Emanuel Cioară: „Cel mai de lux lucru e timpul liber, pentru că în acest moment mi se pare cel mai greu de obținut”

Scris de Andrada Arsenie
Publicat la data de: 11-03-2022

în: The Famous

Ambițios și muncitor, dar și familist, Emanuel Cioară este un tânăr antreprenor din domeniul criptomonedelor. Deși dorința lui era să devină jurnalist, a fost atras de mirajul bursier, ceea ce l-a făcut să se îndrăgostească de zona economică. În scurt timp, Emanuel a devenit un antreprenor și un trader de succes, reușind astfel să își îndeplinească visurile.

Emanuel Cioară

Știm că lucrați ca trader încă de la 18 ani. Povestiți-ne mai multe despre dumneavoastră.
Am început să cochetez cu trading-ul în 2012, imediat după ce m-am mutat în București, unde venisem să fac Facultatea de Jurnalism. Totul a fost ca un miraj. Am început să lucrez la o firmă de Forex și am fost pur și simplu fascinat de tot ce se întâmpla acolo. Am fost fascinat de cum arăta un grafic, de cum este el influențat de cererea și oferta creată în urma unor știri cu impact macroeconomic. Atunci am început să aprofundez și să înțeleg că, pe lângă acele știri, evoluția prețului acțiunilor, a comodităților, a perechilor valutare poate fi mai ușor intuită dacă faci o analiză tehnică bazată pe indicatori. Practic, așa a început totul. Mi-am dorit să fiu și eu unul dintre oamenii care își câștigă traiul în modul ăsta.

Ce v-a determinat să intrați în domeniul criptomonedelor?
În anul 2018, un prieten vechi m-a sunat și m-a întrebat dacă am auzit de bitcoin și de volatilitatea foarte ridicată pe care acesta o are. Acesta a fost primul factor care mi-a atras atenția. După care, citind mai multe, am înțeles și faptul că în spatele multora dintre aceste criptomonede stă și o tehnologie revoluționară care poate avea un impact pozitiv în economie.

Povestiți-mi mai multe despre Chainsolutions, compania pe care o dețineți.
Chainsolutions este, pentru mine, cea mai mare realizare. Aceasta nu e doar un business, ci este mai mult de atât. Am pornit afacerea din dorința de a-mi folosi cunoștințele din trading fără să îmi fie îngrădite deciziile de interesele altora. Astfel, printr-o conjunctură favorabilă, în februarie 2019, alături de un grup de opt persoane, printre care și iubita mea, care au crezut în visul și în abilitățile mele, am pornit la un drum anevoios. La început totul a fost greu, dar am reușit să înțeleg că motorul unui business nu e CEO-ul, ci toate persoanele care fac parte din el. Prin Chainsolutions am învățat să acord timp oamenilor, să le înțeleg nevoile și să empatizez cu ele. Am înțeles că trading-ul și abilitățile mele nu erau nimic fără ei. În momentul de față sunt fericit nu pentru că am reușit să fac bani, ci și pentru faptul că am reușit să îmi îndeplinesc visul și, odată cu asta, și oamenii care au fost lângă mine au reușit să își îndeplinească o parte din visurile lor. Chainsolutions este o firmă oarecum atipică a domeniului crypto, dar, totodată, este firma cu cea mai mare constanță în profiturile realizate. Clienții noștri nu sunt persoane care doresc să se îmbogățească peste noapte, ci sunt oameni care au înțeles că la baza funcționării noastre stă minimizarea riscurilor. Și urmând cu premeditare această idee, am reușit să facem investitori de renume, cu businessuri de sute de milioane de dolari, să ni se alăture. Știm că avem un drum lung pentru că, din punctul meu de vedere, crypto este încă la început, dar sunt sigur că în maxim zece ani o să fim cea mai mare firmă de tranzacționare crypto din România și, în același timp, și cea mai bună. Cei care vor să afle ce facem propriu-zis pot intra pe site-ul companiei, chainsolutions.ro.

Care sunt avantajele și dezavantajele trading-ului în domeniul crypto?
Privind strict din punct de vedere etnic, avantajele sunt date de faptul că e un domeniu în continuă dezvoltare, în care apar oportunități noi. Este un domeniu care se bazează pe digitalizare, iar digitalizarea este viitorul. De asemenea, este un domeniu cu volatilitate ridicată din care poți genera profit mai ușor. Dacă deții crypto e ca și cum ai avea propria bancă în buzunar, fără să dai comisioane de administrare, fără să fii limitat când vine vorba de ceea ce faci cu banii tăi, așa cum bine știm că se întâmplă în domeniul bancar. Odată cu asta vin și dezavantajele faptului că mulți oameni nu au cultura financiară necesară pentru a înțelege riscurile tranzacționării unor active volatile și mulți investesc doar pentru că au auzit de la un vecin sau un prieten și de multe ori cumpără când piața e în maxim și se sperie la scăderi de 10-20% pe termen scurt. Un alt dezavantaj al tranzacționării crypto în România este faptul că nu există un cadru legal bine pus la punct și mulți investitori iau decizii pripite când, de exemplu, nu știu cum să declare profiturile sau se lovesc de interesele băncilor locale de a proteja cu orice preț capitalul și monopolul pus în zeci de ani.

