Energy Expo - Join the revolution

Ladislau Kristof, un life coach contemporan – Întemeietorul unui concept de succes (H.E.L.P.)

Scris de Luxury
Publicat la data de: 30-01-2014

în: Interviuri

Sunt anumiți oameni pe care îi cunoști și cărora le simți imediat energia pozitivă – te încarcă și te inspiră –, iar pe lângă ei, noi putem doar să dăm aprobator din cap și să le ascultăm cu atenție cuvintele, care reușesc să ne pună pe gânduri, făcându-ne să ne întrebăm: „dar eu ce fac cu viața mea?”. Alimentația adecvată, sportul, odihna și liniștea – acestea sunt aspectele cele mai importante în viață. Odată creat echilibrul, odată ce ne-am pus fizic și psihic pe picioare, putem răzbate și ieși victorioși din orice bătălie. Trebuie să avem în primul rând grijă de noi înșine pentru a avea o viață frumoasă.

IMG_5965p.jpg

Conceptul de „life coach” este unul relativ nou pentru România, însă românii au fost întotdeauna deschiși către soluții originale, de a se simți mai bine în pielea lor. Care sunt atribuțiile unui life coach și care este importanța acestuia?

Într-adevăr, conceptul de „life coaching” este relativ nou în România. În forma lui clasică, se focusează pe schimbarea modului de percepție a individului cu privire la realitatea înconjurătoare, prin apelarea la variante de „călăuzire” psihologică/spirituală, ce evită în orice mod sugerarea soluțiilor, lăsându-l pe cel în cauză să-și găsească singur direcția.

Ceea ce fac eu este ușor diferit, l-aș numi, mai degrabă, H.E.L.P. (Highly Empowering Life Program) și este varianta „de criză” a unui life coaching clasic, pentru că are aceleași obiective cu acesta, dar propune deja o soluție clară pentru probleme general valabile. H.E.L.P. este, în sine, un High Intensity Program, axat pe depășirea limitelor personale și ruperea barierelor mentale, printr-o combinație de acțiuni „șoc”, într-o variantă „fun”. El e menit să deschidă ochii către aspectele simple ale vieții de zi cu zi, pe care cei mai mulți le neglijează din comoditate și care, de fapt, au o forță colosală de a genera bucurie autentică.

Cu alte cuvinte, H.E.L.P. te învață să trăiești frumos și sănătos și este, în felul lui, „rădăcina” succesului pentru orice life coaching, pe care ți-l poți propune ulterior. Abia după ce ai parcurs H.E.L.P. poți fi în măsură să pleci mai departe, în căutarea direcției personale.

Ca life coach, credeți în puterea exemplului?

H.E.L.P. funcționează exclusiv prin puterea exemplului. Acum patru ani, am hotărât să creez o legătură între activitățile pe care le-am desfășurat, de-a lungul vieții, cu cea mai mare dăruire și pasiune. Între timp, am reușit să le rotunjesc într-un singur concept, cu scopul de a transmite mai departe un mesaj unitar, în care cred din străfundul inimii, pentru că, în sine, el reprezintă „combinația ideală” care m-a ajutat, în primul rând pe mine, să fiu fericit.

Rezultatul final a luat forma lui H.E.L.P. – este un stil de viață și are la bază autenticitatea și experiența mea. H.E.L.P. înseamnă „Trăiește sănătos, fii armonios, comunică autentic și în forță!”. Se bazează pe sport, nutriție și rotunjește identitatea, prin crearea unui stil personal, ce transmite coerent – de data aceasta în variantă non-verbală, dar cu mare încredere în energiile proprii.
De ce cred în combinația propusă? Pentru că, de peste 40 de ani, practic sportul (pentru o perioadă inclusiv pe cel de performanță). Și știu sigur că generează fericire. Nutriția am început s-o studiez și să o aplic acum vreo 20 de ani, timp în care am și testat, pe propria-mi piele, peste 20 de variante de diete șoc sau exclusiviste și am constatat că niciuna nu funcționează pe termen lung. Anii petrecuți în Germania mi-au dat posibilitatea să beneficiez de cele mai vaste lucrări de specialitate în domeniu și acum sunt în măsură să propun ceea ce singur aș numi – „formula echilibrată”. Azi, mă bucur de senzații, gust cu plăcere din toate și știu cum să fac să rămân „în formă”.
Comunicarea non-verbală a fost a treia direcție în care am investit mult, în scopul cunoașterii și autocunoașterii. Se știe că doar o mică parte din ceea ce spunem ține de cuvinte. Restul e atitudine. Și atitudinea implică stil. Eu, personal, am fost pasionat de modă de mic copil. Germania mi-a deschis posibilitatea de a intra în contact cu lumea ei „profi”, motiv pentru care am deschis business-uri personale axate pe zona de lux în România și acum ofer consultanță specializată în materie. Și după ce m-am ocupat de corp, m-am ocupat și de spirit. De 20 de ani m-am convertit la budism. Pentru mine nu este o religie, ci o filozofie de viață. Am învățat despre cât de important e să găsești echilibrul între minte, corp și suflet, dacă vrei să ai parte de fericire și pace interioară.

