Dr. Marius Negru: „Cel mai mare vis al meu este să operez împreună cu fiul meu într-un spital Ortokinetic”

Scris de Alexandra Popescu
Publicat la data de: 25-03-2023

în: Beauty

Dr. Marius Negru

Dr. Marius Negru, EMBA, FRCS, FEBOT – chirurg ortoped supraspecializat în chirurgia membrului superior, coordonatorul unei echipe formate din medici ortopezi de renume, este partener la Ortokinetic, prima clinică din România dedicată chirurgiei umărului, cotului și genunchiului. Fondată în anul 2015 alături de dr. Mihai Râșcu, clinica Ortokinetic rămâne un centru de referință pentru patologia acestor articulații, pacientul putând beneficia de un diagnostic complet în centrele clinicii (consultații, radiologie digitală, ecografie musculo-scheletală și RMN de înaltă performanță), dar mai ales de expertiza unui grup de cinci chirurgi ortopezi, care colaborează pentru a oferi pacienților rezultate de excepție.

Domnule doctor, ce înseamnă o supraspecializare în chirurgia umărului și de ce ați ales această ramură a medicinei?

O specializare în chirurgia umărului presupune în primul rând o pasiune pentru chirurgie și multe ore petrecute în clinică și în sala de operații alături de mentori supraspecializați în acest tip de chirurgie. În mediul anglo-saxon, această perioadă petrecută alături de un mentor poartă denumirea de fellowship. Pe durata a 6-12 luni, fellow-ul este expus unui număr foarte mare de cazuri complexe de patologie a umărului și cotului, acest training având loc, de obicei, în centre de referință unde sunt trimise cazurile complexe din toată țara respectivă. La început el operează sub stricta supraveghere a mentorului, pentru ca, ulterior, să urmeze o practică independentă sub îndrumarea acestuia. Fellowship-ul face posibilă dobândirea de cunoștințe teoretice, clinice și abilități practice operatorii într-o perioadă relativ scurtă de timp și pune bazele unui proces de învățare care continuă toată viața. De asemenea, o supraspecializare presupune o practică aproape exclusivă a chirurgiei membrului superior și o rutină în efectuarea de operații complexe. În străinătate există o obișnuință în a trimite pacienții cu afecțiuni ale umărului și cotului, precum și cazurile mai dificile de traumă către un chirurg supraspecializat, pentru a optimiza rezultatele postoperatorii. Chirurgii de umăr și cot din toată lumea au format societăți și comunități unde își împărtășesc experiența și discută cazurile complexe, iar participarea regulată la astfel de evenimente contribuie la dezvoltarea medicului chirurg ortoped care urmează o practică în umăr și cot. În anul 2008, în ultimul an de rezidențiat, am avut ocazia să particip la AAOS (American Academy of Orthopaedic Surgeons) în San Francisco și mai ales la Specialty Day a ASES (American Shoulder and Elbow Surgeons). Atunci am realizat cât de diferită este chirurgia umărului și cotului în America față de România. Afecțiuni despre care nici măcar nu auzisem în șase ani de rezidențiat făceau subiectul unor dezbateri aprinse între chirurgi specializați din SUA. Astfel am înțeles cât de multe am de învățat în acest domeniu, dar am realizat că în România acest lucru era foarte dificil, dacă nu imposibil. În momentul de față sunt membru al BESS (British Elbow & Shoulder Society), AAOS, RCS (Royal College of Surgeons), EBOT (European Board of Orthopaedics and Traumatology) și membru fondator al Societății Române de Umăr și Cot. Toate aceste societăți au programe dedicate membrilor, sponsorizează cercetarea în domeniu și organizează cursuri și întâlniri anuale pentru o educație continuă a chirurgilor în beneficiul pacienților.

Câte astfel de operații realizați anual?

În ultimii zece ani am efectuat peste 4.500 de intervenții chirurgicale, majoritatea artroscopii de umăr, proteze de umăr și cot, chirurgia mâinii și cazuri complexe de traumă a membrului superior.

Lucrați de mulți ani în străinătate, iar în prezent activați atât la unul dintre cele mai bune spitale din Marbella, cât și la centrele Ortokinetic din București, unde, periodic, oferiți consultații și realizați intervenții chirurgicale complicate. Pare să fiți constant pe drumuri, deci un mod de viață destul de solicitant. De ce această permanentă „dislocare” de resurse?

