Chopard Alpine Eagle Cadence-8HF

Scris de Andrei Dimulescu
Publicat la data de: 26-01-2022

în: Watches

Poate părea ciudat, dar există încă teritorii importante de cucerit în industria orologeră. Se dă următoarea axiomă: cu cât este mai mare frecvența mecanismului, cu atât este precizia mai ridicată. Cu toate acestea, piața mondială suferă la acest capitol. Nu prea veți găsi ușor ceasuri care să dețină un mecanism cu frecvențe înalte și, în același timp, să fie certificat COSC (certificare oficială de cronometru)? Noul Chopard Alpine Eagle Cadence 8HF cu un mecanism excepțional care deține o frecvență înaltă de 8Hz este acum disponibil în titan, certificat COSC și cu un preț în consecință.

Chopard Alpine Eagle Cadence-8HF

Deși modelul anterior Chopard Alpine Eagle era fabricat (la exterior) din Lucent Steel A223, probabil cel mai spectaculos tip de oțel folosit în producția de ceasuri de lux astăzi, noul Chopard Alpine Eagle Cadence 8HF renunță la acest oțel în favoarea titanului de grad 5 din rațiuni deja devenite evidente în această industrie: greutatea redusă considerabil și, mai ales, faptul că modelele fabricate din titan sunt mai rare, mai scumpe și au tendința să își mărească valoarea de achiziție în timp.

Chopard Alpine Eagle Cadence-8HF

Un pic de istorie și context acum, pentru a înțelege de acest ceas este foarte important în istoria orologieră. În 2012, Chopard a lansat mecanismul certificat cronometru de înaltă frecvență cu 8 Hertzi, adică dublul valorii considerate esențială pentru ceasurile moderne. În mod obișnuit, o frecvență de 5 Hertzi este considerată deja o mini performanță în industrie. Chopard nu a încurajat producția de masă pentru acest mecanism, în ultimii 10 ani producând ceasuri cu acesta doar în ediții limitate, de 100 sau 250 de piese. Este și cazul ceasului de față, care a re o producție limitată la 250 de exemplare, evident numerotate. Motivul? Procesul extrem de laborios pentru regularizarea acstui tip de mecanisme, care nu numai că trebuie să funcționeze impecabil, dar trebuie să treacă în primul rând testele COSC de cronometrie. Până acum, frecvența de 4 Hertzi era suficientă pentru a trece testul COSC, luând în considerare așteptările clientului modern în materie de rezistență la șocuri, precizie în timpul folosirii efective a ceasului și rezervă de funcționare. Până acum, când iată, Chopard ridică ștacheta la un nivel superior. Soluția tehnică găsită: folosirea siliconului mono-cristalin pentru cele mai solicitate la frecare piese ale mecanismului: maneta „palet”, eșapamentul și acul de impuls.

 

Chopard Alpine Eagle Cadence-8HFPentru a atinge o frecvență de 8 Hertzi și 57 600 vibrații pe oră ar fi imposibil dacă s-ar folosi lubrifianți, chiar din cei moderni, adică sintetici. Siliconul mono-cristalin este un material auto… lubrifiant! Dacă pentru versiunea din oțel trebuia să achitați 12 000 USD, ei bine, noul Chopard Alpine Eagle Cadence-8HF costă 19 000 USD, fiind, să nu uităm, o ediție limitată la 250 de piese.