Flavius Călaj: „Parfumurile Calaj sunt adevărate «bestii olfactive»”

Scris de Alexandra Popescu
Publicat la data de: 14-03-2023

în: Beauty

Flavius Călaj

Apărută în peisaj în 2020, Calaj Perfume este printre puținele case românești de parfumuri care au prins aripi în timp-record, cucerind și industria internațională prin reprezentanțe în țări precum SUA, Germania, Ungaria, Italia, Spania, Polonia, Bulgaria, Suedia, Kuweit, Emiratele Arabe Unite și Oman. Flavius Călaj este owner-ul pasionat care, prin muncă asiduă, a ajuns de la a gestiona un boutique cu case de parfumuri de nișă, indie și luxury, să fie apreciat nu numai de public, ci și de parfumieri renumiți, de magazine de prestigiu din afară, unii adevărați monștri sacri din domeniu. Care este povestea lui și ce oferă Calaj Perfume?

Ce înseamnă o casă de parfumuri de prestigiu?

Calitate, profesionalism și customer service de 5 stele. Și, bineînțeles, recunoaștere.

Dar un parfumier de prestigiu?

Acea persoană, magician al notelor care, prin compozițiile sale, îți poate crea un întreg univers doar prin activarea simțului olfactiv.

Ce te-a determinat/motivat să pornești pe acest drum? Știm că ai pornit din pasiune pentru frumusețea olfactivă, de la un simplu comerciant de parfumuri…

Am studiat de mult această artă și am colecționat diferite și variate parfumuri, conștientizând că există în această lume o varietate de case de parfumuri excepționale, însă total necunoscute publicului din România sau foarte greu accesibile. Pasul logic a fost să deschid un boutique în care să se găsească doar case de parfumuri cu adevărat de nișă. De la a gestiona un boutique de acest fel și până la a crea propria casă de parfumuri nu a fost decât un pas. Scânteia de la care a pornit ideea propriului brand a fost faptul că îmi doream ca parfumurile pe care le port și care mă reprezintă să fie construite, create într-un anume fel, să transmită o anumită emoție și, mai ales, să fie Made in Romania.

Cum decurge colaborarea cu cele cinci case de parfumuri românești – A13 Niche, Adi ale Van, Emozioni Fragrances, Grande Perfume și Ménage à Trois Parfums – cu care ești partener? Unde vă situați în prezent în industria parfumurilor de nișă – pe piața autohtonă și pe cea internațională?

Nici nu o pot numi colaborare, ci pot vorbi deja despre o conexiune puternică, pentru că între toți reprezentanții acestor Case există o legătură de prietenie care ne-a transformat într-o familie. Fiecare brand are o viziune proprie, o abordare diferită față de restul, însă tocmai acest aspect face ca pe plan internațional să fim apreciați pentru creativitate și originalitate și să primim comenzi de peste tot de pe glob.

Ai debutat într-unul dintre cei mai delicați ani pentru foarte multe businessuri. Care au fost momentele definitorii/emblematice și provocările cu care te-ai confruntat din 2020 încoace?

În orice domeniu, dacă pui suflet, poți depăși orice obstacol. Faptul că nu ofer o simplă sticlă cu parfum, ci ceva mai mult, emoție, unicitate, ediții limitate hand-made, a deschis apetitul spre aceste parfumuri celor pasionați de acel „altceva”. Provocări sunt la tot pasul în contextul actual. Simplul fapt că nu mai avem o fabrică de sticlă în România cu care să poți colabora și sunt obligat să caut furnizori în afara țării este doar un exemplu.

Momentele definitorii pentru Calaj Perfume sunt fiecare contract semnat cu fiecare magazin partener din lume. Mă încântă și sunt onorat să văd că tot mai multe magazine doresc să aibă parfumurile noastre pe rafturi.

Flavius Călaj

Ce au special parfumurile care-ți poartă semnătura, cu ce anume se diferențiază de concurență? Știm că ai fost nevoit să extinzi linia unor parfumuri gândite ca ediție limitată…

Parfumurile Calaj sunt renumite pentru creativitate, persistență și siaj. Sunt adevărate „bestii olfactive”. Însă ceea ce le face speciale, cel puțin pentru mine, este că fiecare parfum a fost creat de un parfumier, a fost conceput de la zero, nu am dorit să am în portofoliu nimic inspirat sau clonat de la alte branduri. Totul este original și, chiar dacă la o primă testare unele par ciudate, după câteva purtări devin de neînlocuit, acesta fiind și motivul pentru care a trebuit să transform edițiile limitate în ediții constante.

Din păcate, din cauza carenței anumitor materiale, câteva parfumuri nu se mai pot produce, cu toate că primesc o mulțime de mesaje pentru a le relansa.

Grande Genesys are o poveste specială. Ai folosit alcool natural din prune, tradiționala noastră palincă, drept solvent. Cum ți-a venit ideea și cum este parfumul primit de oameni?

Grande Genesys este un proiect foarte drag sufletului meu. Este primul parfum la care am lucrat ca „nas”. Utilizarea palincii ca solvent a venit din ideea de a crea ceva cu totul original și specific. Datorită faptului că s-au folosit anumite ingrediente naturale, rare, acest parfum s-a creat în număr de 76 de sticle, dorindu-se a avea un caracter de ediție limitată, iar în acest moment nu se mai găsește de cumpărat. Totuși, cu acordul owner-ului brandului, am modificat formula pe cât a fost posibil și am lansat o a doua variantă, cât de cât asemănătoare primei formule, în care am folosit același tip de solvent, adică palinca de prune. Parfumul este lansat sub brandul Calaj și se numește The Last PH (Pure Heart).

Ce parfumuri ne recomanzi pentru ocaziile speciale – evenimente, sărbători?

Îmi este greu să recomand ceva, pentru că nu pot face diferența între ele. Îmi sunt dragi toate și fiecare în parte. Ține de gustul fiecărei persoane ceea ce alege să poarte.

Dar, fiind vorba despre sărbătorile de iarnă, cred că aș face o selecție de parfumuri mai calde. Pentru doamne și domnișoare aș recomanda: Calaj Carmen, Calaj Lilyn, A13 Behind Closed Doors, Adi ale Van Hai Hui, Ménage à Trois Anne, Ménage à Trois Christine. Pentru domni: Calaj The Last PH, Transilvania, Panther Fangs, Metaphore, Black Beard; Adi ale Van .U.M.B.R.E., Origini, Dark Weed; A13 Out in the Open; Ménage à Trois Giovanni.

Pentru sezonul rece, ce anume ar trebui să urmărim înainte de a achiziționa un parfum? Care sunt caracteristicile unui parfum de calitate?

Personal, nu aleg un parfum în funcție de sezon. Dacă te simți bine cu un anumit parfum, îl porți în funcție de stare, nu de vreme. Este vorba despre emoție, nu despre temperatură.

Alături de partenerii tăi de drum ai obținut multe succese. Știm că erați în negocieri cu Germania, Suedia, Olanda și Emiratele Arabe Unite. S-au materializat aceste contracte și ce obiective aveți pentru următorii ani?

Da, toate s-au materializat, suntem reprezentați în aceste țări, primim feedbackuri pozitive de la cumpărători, ceea ce ne încântă.

În luna noiembrie am semnat contract de colaborare și în Vietnam, iar din ianuarie o să găsim parfumuri Made in Romania și în Mexic și Brazilia.

Flavius Călaj