TATTMN-wear on tattoo by Mirela Novak

Scris de Ruxandra Tudor
Publicat la data de: 27-01-2020

în: Fashion

Designerul Mirela Novak deschide cutia Pandorei spre dimensiunea spirituală, în egală măsură atractivă și periculoasă, a modei care inspiră și transmite mesaje dincolo de aparențe. Colecția TATTMN-wear on tattoo este un concept unde haina capătă sens și formă, precum un tatuaj care devine parte din persoana care îl poartă. Haina devine ceva foarte personal. Ea ia naștere din nevoia omului de a da sens unei experiențe umane.

Lucrări care o reprezintă

După ce a cucerit România și lumea întreagă prin participarea la Festivalul de Modă de la Cannes, Mirela Novak ne oferă spectacolul unei noi colecții, menită să descătușeze identități și să spună povești invizibile prin materiale îndrăznețe, imprimeuri complexe și o simbolistică impresionantă căreia i se poate adăuga interpretarea personală a fiecărei persoane care alege să se manifeste prin ținutele creatoarei. „Prin această colecție, fac un pas către eliberare, oferind privitorului posibilitatea de a se conecta cu haina, îndemnându-l să vadă ceea ce vrea să vadă sau, pur și simplu, ceea ce vede”, își descrie Mirela Novak colecția TATTMN-wear on tattoo.

Haina, o modalitate de exprimare artistică

Punctul de pornire pentru această colecție-concept a fost cartea de tarot XII, Spânzuratul. Conotațiile sale sunt complexe și transcend aparențele. Nu vorbim despre un final, ci despre un început. O renaștere prin ideea de suspendare, tranziție, timp, așteptare, spiritualitate, nebunie, complementaritatea pozitivului și a negativului care coexistă și se potențează reciproc. Cartea XII are o simbolistică largă de interpretare vizuală și naște noi înțelesuri în momentul în care cărțile sunt interpretate ca un tot întreg în constelația lor. Această imagine de ansamblu permite fiecărei persoane să găsească propriul înțeles în cartea care inspiră și animă colecția. Ideea conceptului este că haina se naște din nevoia oamenilor de a da sens unor situații sau experiențe trăite, indiferent dacă ne referim la întâmplări pozitive sau negative. Acestea se succed firesc, derivă unele din altele și coexistă, iar dimensiunea complexă a destinului se află întipărită în ADN-ul colecției. Ideea, forma și simbolul sunt transpuse ca un tatuaj în haine, dovada palpabilă a conștientizării destinului și a întorsăturilor pe care le ia. Lecțiile de viață, tumultul trăirilor devin parte din noi și, implicit, din piesele vestimentare ale colecției. De altfel, TATTMN-wear on tattoo este croită pe un concept dedicat lui PM (ermetic și sensibil urmat de mențiunea „Întotdeauna vei fi în inima mea”).

Colaborarea cu Andreea Bălan

Mirela Novak colaborează cu Andreea Bălan pentru a pune în valoare colecția și mărturisește că a găsit în cântăreață un reper la care femeile se pot raporta: „Toți putem vedea în Andreea Bălan ceva din noi. Este o persoană publică, dar duce o viață normală în care ne putem regăsi. Este soție, mamă și are prieteni. Face toate aceste lucruri și arată superb. Întotdeauna arată effortless și look-urile ei par realizabile. Exact ca în cazul abordării unui look TATTMN by Mirela Novak”.

 

Foto: Marius Bărăgan