The evolution of Arab fashion

Scris de Andrada Arsenie
Publicat la data de: 20-03-2023

în: Fashion

Arab fashion

A fost o vreme când oamenii, aproape peste tot în lume, se îmbrăcau pentru a-și proteja corpul, dar în Orientul Mijlociu, hainele nu serveau doar pentru a acoperi trupul, ci erau un indiciu al vârstei, clasei sociale și averii. De fapt, folosirea bijuteriilor pe cap și a podoabelor din aur a început tot ca o tendință a femeilor bogate din familiile arabe, semnificând bogăția și statutul, o tradiție care datează din secolul al VI-lea. De aceea, moda arabă înseamnă mai mult decât haine, ajungând să evolueze într-un veritabil mod de viață, care presupune amestecarea stilurilor vestimentare occidentale cu tradiții și culturi arabe, ceea ce a dus la crearea unuia dintre cele mai iconice și recognoscibile stiluri din lume.

În mod interesant, există unele aspecte ale modei din Orientul Mijlociu care au rămas constante încă de când îmbrăcămintea și accesoriile au început să atragă atenția restului lumii modei, și anume faptul că moda arabă se concentrează pe haine lejere, podoabe pentru cap și rochii lungi, fluide, pentru a personaliza vestimentația respectând cultura orientală și musulmană. Și totuși, cu timpul, designerii din lumea modei arabe au reușit să încorporeze aceste reguli și semnificații culturale în ceva rafinat și elitist, completat prin stiluri de machiaj distincte și, în unele țări arabe, chiar și prin voaluri decorative care nu numai că întregesc aspectul oriental, dar adaugă ceva cu adevărat unic modei arabe, ceea ce o face diferită de orice alt sens al modei, de oriunde din lume.

Odată cu trecerea timpului, anumiți designeri din lumea modei arabe au decis să ducă imaginea modei arabe la un alt nivel și să o încorporeze în lumea occidentală, transformând-o și transpunând-o în ținute văzute pe covorul roșu și în reviste de modă de talie mondială.

Arab fashion

Zuhair Murad

Autodeclarându-se un „om-orchestră”, designerul libanez Zuhair Murad, în vârstă de 51 de ani, a început să creeze haine pe când avea doar 10 ani, atrăgând atenția presei atunci când a creat o rochie de mireasă în valoare de 400.000 de dolari pentru fiica magnatului rus al petrolului, Musa Bazhaev. Acesta a fost începutul ascensiunii carierei sale, Murad ajungând ulterior să creeze rochii pentru vedete ca Adele, Priyanka Chopra și Jennifer Lopez, printre multe altele, aducând astfel elemente ale modei arabe pe covorul roșu de la Hollywood.

Se poate afirma categoric că, odată cu includerea modelelor, bijuteriilor și culorilor inspirate din cultura arabă, el a avut un rol uriaș în ceea ce privește introducerea modei orientale și orientarea ei înspre obținerea recunoașterii de care se bucură acum.

Arab fashion

Elie Saab

Un alt creator de modă din Liban, Elie Saab și-a început cariera în anii 1980, în zona de bridal couture în țara natală, cu un stil distinct în moda arabă, dar pe care l-a încorporat cu succes prin dantelării unice, corsete din pietre prețioase, perle și rochii cu broderii elaborate realizate manual. Grație contribuției aduse modei arabe, Elie a devenit, în scurtă vreme, primul creator de modă arab care a ajuns să facă parte din reputata Chambre Syndicale de la Haute Couture.

Celebrul designer a fost cel care a îmbrăcat-o pe Kate Middleton pentru Royal Ascot în 2019, moment ce a marcat o piatră de temelie în cariera sa. Modelele sale includ diferite variațiuni ale culturii arabe prin îmbrăcăminte, cu voaluri și glugi extravagante atașate unor piese unice absolut superbe. În martie 2017, colecțiile semnate Elie Saab au devenit recunoscute la nivel mondial și au sporit și mai mult dragostea pentru moda arabă în întreaga lume, în capitale consacrate ale modei, inclusiv Paris, Londra și Beirut, piesele sale ready-to-wear fiind disponibile prin intermediul a peste 160 de retaileri, precum și în magazinele proprii.

Arab fashion

Georges Hobeika

Georges Hobeika, în vârstă de 60 de ani, și-a început cariera prin deschiderea propriului atelier în Beirut, Liban, în 1995. Încorporând tonuri estompate și decorațiuni din pietre prețioase care sunt specifice modei orientale, Hobeika este, de asemenea, unul dintre designerii care continuă să se remarce în cadrul Săptămânii Modei din multe capitale mondiale ale modei, în special Paris, de zeci de ani.

Deținând, în prezent, magazine dedicate creațiilor haute couture și ready-to-wear, designerul reunește moda orientală și cea occidentală, devenind astfel o emblemă în industria modei la nivel mondial.

Mirocha Maison

„Fii tu însăți, fii la modă!” – acesta este mottoul Mirocha Maison, o promițătoare casă de modă haute couture, cu sediul în Dubai, Emiratele Arabe Unite. Mirocha Maison se mândrește cu faptul că își transpune clientela într-o lume a perfecțiunii sartoriale. Scopul Mirocha este de a produce ceva unic pentru femeile cărora le place să se exprime și să se afirme prin vestimentație, iar casa de modă face acest lucru oferind libertatea deplină de a explora propriul stil personal. Estetica sa de design întruchipează o poveste de vis a unei nopți arabe. Modelele Mirocha au înnobilat trupurile actrițelor, modelelor, mireselor și pasionatelor de modă din toate colțurile lumii.

Prima colecție Mirocha, prezentată în Dubai, a fost inspirată de Anul Toleranței, fiind denumită „From the Ghaf Tree to the Burj Khalifa – A Love Story to Dubai”. În munca Mirocha Maison se pot vedea originile și rădăcinile sale arabe. Timpul, autenticitatea și eleganța sunt elementele care fac din Mirocha Maison o casă de modă atât de specială. Artizanii Casei pictează și brodează manual fiecare rochie și folosesc cele mai bune țesături. Fiecare rochie pictată manual este unică, este inspirată din natură și din mediul înconjurător, integrând diverse animale în lucrătură.

Recenta colecție haute couture semnată Mirocha Maison este menită să întruchipeze viziunea creativă a Casei, alături de abilitățile tehnice desăvârșite în materie de cusut, drapaj și țesături de lux.