Victoire de Castellane, magia din spatele ușilor Dior

Scris de Luxury
Publicat la data de: 27-01-2014

în: Jewels & Watches

Una după cealaltă, colecțiile Dior impresionează și fascinează prin materialele folosite și culorile amețitoare ce sfidează legile manufacturii tradiționale. Victoire de Castellane a reinventat cu succes arta împodobirii unei femei într-un stil fresh și modern de care nu te vei putea plictisi. Îți propunem acum o călătorie în lumea fantastică pe care o reprezintă bijuteriile Dior.

dior_victoire_mare

 

Povești și legende, colecțiile de bijuterii Dior sunt buchete pline de surprize și încântare, Christian Dior fiind singurul brand ce s-a bucurat de o asemenea renaștere și ascensiune. Victoire combină piese clasice cu extravaganța ei specifică, cu o diversitate fascinantă a materialelor și mărimi aleatoare ale pietrelor prețioase, oferind creații neașteptat de frumoase și poetice – pe scurt, un rezultat excepțional, minunat, capricios și luxos.

dior colaj

Suflet creator de la o vârstă fragedă, Victoire își păstrează și astăzi look-ul caracteristic cu breton drept și siluetă subțire, cu o privire plină de sinceritate și fantezie și zâmbetul, întotdeauna prezent, deseori jucăuș.

S-a născut într-o familie aristocrată pariziană, ale cărei rădăcini pot fi urmărite până în secolul X, din care făcea parte și Boni de Castellane, ale cărui serate, organizate în ilustrul Palat Rose de pe Bulevardul Foch, erau recunoscute ca fiind cele mai reușite din întreaga Belle Époque. Crescând într-o astfel de familie, inspirația nu a întârziat să apară, la vârsta de 5 ani Victoire demontând o brățară neprețuită pentru a-și confecționa o pereche de cercei și a se simți mai apropiată de bunica sa, Sylvia Hennessy, și de prietena acesteia, Barbara Hutton, cunoscute ca mari consumatoare de extravaganțe și bijuterii supradimensionate. La 12 ani, Victoire și-a creat primul inel, pentru care, fără a sta prea mult pe gânduri, și-a topit medaliile religioase. Astfel, drumul ei a fost pavat, creatoarea numărându-se printre puținele persoane care își urmează, într-adevăr, pasiunea, reușind să o transforme în meserie.

tdm93020-3quart-v24

Atrasă mai mult de bijuteriile create din imaginație și nu din convenție, Victoire de Castellane își găsește inspirația în naivitatea Technicolor-ului, în sofisticarea specifică tehnologiei CinemaScope, aripile fluturilor, splendorile naturii, Hollywood și Bollywood, desenele animate din anii ‘50, actrițe și balerine, formele și atitudinea unei femei, figurinele japoneze și cultura pop. Plăcerea absolută constă în maniera jucăușă prin care depășește barierele dintre natural și artificial, adevăr și fals, naivitate și frumusețe.

Victoire de Castellane caută cele mai surprinzătoare pietre prețioase, iar dacă în trecut lumea bijuteriilor nu le lua în considerare pe cele semiprețioase, ea și-a ascultat inima și a ales să le folosească, opunându-se clasicismului banal ce a tronat în acest domeniu încă din 1970. O mișcare înțeleaptă, de altfel, deoarece în 2004 pietrele semiprețioase au fost recunoscute oficial ca fiind prețioase, datorită luciului lor.

oui-dior

Ametiste enorme, morganite, citrine și acvamarine, nimic nu este prea mult pentru Victoire. Deși totul pornește de la o simplă schiță pe o foaie post-it, pregătirile tehnice durează câteodată și până la doi ani, timp în care creatoarea alternează între perseverență și frustrare. Nimic nu este însă mecanizat, totul trebuie să fie asamblat manual în atelierele pariziene.