Chanel Haute Couture primăvară/vară 2024: O odă adusă dansului

Scris de Andrada Arsenie
Publicat la data de: 28-05-2024

în: Fashion

Chanel

„Chanel trezește în mine emoții pe care le folosesc drept inspirație, colecție după colecție. Misiunea mea este să găsesc noi maniere în care să pot arăta lumii poveștile frumoase din spatele acestui brand” – Virginie Viard, director de creație Chanel.

Recognoscibil din start drept o emblemă Chanel, nasturele este elementul care stă la baza ușurinței de purtare a oricărei piese vestimentare. Datorită nasturilor, femeile s-au detașat de hainele de odinioară, care le restricționau libertatea de mișcare și le împiedicau să se simtă în largul lor. Gabrielle Chanel a tratat mereu acest mic detaliu – nasturele – cu un respect aparte. Folosiți ca element-bijuterie, nasturii adaugă un plus de strălucire și prețiozitate în noua colecție.

Virginie Viard a luat acest simbol al emancipării modei feminine și l-a transformat într-un laitmotiv al colecției Chanel Haute Couture primăvară/vară 2024. Colecția își trage de asemenea inspirația din lumea baletului și a dansului artistic. Astfel, se creează un univers în care moda, muzica, teatrul și pictura se contopesc într-o poezie ce ia formă fizică, dar rămâne în stadiul unei lumi pline de fantezie și grație.

Chanel

Noua colecție evocă imaginile unor dansatori legendari, de la care împrumută simțul extraordinar al stilului și delicatețea mișcărilor corpului. „Mă gândesc adesea la dans, este o tematică importantă pentru casa Chanel”, spune Virginie Viard. „Am încercat să aduc laolaltă puterea și finețea corpurilor și a hainelor, sub forma unei colecții diafane, ce include mult tul, volane, pliseuri și dantelă.”

Așadar, cea mai nouă colecție Chanel Haute Couture se traduce printr-o suită de fuste scurte transparente, rochii lungi și fluide, jumpsuit-uri și micro cape, toate împodobite cu broderii complexe, buzunare aplicate din tul, panglici și elemente florale. Toate lookurile sunt completate de dresuri albe, specifice baletului.

Conexiunea colecției cu universul baletului nu este una aleatoare. Acest an marchează aniversarea unui secol de când fondatoarea Casei, Gabrielle Chanel, a creat primele sale costume pentru balet. Astfel, colecția Haute Couture este atât inspirată de, cât și un omagiu față de Ballets Russes, infuzată cu elemente contemporane, precum tocuri sau jachete din puf.

Chanel

Defilarea colecției Chanel Haute Couture primăvară/vară 2024 a fost deschisă de Margaret Qualley, ambasadoare a brandului Chanel. Qualley este de asemenea starul clipului de promovare a colecției, lansat la scurt timp înainte de prezentarea acesteia. Clipul este filmat de pgLang, cu scenariu și regie realizate de Dave Free și coloana sonoră semnată de Kendrick Lamar. În el, Qualley se află în căutarea unui nasture pierdut, căzut de pe manșeta jachetei sale Chanel. Aventura sa este punctată de întâlniri cu supermodelul Naomi Campbell și cu actrița Anna Mouglalis, și culminează cu sosirea acesteia la legendara adresă 31 Rue Cambon, sediul primului atelier Chanel.

Galerie Foto