M-am născut în România și voi rămâne pentru toată viața mea un român. În Marea Britanie am învățat chirurgia membrului superior și rămân profund recunoscător pentru această oportunitate. Momentan lucrez în Gibraltar (UK) și Marbella, pentru că aici am găsit un optim între sistemul de taxare, climă și oportunitățile de dezvoltare a serviciului de chirurgie a membrului superior. Fiind chirurg, îmi plac challenge-urile și adrenalina și încerc să aloc resurse fiecărui loc în care consult și operez. Pe de altă parte, îmi doresc să aduc o contribuție la dezvoltarea chirurgiei umărului și cotului în România și să folosesc experiența mea în beneficiul pacienților români cu afecțiuni ale umărului, cotului și mâinii.

Care ar fi cele mai mari provocări ca medic în România?

Așa cum am zis și cu alte ocazii, cred că cea mai mare provocare este lipsa unui sistem de învățământ postuniversitar care să permită supraspecializarea. Școala de medicină românească este recunoscută în Europa și pregătirea medicilor este bună. Din păcate, după absolvire, specializarea se face prin rezidențiat și aici există o lipsă de consistență. Este greu să înveți chirurgia umărului dacă nu ai mentori adecvați, dacă practica de zi cu zi face imposibilă o practică exclusivă a acestui tip de chirurgie și când colegii ortopezi nu concep să trimită pacienții cu aceste afecțiuni către un specialist în domeniu. Este un cerc vicios care trebuie întrerupt cumva. Medicii tineri participă la cursuri și congrese în străinătate, dar când se întorc acasă, găsesc ceva cu totul diferit. Degeaba înveți o tehnică nouă pentru a trata o anumită patologie a umărului, dacă la întoarcere ești nevoit să tratezi pacienți cu dureri de genunchi sau să pui o proteză de șold! Există nevoia unui sistem care să facă posibilă această specializare.

Dar cele mai mari provocări ca owner al unui business medical în România?

Businessurile medicale în România au în față multe provocări. Deși beneficiem de expertiza altor sisteme medicale private și am putea foarte simplu să luăm părțile bune și să le aducem în România, implementarea acestora este dificilă, deoarece necesită o educație a pacienților, un nivel de cultură medicală și de venituri și o abordare diferită din partea medicilor care lucrează în sistemul privat. În practica mea privată, o mare parte dintre pacienți sunt asigurați privat și aceasta permite efectuarea actului medical corect și optim, fără a avea restricții legate de cost. În România, sistemul medical privat se bazează în principal pe plata directă de la pacient și ceea ce rezultă este un hibrid între calitate medie și prețuri mici sau medii. Din 2009, când am început noi cu Ortokinetic, lucrurile au avut totuși o evoluție pozitivă și se simte o schimbare de mentalitate și o creștere a puterii de cumpărare. Acestea se văd și la nivelul businessurilor medicale care s-au dezvoltat și pot oferi acum servicii de calitate la prețuri acceptabile.

Dezvoltarea companiei pe scurt – de unde ați pornit și unde sunteți acum?

Ortokinetic a luat naștere în 2009, în două cabinete închiriate în centrul medical situat la etajul superior din incinta pieței Timpuri Noi. Acolo ofeream consultații atât eu, cât și partenerul meu, Mihai Râșcu, și aveam doi kinetoterapeuți angajați. Acum, la Ortokinetic lucrează peste 50 de medici și fiziokinetoterapeuți, în patru clinici. În afară de ortopedie și recuperare medicală, oferim servicii de imagistică (radiologie, RMN, ecografie și osteodensitometrie), chirurgie specializată, diabet și nutriție, cardiologie, reumatologie, urologie, psihologie și ORL. Zeci de mii de pacienți au trecut deja pragul clinicilor noastre și numărul lor este în creștere. De asemenea, numeroși actori, sportivi de performanță și personalități ale vieții politice și mondene se numără printre pacienții Ortokinetic. Ne îndreptăm deja atenția spre turismul medical, deoarece putem oferi servicii de ortopedie și recuperare la standarde internaționale la o fracțiune din costul acestora în Europa.

Dr. Marius Negru

Care sunt azi cele mai solicitate servicii la Ortokinetic?

Înainte de orice alte specializări, Ortokinetic înseamnă, pentru majoritatea oamenilor, ortopedie și recuperare medicală. Echipa noastră de medici oferă toate tipurile de tratamente existente pentru durerile articulare și regenerarea sistemului musculo-scheletal. Mă refer aici la infiltrații cu acid hialuronic, PRP (platelet-rich plasma), tratamente cu celule stem (Rigenera) sau clasicele infiltrații cu cortizon. La nivel intervențional oferim o gamă completă de intervenții chirurgicale mai ales la nivelul umărului, cotului, mâinii și genunchiului. Specialitatea noastră este chirurgia minim invazivă, intervențiile artroscopice și medicina traumatismelor sportive.