Care a fost cea mai grea provocare cu care v-ați confruntat până acum în această industrie?
Cea mai mare provocare a venit la foarte puțin timp de la înființarea companiei și s-a datorat încrederii scăzute a oamenilor în bitcoin și crypto, la care s-a adăugat și un oarecare istoric negativ al meu, personal, dobândit în urma unui job din trecut. La nici trei luni după ce am creat Chainsolutions nu aveam suficienți bani să susțin cheltuielile, iar piața era în picaj. Atunci am fost la un pas să renunț, dar salvarea a venit din partea oamenilor din viața mea, unul dintre ei fiind iubita mea, Roxana, care e alături de mine de cinci ani și fără al cărei suport emoțional nu aș fi putut reuși. De asemenea, îmi amintesc cum doi colegi, Florin și Alex, au venit la mine și mi-au zis: „Ai venit acum cinci luni la noi și ne-ai prezentat un model de business care nu poate da greș. Așa ne-ai convins și ai făcut ca visul tău să devină visul nostru. Dacă noi am crezut, tu trebuie să crezi mai mult ca noi”. După aceste cuvinte am început să sun clienții existenți. Primul număr a fost al domnului Luca. Am fost atât de motivat, încât l-am convins să investească o sumă care ne-a dublat capitalul, piața a început să crească și problemele s-au rezolvat. Aș vrea pe această cale să îi mulțumesc, iar acum, după trei ani, este ca un al doilea părinte și prieten.

Emanuel Cioară stand pe scaun

În ultimii doi ani, toate sectoarele economice au fost afectate de pandemie. Cum ați resimțit dumneavoastră această perioadă?
Când a venit pandemia, prețul ethereum era la 240 de dolari per unitate, toate sectoarele au suferit scăderi bruște, dar pentru că am ales să tranzacționez într-un exchange cu lichiditate foarte ridicată, pierderea suferită a fost de doar 10%, asta fiind frumusețea acestui domeniu – posibilitatea de a limita riscurile indiferent de cât de mare e mișcarea. În trei zile, prețul ethereum a scăzut la 80 de dolari, toate domeniile fizice au avut de suferit din cauza restricțiilor, bursele au fost ajutate de politica monetară adoptată la nivel mondial de băncile centrale și o parte din acei bani au ajuns și în crypto. Toți banii personali generați ca profit i-am direcționat în investiții în petrol și indici bursieri care în șase luni au ajuns la maxim istoric. Cu banii investitorilor am cumpărat, la trei săptămâni după scădere, ethereum la prețul de 120 de dolari, preț care, un an mai târziu, a atins maximul istoric de 4.300+ de dolari per unitate. Deci pot să spun că nu am fost afectat, ba chiar dimpotrivă. 

Cum văd investitorii români criptomonedele și cum sunt acestea de fapt?
Peste 60% din investitorii români au o gândire oarecum greșită despre crypto. Unii privesc ca fiind ceva fictiv, fără bază fizică, sau ca pe o modalitate frauduloasă de a le lua banii. Alții o văd ca pe o modalitate rapidă de îmbogățire, când de fapt crypto și blockchain înseamnă, în primul rând, evoluție, transparență și tehnologizare la nivel mondial, pentru că în spatele criptomonedelor există firme-gigant cu capitalizări de sute de milioane sau chiar sute de miliarde care dezvoltă, din punct de vedere tehnologic, proiecte cu potențial mare în dezvoltarea economiei. Criptomonedele sunt de fapt acțiunile digitale ale companiilor respective și ar trebui privite ca niște active.

