Câştigători comuni în cadrul competiţiei de arhitectură BMW München – Urban Production

Scris de Andrei Dimulescu
Publicat la data de: 23-02-2022

în: Art & Design

Au fost desemnaţi câştigătorii competiţiei de arhitectură BMW München – Urban Production pentru definirea unui centru de producţie de avangardă, la fabrica din München. Juriul concursului internaţional a votat în unanimitate în favoarea proiectelor arhitecţilor OMA din Rotterdam şi 3XN din Copenhaga. După o zi şi jumătate de deliberare intensă, au ajuns la concluzia că soluţiile câştigătoare ale ambelor companii erau de acelaşi standard înalt. Ambele au interpretat foarte bine misiunea şi au convins juriul cu diferitele lor puncte focale. Toate cele şase proiecte participante de la companii internaţionale de arhitectură au fost de o calitate excelentă şi au oferit soluţii diverse pentru integrarea cu succes a producţiei inovatoare, durabile şi competitive într-un mediu urban.

BMW are o tradiţi a colaborărilor de anvergură, deschisă de construcţia sediului „4 Cilindri”, dezvoltat de celebrul arhitect german Karl Schwanzer, finalizat în 1972, integrat întâi în programul Olimpiadei de la Munchen. Unele din lucrările de anvergură recente au fost fabrica BMW din Leipzig, care  poartă semnătura biroului de arhitectură Zaha Hadid, şi deja faimosul BMW Welt, proiectat de biroul de arhitectură Coop Himmelb(l)au.

„Cele două premii I au fost acordate proiectelor cu caracteristici valoroase  destul de diferite. Ambele prezintă un potenţial major pentru un masterplan care să răspundă nevoilor mediului special, din interiorul oraşului, al uzinei BMW din München şi îl pregătesc fabrica pentru viitor”, a declarat Dieter Reiter, primarul oraşului München.

„Industria noastră se află în mijlocul transformării către mobilitate electrică, digitalizare şi circularitate, o transformare făcută posibilă de angajaţii noştri. Crearea mediului perfect pentru ca aceştia să performeze, să se identifice cu compania noastră şi să experimenteze întâlniri valoroase este fundamentală pentru succesul nostru – astăzi şi în viitor. Dar suntem şi o parte a sistemului social din jurul nostru şi ne asumăm responsabilitatea pentru dezvoltarea mediului nostru urban. Împreună cu părţile interesate, dezvoltăm un masterplan care va oferi o perspectivă pe termen lung oamenilor din interiorul şi din afara fabricii. Obiectivul nostru este de a crea un mediu progresiv pentru muncă şi producţie, care să se concentreze ferm pe dezvoltare durabilă, planificare urbană, transport şi logistică, precum şi pe comunitatea locală”, a declarat Ilka Horstmeier, membru al Consiliului de Administraţie al BMW AG, responsabil pentru resurse umane şi relaţii de muncă.

„Pentru a marca centenarul său, modelăm viitorul fabricii noastre de acasă printr-un concurs de arhitectură de valoare- un angajament puternic al BMW Group faţă de această fabrică unică din mijlocul oraşului München”, a declarat Milan Nedeljković, membru al Consiliului de Administraţie al BMW AG, responsabil pentru producţie. „Designurile câştigătoare de la OMA şi 3XN sunt propuneri convingătoare, de avangardă, care coincid cu propria noastră viziune pentru o un mediu de lucru inovator şi integrator. Pe măsură ce continuă transformarea către mobilitate electrică, producţia la BMW devine mai eficientă, mai flexibilă, mai digitală şi mai durabilă ca niciodată”.

Obiectivul competiţiei de planificare BMW München – Urban Production a fost de a găsi un design funcţional şi convingător în ceea ce priveşte dezvoltarea urbană. Pe de-o parte, accentul ar trebui să se pună pe producţia eficientă şi competitivă – pe de altă parte, pe integrarea uzinei în mediul său urban. BMW Group îşi va uni forţele cu câştigătorii premiilor pentru a-şi dezvolta suplimentar propunerile, astfel încât compania să poată beneficia cât mai mult de diferitele oportunităţi ale diferitelor abordări şi de sinergiile acestora şi să dezvolte un masterplan coerent, de perspectivă.

