Ștefan Hamza: „Facem piese care nu doar se potrivesc corpului, ci și sufletului celui care le poartă”

Scris de Alexandra Popescu
Publicat la data de: 16-01-2024

în: Fashion

Ștefan Hamza

Ștefan Hamza își dorește să facă lumea un loc mai bun. Și nu doar o spune, ci o arată – prin hainele pe care le creează, dar și printr-o pleiadă de inițiative (precum podcasturi, workshop-uri sau emisiuni) menite să influențeze pozitiv viața celor din jur. Atelier Hamza a fost fondat acum șase ani, și creat pentru a răspândi mesaje care inspiră și împuternicesc, pentru a transforma un simplu articol de îmbrăcăminte într-un manifest al celei mai bune versiuni a fiecăruia”. Am stat de vorbă cu Ștefan despre cum și-a creat de la zero propriul brand, ce experiențe stau la baza succesului acestuia, dar și a inspirației lui și a dorinței autentice de a aduce un impact pozitiv în viețile oamenilor. 

Ștefan Hamza

Povestește-ne puțin despre călătoria ta în Asia, despre care spui că te-a ajutat să te cunoști mai bine.

Călătoria mea în Asia a fost o aventură care s-a întins pe mai multe țări și a cuprins un spectru larg de experiențe. Fiecare oraș și sat a avut propria poveste, propria lecție de viață. În documentarul pe care l-am filmat, „Just Happy” (mergeam la oameni pe stradă și îi întrebam ce îi face fericiți), interacțiunile cu oamenii au fost esențiale – am învățat că fericirea este o stare universală, dar experimentată și exprimată în moduri unice de către fiecare cultură. Cea mai mare revelație a fost că, indiferent de condițiile de viață, fericirea se naște dintr-o alegere interioară și o perspectivă asupra lumii care pune preț pe conexiuni autentice și momente de prezență. Această călătorie nu doar că m-a ajutat să mă descopăr, ci m-a și inspirat să aduc această esență în tot ceea ce fac – de la interacțiunile personale la viziunea mea pentru Atelier Hamza.

Din tot timpul petrecut acolo, ce moment ai spune că este un highlight?

Într-una dintre zilele petrecute în agitația vibrantă a Asiei, într-o stație de tren, m-am intersectat cu o doamnă în vârstă care, deși străbătută de boală, emana căldură sufletească și o forță remarcabilă. Zâmbetul ei, sincer și neașteptat în circumstanțele în care se afla, a devenit o lecție vie despre reziliență și bucuria pură care pot exista chiar și în cele mai aspre condiții. Am învățat de la ea că puterea de a continua este încorporată în fiecare dintre noi, chiar și când soarta pare nedreaptă. Mi-a transmis să nu renunț niciodată indiferent de circumstanțe.

Mai târziu, în Hyderabad, am experimentat o încercare care mi-a testat această reziliență într-un mod cu totul neașteptat. Am fost ținut împotriva voinței mele într-o casă, dar am reușit să scap, iar acea fugă în noapte nu doar că mi-a salvat libertatea, ci mi-a întărit și mai mult determinarea interioară și dorința de a depăși orice obstacol. Aceste experiențe au contribuit la dezvoltarea unei reziliențe care mă definește și astăzi, în fiecare aspect al vieții mele și al brandului pe care l-am creat.

Ștefan Hamza

Dar legat de parcursul tău cu Atelier Hamza, care ai spune că este un highlight, sau ce moment de când ai înființat businessul și până în prezent ți-a rămas mai aproape de suflet?

În urmă cu șase ani, am încercat de două ori să construiesc brandul, dar de fiecare dată am ajuns să nu mai am niciun ban, fără un loc unde să stau, și mă simțeam ca o povară pentru cei din jur. Lipsit de noroc și încredere în sine, am mers înapoi în India pentru a lucra ca model, încercând să strâng bani. Aveam sentimentul că renunțasem complet la visul meu, temându-mă să nu pierd iar tot ce am. În acel moment, toată averea mea era în câteva cutii de haine care nu se vindeau.