Ce beneficii au criptomonedele comparativ cu banii fizici?
Cu toții știm, deși poate nu vrem să recunoaștem, că banii fizici nu mai sunt atât de fizici, pentru că ce vedem în platforma de internet banking sunt tot niște cifre, iar în momentul de față, banii de hârtie mai există doar în procent de 30% din totalul economiei. Beneficiile crypto în raport cu „banii fizici” sunt multe. Primul ar fi faptul că pentru a stoca criptomonedele nu mergem la o bancă, la o instituție care de fapt îi folosește de multe ori în scopuri proprii. Un alt beneficiu este ușurința cu care poți investi. De exemplu, să mergi cu 1 milion de euro în valiză într-o țară cu potențial investițional mai mare decât țara unde te-ai născut e imposibil, iar să faci un transfer bancar durează de la câteva ore la câteva zile, în funcție de țară. Dar dacă deții crypto te poți deplasa în orice țară bine dezvoltată și dacă vrei să îi transferi durează câteva minute, cu costuri de zece sau chiar de o sută de ori mai mici. Beneficiile, din punctul meu de vedere, sunt mult mai multe, dar prefer să mă limitez la cele mai importante.

Având în vedere dezvoltarea continuă a pieței criptomonedelor, credeți că acestea vor înlocui banii tradiționali? Care sunt obstacolele adoptării în masă a acestora?
Nu cred că acestea vor înlocui banii fizici, pentru că asta ar însemna să nu mai existe bănci. Dar totuși cred că această dezvoltare provine datorită evoluției – așa cum caii cu trăsură au evoluat în mașini sau cum poșta clasică a evoluat în e-mail, la fel și banii fizici vor evolua în „bani virtuali”. Asta nu înseamnă că nu există oameni care folosesc trăsura ca mijloc de transport sau oameni care folosesc poșta. La fel vor exista și oameni care vor folosi banii tradiționali. Dar aici aș vrea să pun o întrebare la care să se gândească cei care citesc acest articol: „Cât la sută din oamenii de pe glob mai folosesc acum trăsura trasă de cai și poșta comparativ cu momentul în care e-mailul și mașina erau la început?”.

Care este cea mai interesantă monedă în momentul de față și în care merită să investim? Care credeți că va avea cea mai mare creștere?
Sunt foarte multe proiecte interesante tot timpul, dar ce mi-a atras atenția este faptul că au început să apară mai nou și în România, lucru care pentru mine este foarte îmbucurător. Asta înseamnă că ușor-ușor începem să ne aliniem curentului creat la nivel mondial. Dar ca să-ți răspund la întrebare, din punctul meu de vedere, două dintre cele mai interesante proiecte în fază incipientă cu potențial foarte mare sunt Stakeborg DAO și Humans, proiecte în care am investit și personal.

Având în vedere că ați vrut să studiați jurnalismul, dacă nu ar fi fost domeniul crypto, în ce alt domeniu v-ar fi plăcut să lucrați?
Îmi plac graficele, îmi place să le urmăresc, să fac analiză tehnică și fundamentală. Deci cu siguranță dacă nu era crypto, era un alt domeniu de trading, pentru că, din punctul meu de vedere, dacă știi ce faci, nu există alt domeniu mai profitabil și cu atât de multe avantaje.

Cum arată o zi din viața dumneavoastră?
O zi în care nu sunt nevoit să dorm jumătate din ea, pentru că am stat noaptea în fața calculatorului pe trading, este cât se poate de simplă. La 10:00 sunt în birou, de unde îmi iau informațiile care stau la baza tranzacțiilor și pe care le folosesc în analiza tehnică și fundamentală. De la 10:00 până la 18:00 fie merg la întâlniri cu potențiali clienți, fie stau în fața calculatorului unde urmăresc evoluția prețului monedelor în care am investit, caut proiecte noi. În mare parte, tot ce face un trader. După ora 18:00 merg la sala de fitness și ulterior acasă, unde fie petrec timp cu iubita mea și cei doi buldogi, fie tranzacționez.

Emanuel Cioară

Cum vă relaxați? Care sunt hobby-urile dumneavoastră?
Meseria de trader este considerată a doua cea mai stresantă după meseria de doctor chirurg, așadar mă relaxez, atunci când pot, practicând două sporturi care îmi plac foarte mult: enduro sau schi. 

Ce reprezintă luxul pentru dumneavoastră?
Prin definiție, luxul se referă la lucruri de calitate superioară, greu de obținut, dar pentru mine, mai presus de toate lucrurile materiale luxoase, un om ar trebui să aibă o gândire cu valori morale fine și diferite față de majoritatea celor din zilele noastre, pentru că doar așa va putea să beneficieze și să se bucure pe deplin și de însemnătatea materială a luxului. Totodată, pentru mine, cel mai de lux lucru e timpul liber, pentru că în acest moment mi se pare cel mai greu de obținut.

Interviu realizat de: Andrada Arsenie
Foto: Aurel Șerban
Concept creator: Rosalie Toma-Kanda
Hairstylist: Alex Istratie 
Make-up artist: Ana-Maria Barbu