 

Membrii juriului

Membrii juriului de premiere au fost: Dieter Reiter (primarul oraşului München); Ilka Horstmeier şi Dr. Milan Nedeljković (membri ai Consiliului de Administraţie BMW AG); Prof. Elisabeth Merk (director de planificare al oraşului München); Michael Hardi (şeful departamentului de planificare al oraşului München); diverşi arhitecţi renumiţi, arhitecţi peisagişti, planificatori de transport şi alţi reprezentanţi ai Consiliului Municipal München.

 

OMA BIROUL PENTRU ARHITECTURA METROPOLITANA

OMA este o companie internaţională care activează în domeniul arhitecturii şi urbanismului. AMO, un studio de cercetare şi design, aplică gândirea arhitecturală în domenii dincolo de arhitectură.

Rem Koolhaas a fondat OMA în 1975 împreună cu Elia şi Zoe Zenghelis şi Madelon Vriesendorp. De asemenea, este profesor la Universitatea Harvard şi la Academia Centrală de Arte Frumoase din Beijing.

Astăzi, OMA este condusă de opt parteneri – Rem Koolhaas, Reinier de Graaf, Ellen van Loon, Shohei Shigematsu, Iyad Alsaka, Chris van Duijn, Jason Long şi, ca arhitect-director general, David Gianotten – şi are birouri în Rotterdam, New York, Hong Kong, Doha şi Australia.

Clădirile proiectate de OMA în prezent în construcţie sunt renovarea Kaufhaus des Westens (KaDeWe) din Berlin, The Factory din Manchester, Hangzhou Prism, CMG Times Center din Shenzhen şi Simone Veil Bridge din Bordeaux.

OMA a fost susţinută de Vogt Landschaftsarchitekten GmbH din Berlin, Systematica S.r.l. din Milano, Transsolar Energietechnik GmbH din München, Ingenieursgesellschaft Prof. Dr. Sieker mbH din Hoppegarten, knippershelbig GmbH din Berlin şi Büro Stanek din Berlin.

 

3XN

3XN a fost fondată în 1986 şi are peste 30 de ani de experienţă în crearea de medii culturale, de birou şi rezidenţiale, care afectează pozitiv comportamentul, productivitatea şi interacţiunea socială. În 2007, 3XN s-a extins cu un departament de cercetare şi inovaţie „GXN Innovation”, care oferă cercetare şi servicii principale în canalele de design comportamental, circular şi parametric, direct în creaţiile şi strategiile 3XN pentru a face faţă provocărilor secolului XXI. Sinergia dintre 3XN şi GXN – între Practică şi Cercetare – nu ne permite doar să proiectăm unele dintre cele mai durabile clădiri din lume. Proiectăm clădiri care plasează utilizatorii în centrul proiectelor noastre, cu intenţia de a promova bunăstarea şi dinamica socială în funcţie de vârstă, cultură şi mediu.

La 3XN credem că „arhitectura modelează comportamentul”. Această filozofie este un pilon fundamental în abordarea designului 3XN, deoarece 3XN consideră că Arhitectura poate modela în mod pozitiv comportamentul oamenilor pentru învăţare. Abordarea 3XN este că noile clădiri ar trebui să adauge calităţi noi şi pozitive mediului lor, zonei mai extinse şi briefului pentru a debloca potenţialele de interacţiune socială şi munca interdisciplinară. Derivată dintr-o abordare scandinavă, 3XN a crescut pentru a angaja mai mult de 180 de arhitecţi şi cercetători din 25 de naţionalităţi diferite, care au experienţă locală şi internaţională. 3XN deţine birouri în Copenhaga (sediul central), Sydney, New York, Londra şi Stockholm, dintre care capacitatea globală le oferă capacitatea de a proiecta clădiri din cele mai bune practici globale, respectând în acelaşi timp culturile locale şi perspectivele noi.

3XN a fost susţinut de Latz + Partner LandschaftsArchitekten Stadtplaner din Kranzberg, WSP Germania din München, GXN din Kopenhaga şi Harald Niemöller Prüfgesellschaft din München.