Apoi, dupa ce m-am întors în țară, susținut de prieteni, am reluat eforturile pentru Atelier Hamza. Am reușit să depășesc obstacolele care pareau că nu se mai termină, și am început să văd rezultatele muncii mele. Momentul în care am expediat primele colete a fost unul de neuitat. Stând în genunchi, cu lacrimi de bucurie, mi-am dat seama că ceea ce am construit a început să rezoneze cu ceilalți. Euforia acelei conexiuni autentice cu comunitatea a fost confirmarea că viziunea mea a fost nu doar înțeleasă, dar și îmbrățișată. A fost o validare a tuturor sacrificiilor, a faptului că am făcut alegerea corectă continuând să lupt pentru visul meu.

Spui adesea că îți dorești să faci lumea un loc mai bun – de ce în primul rând prin haine? Îți mai amintești cum ai ajuns la această decizie și ce a îndrumat-o?

Observasem că industria modei avea o tendință de a promova un mesaj negativ prin hainele pe care le producea. A fost un moment de revelație când am înțeles că pot folosi aceeași platformă pentru a răspândi pozitivitate. Hainele au un limbaj tăcut dar puternic; ele pot afecta starea de spirit și percepția de sine. De aceea, Atelier Hamza a fost creat pentru a difuza mesaje care inspiră și împuternicesc, pentru a transforma un simplu articol de îmbrăcăminte într-un manifest al celei mai bune versiuni a fiecăruia. Aceasta a fost și rămâne misiunea noastră – să încurajăm oamenii să se exprime prin haine care spun povestea a cine sunt și a cine aspiră să fie.

Ștefan Hamza

Vorbește-ne puțin și despre celelalte proiecte ale tale prin care îți dorești să faci lumea un loc mai bun.

Brandul Hamza transcende ideea tradițională a modei; este o viziune care încurajează fiecare persoană să se autodepășească. Aș vrea sa detaliez fiecare inițiativă sub umbrela Hamza:

Atelier Hamza: Aici este inima creativității noastre, unde designul întâlnește mesajul. Fiecare piesă vestimentară este concepută nu doar să îmbrace, ci să comunice și să inspire purtătorul să își exprime individualitatea și să aspire la mai mult. Fiecare articol este creat cu gândul de a oferi purtătorului un plus de încredere și un confort sporit, grație tehnologiilor și materialelor de ultimă oră pe care le dezvoltăm constant. Este un loc unde îmbrăcămintea devine un dialog între brand și client, încurajând fiecare persoană să strălucească în felul său unic.

Workshop-uri: Prin aceste sesiuni educative, ne propunem să informăm oamenii, oferindu-le cunoștințe de educație financiară și dezvoltare personală, împuternicindu-i să-și preia controlul asupra propriului parcurs și să facă alegeri informate pentru viitorul lor.

Podcast: Vom lansa o serie de discuții care să exploreze traiectoriile personale ale clienților noștri și ale altor invitați, aducând în prim-plan provocările și victoriile lor, pentru a motiva și a oferi perspective noi ascultătorilor noștri.

Fitness: Extinderea în domeniul activewear va merge mână în mână cu filozofia noastră de a sprijini un stil de viață activ și sănătos, contribuind la bunăstarea generală a comunității noastre.

Emisiune/Podcast: În colaborare cu Știrile ProTV, dezvoltăm o serie de emisiuni speciale, fiecare dedicată unei noi colecții Hamza. Acest format media ne dă oportunitatea să explorăm mai adânc temele inspiraționale ale colecțiilor, să împărtășim povești captivante și să invităm la dialog pe teme ce ne definesc pasiunile. În cadrul acestui proiect, am ajuns la episodul al șaptelea, bucurându-ne de prezența unor invitați precum Paul Olteanu, Raluca Anton, Andi Moisescu și Anca Maftei, Monica Munteanu.

Toate aceste ramuri ale brandului Hamza sunt unite de dorința de a influența pozitiv viața fiecărei persoane cu care intrăm în contact.

Care este relația ta cu vestimentația? Ce anume te inspiră când vine vorba despre procesul de design?

Relația mea cu vestimentația este profundă și personală; este o formă de artă prin care îmi exprim identitatea și viziunea. Inspirația în design vine din dorința de a vedea oamenii strălucind, de a-i ajuta să se simtă încrezători și confortabili. Procesul de design este un dialog între funcționalitate și emoție, fiecare linie și textură având grijă să completeze și să celebreze individualitatea purtătorului. Este despre crearea unei piese care nu doar se potrivește corpului, ci și sufletului celui care o poartă.

