperfecțiuni, fără pori deschiși, mai luminos, mai întinerit. Sau să scăpăm de cearcăne, să avem un nas mai drept ori un contur facial mai evidențiat, mai întinerit. Aceste dorințe se pot realiza acum, de exemplu, fără a ne opera, fără a apela la bisturiu. Însă și așa, la final, e bine să rămânem tot noi, să nu ne modificăm drastic trăsăturile, așa cum, poate, se întâmplă de multe ori cu filtrele de pe Instagram. Este indicat să ajungem la o versiune mai bună a noastră, dar să nu ne schimbăm radical.

Dr. Iancu Morad

Care sunt, în prezent, cele mai cerute intervenții estetice la clinica Luxury Aesthetics?

Blefaroplastia este cea mai cerută intervenție minim invazivă, de ani buni, în clinica Luxury Aesthetics, alături de, bineînțeles, tratamentul antirid cu botox și remodelarea buzelor, pe care o realizăm cu tehnica proprie, dezvoltată de mine, M-Technique. După mulți ani de studiu, am creat această procedură ce înglobează mai multe tehnici, îmbunătățite și modificate, practicate într-o anumită ordine ce pune accent pe detaliile anatomice ale buzelor. Rezultatul este spectaculos, feminin, dar are un aspect natural și în armonie cu restul feței. În creștere semnificativă se află rinoplastia fără operație și noua tehnică de reîntinerire, M-Rejuvenation. În ceea ce privește estetica corporală, implanturile mamare cu proteze B-Lite, cele mai ușoare, ergonomice și de dimensiuni mici și medii, reprezintă cel mai mare procent din numărul operațiilor chirurgicale efectuate.

Există cerere și din afara țării?

Da, avem mulți pacienți care vin din exterior, nu doar români din diaspora, ci și cetățeni străini care află de serviciile noastre și de experiența echipei noastre și preferă să vină la București pentru a le urma.

Apelează și bărbații la serviciile dumneavoastră?

Da, în ultimii ani a crescut semnificativ procentul bărbaților care trec pragul clinicii Luxury Aesthetics. Unu din cinci pacienți este, în prezent, din segmentul masculin de pacienți. Cei mai mulți bărbați vor să scape de cearcăne și de ridurile de pe frunte și de la colțul ochilor. Apoi, majoritatea bărbaților se confruntă, după o vârstă, cu un exces de piele la nivelul pleoapelor, care le dă un aspect obosit, trist, îmbătrânit. De aceea, apelează la noi pentru blefaroplastie și avem deja un timp de așteptare de șase-șapte luni pentru această intervenție estetică.

Bărbații sunt mult mai deschiși în prezent în fața subiectului intervențiilor estetice minim invazive, mai ales că au văzut ce rezultate au obținut alții ca ei, că pot obține rezultate armonioase, discrete. Nu este deloc un semn de slăbiciune pentru un bărbat să se îngrijească. Este o dovadă de respect față de sine și față de cei din jur.

Dr. Iancu Morad

Aveți anumite servicii dedicate segmentului ultra-luxury?

Da, avem pacienți care preferă servicii exclusiviste, discreție și, per ansamblu, o experiență memorabilă, odată ce trec pragul clinicii Luxury Aesthetics. Avem serviciul VIP Private Luxury Experience, ce este dedicat celor care își doresc discreție, răsfăț și prioritate în obținerea serviciilor noastre trademark. De asemenea, pentru persoanele care nu au timp să ajungă în clinică sau care doresc, de asemenea, discreție, există serviciul Private Beauty Concierge at Home, prin care, timp de trei ore, medicul va fi prezent la domiciliul pacientului, pentru a realiza consultația, va trasa planul de tratamente necesar și va putea efectua și tratamentele estetice care pot fi realizate în afara clinicii medicale. Mai multe detalii pot fi aflate pe site-ul nostru – clinica-luxury.ro.

Dr. Iancu Morad

Ce considerați că ar trebui să știe orice persoană care intenționează să recurgă la o intervenție estetică?

Înainte de a face o operație estetică sau o procedură pe bază de injectare, eu recomand să ia în calcul măcar următoarele aspecte:

  1. să se documenteze privind experiența medicului la care vrea să apeleze. Să meargă la o clinică recunoscută și la un medic specialist în domeniul estetic. Ca să înțelegeți, pentru a deveni medic specialist în chirurgie plastică, un medic învață șase ani de facultate, încă șase ani de specializare, participă la cursuri, seminarii, specializări;
  2. să meargă la consultații amănunțite înainte de intervenție. Medicul trebuie să înțeleagă exact și să îi explice apoi pacientului toate aspectele procedurii, ce se poate obține în mod realist și ce pași presupune intervenția, precum și eventualele riscuri. De asemenea, pacientul are astfel ocazia să pună toate întrebările necesare;
  3. să fie atent la ce substanțe folosește medicul. Ele trebuie să fie aprobate. Dacă nu sunt ori dacă sunt injectate greșit în locuri periculoase, pot declanșa alergii sau chiar moarte de țesut. Uneori se poate ajunge la un deces, dacă ne bazăm pe un specialist fără experiență și care folosește substanțe necalitative;
  4. nu în ultimul rând, așa cum am mai spus, să nu caute perfecțiunea. O consider cel mai mare dușman al frumuseții. Intervenția pe care o realizează medicul are scopul de a îmbunătăți anumite aspecte estetice. Dacă devenim obsedați de perfecțiune, nu vom fi niciodată mulțumiți, vom apela la nenumărate alte intervenții și vom exagera. Ceea ce devine o problemă. De aceea, și medicul trebuie să știe când se poate trece peste pragul armoniei și să informeze pacientul în acest sens.