„O serie de afecțiuni netratabile până în urmă cu zece ani beneficiază în prezent de tratamente moderne minim invazive, cu rezultate spectaculoase”, spuneați într-un interviu recent. Cum explicați acest progres în actul medical și cât de importantă este dotarea centrelor de lucru cu aparatură și tehnologie de ultimă generație?

Din fericire, în ultimii 20 de ani, datorită progresului tehnologic și al biotehnologiei, posibilitățile de tratament au explodat și numărul afecțiunilor care pot fi tratate minim invaziv a crescut constant. Astfel, o serie de afecțiuni netratabile până în urmă cu zece ani beneficiază în prezent de tratamente moderne minim invazive, cu rezultate spectaculoase. În țările unde bugetul sănătății a permis, toate aceste tehnici au fost intens popularizate, chirurgii ortopezi au beneficiat de o pregătire și de o dotare tehnică corespunzătoare, ducând la apariția chirurgiei umărului ca subspecialitate în cadrul ortopediei. În multe alte locuri din lume, însă, tratamentele au evoluat foarte puțin, iar chirurgii ortopezi se văd în situația de a se instrui singuri sau de a se limita la tratamente învechite.

La Ortokinetic am căutat să aducem și să implementăm ultimele tehnologii apărute. În 2022 am deschis un RMN de ultimă generație în clinica din Băneasa, unde pacienții pot beneficia atât de calitatea aparaturii, cât mai ales de interpretări de excepție datorate echipei de medici colaboratori. Oferim intervenții chirurgicale și soluții moderne pentru afecțiunile ortopedice și avem un proces de educație continuă în acest sens. Cred că educația medicală continuă, experiența internațională și dotările de excepție fac din Ortokinetic un centru de referință în chirurgia ortopedică.

La Ortokinetic ați optat pentru o echipă multidisciplinară. Ce înseamnă mai exact și pe ce criterii vă alegeți personalul?

Pacienții cu afecțiuni musculo-scheletale au adesea nevoie de o optimizare a stării de sănătate și tratamentul impune colaborarea cu medici reumatologi, nutriționiști, cardiologi etc. Încercăm să reunim toate aceste servicii medicale în clinicile Ortokinetic pentru a fi un one-stop clinic, unde pacientul găsește toate serviciile de care are nevoie. De exemplu, la un pacient cu dureri de genunchi cauzate de artroză, scăderea în greutate poate duce la ameliorarea simptomelor și, pentru aceasta, sfatul unui nutriționist este de mare ajutor. Mai mult decât atât, dacă exercițiile fizice (kinetoterapia) sunt recomandate, un consult de cardiologie poate fi util pentru a monitoriza rezistența la efort și pentru a preveni complicațiile. În ceea ce privește personalul, căutăm mereu să colaborăm cu medici și kinetoterapeuți care pun pacientul în centrul activității lor.

Ce intervenții extrem de rare și de complicate ați realizat până acum în România, alături de cei cinci medici ortopezi pe care-i coordonați?

Chirurgia membrului superior a cunoscut o dezvoltare accelerată în ultimii ani ca urmare a supraspecializării și o serie de noi proceduri și intervenții chirurgicale s-au dovedit utile în tratamentul unor afecțiuni considerate incurabile. În practica mea chirurgicală, aceste intervenții noi sunt introduse treptat și au la bază experiența mentorilor și colegilor mei, practica pe cadavru, simulări în laborator și un continuu feedback de la pacienții operați. În cazul unei paciente cu ruptură cronică ireparabilă de coafă rotatorie, anul acesta am realizat la Ortokinetic, pentru prima dată în România, o reconstrucție de capsulă superioară a umărului. Un caz similar a fost tratat de echipa Ortokinetic cu interpoziție de balon subacromial. Ambele tehnici au fost prezentate pentru prima dată la nivel mondial după anul 2010 și mă bucur că am reușit să le efectuăm pentru prima dată și în România. Orice intervenție nouă presupune un proces complex de evaluare și selectare a pacienților, bazat pe experiența chirurgului, suport din partea furnizorilor de echipamente de ultimă generație, colaborări cu spitale private de referință și un sistem de urmărire și recuperare personalizat postoperator. Printre operațiile rare în România (dar nu atât de rare în străinătate), efectuate la Ortokinetic, aș putea menționa stabilizarea umărului cu transfer de coracoidă artroscopic (Latarjet artroscopic), transferuri musculare (trapez, triplu transfer Eden-Lange), proteză de cot și umăr și multe altele. Și la nivelul chirurgiei mâinii oferim soluții chirurgicale pentru artroza de la baza degetului mare (trapeziectomie și sling) sau reconstrucții de ligamente scafo-lunat/ligamente colaterale – operații uzuale în străinătate, dar aproape inexistente în România.