Ștefan Hamza

Simți că backgroundul tău profesional ca model internațional sau formația ta ca inginer te influențează în businessul pe care l-ai creat?

Experiența mea ca model internațional și educația mea în inginerie se întrepătrund, influențând semnificativ Atelier Hamza. Ca model, am învățat nu doar despre estetica modei, ci și despre importanța pe care o are vestimentația în exprimarea și încrederea de sine a unei persoane. Ca inginer, am fost instruit să gândesc structurat și să abordez problemele în mod analitic, ceea ce m-a ajutat să construiesc un brand solid cu procese bine definite. Această combinație unică de creativitate și rigurozitate tehnologică este coloana vertebrală a modului în care dezvoltăm produsele și conducem acest brand.

Un trademark Atelier Hamza este conceptul de a pune pe haine mesaje pozitive în locul celor negative, care se regăsesc adesea pe vestimentație. Ne poți spune un mesaj pozitiv primit de tine însuți care a rămas mereu cu tine și cu care simți că ai rezonat în mod special?

Un mesaj pozitiv care mi-a marcat parcursul și a devenit o piatră de temelie pentru Atelier Hamza este „Try again, fail again, fail better”. Acesta îmi amintește că fiecare eșec este de fapt un pas către succes și că fiecare încercare este o oportunitate de a învăța și de a te îmbunătăți. Este un ecou al propriei mele reziliențe și un îndemn să privesc fiecare provocare ca pe o lecție prețioasă.

Ne poți povesti pe scurt cum decurge procesul tău creativ? Ai vreo parte favorită din acest proces?

Procesul meu creativ începe cu inspirația care poate să apară din orice: o frază citită, o stradă parcursă sau chiar din dialogul cu oamenii din jur. Aceasta se transformă în schițe, unde intuiția și experiența joacă un rol esențial. Partea mea favorită este momentul de tranziție de la concept la prototip, când pot atinge materialul și când începe să prindă viață viziunea mea. Este magia de a vedea cum o idee devine tangibilă și începe să comunice mesajul dorit.

Ștefan Hamza

Ce nume internaționale din industria modei te inspiră și care sunt designerii, brandurile, sau casele de modă pe care le admiri?

Sunt inspirat de personalități din moda internațională precum Pharell Williams, care abordează creativitatea cu o ușurință și o diversitate extraordinară. De asemenea, admir branduri contemporane ca Fear of God, Represent și Off-White, care au reușit să se ridice prin munca asiduă și un simț inovator de expresie. Acești creatori și branduri nu doar că împing limitele modei, dar reușesc să infuzeze o autenticitate și o poveste în fiecare colecție pe care o lansează.

Atât tu cât și Atelier Hamza sunteți într-o continuă transformare – cum vezi în momentul de față această transformare decurgând în viitorul apropiat? Ce ți-ai dori să se întâmple cu Atelier Hamza în 2024?

Anul următor ne vom extinde orizonturile. Atelier Hamza este pe cale să își amplifice prezența atât online, cât și offline. Ne propunem să fim prezenți pe patru platforme online internaționale și să fim prezenți în zece showroom-uri internaționale, aducând astfel experiența Hamza la nivel global. Ne bucurăm să fim deja o prezență confirmată la Săptămânile Modei din New York, Milano, Paris și Londra, unde vom expune noile colecții la ediția din februarie/martie. Paralel cu aceasta, ne aprofundăm angajamentul față de comunitatea din țară prin deschiderea de pop-up store-uri care vor aduce experiența Hamza mai aproape de clienți, și prin lansarea de colecții capsulă ce răspund nevoilor imediate ale modei.

În același timp, ne dedicăm să fortificăm legătura cu comunitatea prin podcasturi care să inspire și să provoace la dialog, și prin workshop-uri ce oferă uneltele necesare pentru creșterea personală și profesională. În ansamblu, fiecare pas pe care îl facem este gândit să aducă Atelier Hamza în inimile oamenilor, să le vorbim despre stil, autenticitate și inovație, într-un limbaj care să rezonanțe cu aspirațiile lor și să celebreze unicitatea fiecărui individ. Până atunci, în fiecare zi a acestui parcurs, lucrăm cu zâmbetul pe buze, deoarece credința în reușită ne este partener constant.

Galerie Foto