Stefano Bemer – Arta pantofilor bespoke la Florența

Scris de Luxury
Publicat la data de: 26-01-2019

în: Fashion

Aventura lui Sir Daniel Day-Lewis de a încerca experiența a opt luni de ucenicie în cadrul unui atelier de încălțăminte găzduit într-o capelă pe Via San Niccolò dezvăluia lumii întregi un maestru al cărui prestigiu strălucea paradoxal în discreția cu care numele său era împărtășit ca privilegiu al domnilor ce-și câștigaseră deja o aură de arbiter elegantiarum. 

Doborât de boală, Stefano Bemer va încredința atelierul unui bun prieten, Tommaso Melani, de care îl despărțea o subtilă particularitate în a înțelege propria artă, principiu care îl va onora însă pe regretatul maestru cu o nesperată continuitate a semnăturii sale.

Tommaso Melani avea să găsească o producție anuală limitată la doar 300 de perechi de pantofi, cifră înzecită odată ce-și va urma intuiția spre a se deschide celor ce, asemeni lui, doreau calitate, fără a cultiva neapărat exigențe bespoke. În noua sa provocare va conta pe Scuola del Cuoio, condusă de către familia sa de peste patru generații. Cu o flexibilitate în cuprinderea confortului, Tommaso Melani va explora minuțiozitatea particularităților între piese bespoke, made-to-measure, made-to-order și ready-to-wear

O creație bespoke acoperă în jur de 12-14 săptămâni și impune două sesiuni de probă, din care prima cuprinde selecția modelului, a pieii și trasarea conturului. 

Piesele ready-to-wear se regăsesc ca parametri de execuție într-o proporție de 90% față de creațiile bespoke, pentru individualitatea anatomică finețea diferențelor fiind însă fundamentală confortului. 

Odată ce casa întâlnește o recepție pozitivă, șablonul semnat al unei creații bespoke ce poate fi realizată în atelierele din Florența și New York este păstrat pentru o nouă utilizare. 

Dacă durata apare descurajantă, prin Express Lane Service, procesul poate fi redus la două zile lucrătoare în Florența. 

În complexitatea selecției de materiale, atelierul se mândrește cu o piele recuperată de pe epava Die Frau Metta Catherina, un vas cargo rusesc pierdut în adâncurile Canalului Mânecii, în 1786, în ruta sa de la Genova spre Sankt Petersburg. Din proviziile de piei transportate, a fost recuperat acest lot din care casa Stefano Bemer a realizat deja zece perechi de pantofi, cu prețul de 11.000 de dolari.

Galerie Foto