În orice domeniu este nevoie de mentori adevărați. În acest scop, pentru a împărtăși din experiența dumneavoastră și a medicilor de la Ortokinetic, realizați anual un mare congres dedicat ortopediei. Ce se întâmplă mai exact la acest congres?

În anul 2018 am înființat Societatea Română de Umăr și Cot (SRUC) din dorința de a promova chirurgia umărului și cotului în România. Am reușit să creăm o comunitate de peste 100 de medici ortopezi interesați și organizăm anual o întâlnire unde discutăm cazuri complexe și ne ținem la curent cu ultimele descoperiri în domeniu. La aceste întâlniri au participat până acum chirurgi din Marea Britanie, Belgia, Turcia, Pakistan etc.

Cred că eram ultima țară din Europa fără o societate națională dedicată chirurgiei umărului și cotului. Beneficiarul final este pacientul român, care poate avea acces la tratamente moderne efectuate de chirurgi instruiți. În cadrul SRUC există un fellowship anual în care un chirurg tânăr mă vizitează pe mine sau pe alți chirurgi specializați în umăr și cot și dobândește experiență practică în chirurgia membrului superior. Mă bucur să văd că am reușit să devin un mentor pentru colegii mei mai tineri și să împărtășesc cu ei cunoștințele acumulate. Este una dintre cele mai mari satisfacții profesionale de până acum.

Dr. Marius Negru

Ce reprezintă familia pentru un medic dedicat total meseriei și misiunii sale de credință? Mai e loc de viață personală?

Pentru mine, familia a fost întotdeauna pe primul loc. Nu cred că aș fi putut realiza nimic fără sprijinul soției mele, Corina, și al celor doi copii, Maria și Ioan. În 2012, ei au înțeles cât de important este pentru mine să învăț chirurgia umărului și m-au urmat în Marea Britanie, oferindu-mi suportul sufletesc de care am avut nevoie. Au fost momente grele la început, dar împreună am reușit să trecem peste ele.

Nimic nu e mai relaxant pentru mine decât să petrec un weekend alături de familie. Cel mai tare mă bucur că fiul meu, Ionuț (Ioan), a decis să îmi calce pe urme și își dorește să devină medic. În vară am făcut prima operație împreună cu el ca ajutor în cadrul unui program de practică medicală pentru viitorii studenți, organizat de spitalul în care lucrez.

Dar luxul ce înseamnă pentru dumneavoastră?

Luxul pentru mine înseamnă timp. Dacă ne referim la lux din punct de vedere medical, chirurgia de umăr și cot are două componente dintre care una este de lux, și am să vă explic la ce mă refer. Dacă trauma membrului superior este tratată uzual în majoritatea spitalelor de stat sau private și este acoperită de asigurări simple de călătorie uneori, chirurgia afecțiunilor cronice poate fi considerată o chirurgie de calitate a vieții. Dacă un pacient suferă de dureri la nivelul umărului de luni sau ani de zile, sistemul medical de stat îi acordă o prioritate scăzută și timpul de așteptare pentru a vedea un specialist este lung. Pacientul adesea nu își poate alege medicul curant și există timpi lungi de așteptare pentru investigații sau tratament (operații). Consider că a avea o asigurare privată bună sau fonduri suficiente pentru a beneficia rapid de sfatul și serviciile unui chirurg supraspecializat, care poate oferi o soluție optimă și minim invazivă pentru durere, poate fi considerat un lux. În 2023, speranța de viață medie este de peste 80 de ani și acest lucru are implicații asupra calității vieții. Cu vârsta apar o serie de probleme de uzură și a trăi o viață lungă fără durere și cu mobilitate normală se poate include în categoria luxului.

Care este cel mai mare vis la care lucrați deja?

Cel mai mare vis al meu este să operez împreună cu fiul meu într-un spital Ortokinetic. Poate în câțiva ani se va împlini.

Unde vă putem găsi?

Pot fi găsit în multe locuri. În România, la Ortokinetic, Clinica de Umăr și Cot – www.ortokinetic.ro –, sau pe site-ul meu personal, www.mariusnegru.com. Practica mea privată este la HC Marbella, în Spania, unde operez și consult în mod curent. Mă puteți găsi, de asemenea, pe rețelele de socializare Facebook și Instagram.