DT__1255

Care este importanța unei alimentații sănătoase și disociate pentru starea de spirit zilnică?

După principiul „Garbage In, Garbage Out”, cred temeinic că, dacă vrei să expiri frumos, trebuie să mănânci sănătos. În consecință, H.E.L.P. face referire la alimentația disociată echilibrată. Asta înseamnă că nu apelezi la o dietă chinuitoare, ci înveți să îți depășești barierele personale (de gust și senzație), schimbând automat modul de hrănire, bucurându-te, în același timp, de orice îți oferă natura. Noul moto devine „Grab all chances, but combine wisely and… stay elegant!”. Cu alte cuvinte, nu trebuie să începem să numărăm caloriile, să fim cu cântarul și calculatorul la noi, ci doar să învățăm niște reguli simple de asociere a produselor alimentare. Mai exact, să nu combinăm carbohidrați cu proteine în cadrul aceleiași mese.

Unul dintre cele mai importante nume în materie este Michel Montignac. Varianta lui de alimentație se bazează în primul rând pe echilibrul alegerii inteligente a alimentelor în funcție de valoarea nutrițională și valoarea indicelui glicemic. Indicele glicemic este un indicator al vitezei cu care un anumit tip de carbohidrat ajunge în sânge sub formă de glucoză. Cu cât glucoza din sânge crește mai mult și mai repede, cu atât corpul (pancreasul) este obligat să producă mai multă insulină. Practic, secreția excesivă de insulină este un semnal pentru corp cum că este timpul să depoziteze grăsime.

Cu cât avem mai multe mese pe zi, cu atât starea de spirit este mai bună. Recomand cinci – șase mese pe zi, dintre care trei principale. Împărțind cantitatea de alimente pe întregul unei zile și făcând asocierile adecvate, scurtăm procesul de digestie, nu mai avem acel sentiment de oboseală care apare după o masă necorespunzătoare, ne simțim doar energizați și avem claritate în gândire și o stare generală de bine.

Sunteți pro sau contra dietelor de slăbit?

Așa cum am spus și mai devreme, din punctul meu de vedere, pierderea în greutate pe formule șoc nu determină niciodată menținerea corpului în echilibru un timp îndelungat. Toate dietele se termină cu… efectul Yo-Yo. Și asta pentru că nu se focusează exclusiv pe reducerea procentului de grăsimi din organism. Prin diminuarea drastică a input-ului energetic, ele atrag după sine, în aceeași măsură, scăderea masei musculare și deshidratarea, ori acestea au efecte negative pe termen lung. Eu pledez pentru o alimentație echilibrată, pe care să o adopți pe perioadă nelimitată. Cu siguranță, cifrele de pe cântar nu vor scădea atât de repede ca în cazul dietelor, dar vei fi mai sănătos, te vei putea menține în formă și te vei putea bucura de viață, fără să ai parte de restricții abrupte.

În plus, dacă vrei să slăbești 7 kg pe cântar, ideal ar fi să pierzi vreo 12 kg de grăsime și să depui 5 kg de masă musculară. Altfel, te deshidratezi. De ce? Pentru că musculatura este formată în proporție de peste 76% din apă, în timp ce în grăsimi procentul este de numai 20%. Chiar dacă bei suficiente lichide, în lipsa unei musculaturi bine dezvoltate, nu ai nicio șansă să păstrezi procentul ideal de apă din corp (63%).

Este posibil să capeți un corp frumos doar prin intermediul alimentației, fără a fi susținut de exercițiu fizic?

Un corp sănătos îl poți avea numai practicând sport. Partea estetică este doar un beneficiu suplimentar. Aud des din partea femeilor următoarea replică: „eu vreau să-mi tonific corpul, dar fără să fac mușchi”. Un corp frumos tonifiat presupune dezvoltarea musculaturii (numai ea se tonifică) și reducerea procentului de grăsimi din organism. Creșterile excesive ale masei musculare, precum cele din culturism și power lifting, se fac numai cu ajutorul produselor de dopaj. Prin antrenament susținut obținem doar un corp armonios și tonifiat muscular. Același lucru este valabil și pentru bărbați, doar că ei obțin mai ușor rezultatul și cresc mai mult, datorită structurii lor corporale.

IMG_6710

Care este importanța unui personal trainer când vine vorba de sport? Există un mod incorect de a te antrena?

Sportul, la fel ca medicina, este o știință. În plus, tot ca în medicină, și în sport există mai multe specializări. Cu siguranță, o mare parte din cei care se duc la sală nu au antrenor personal. Faptul că merg la gym este un prim pas și încă unul foarte bun, dar, fără indicațiile unui trainer, va dura foarte mult să ajungi la rezultate. În plus, mai există și riscul accidentărilor dacă nu faci mișcările corect. Crearea unui program echilibrat este esențială. Majoritatea nu se antrenează coerent, punând accentul ori pe antrenamentul cardio, ori pe cel de forță. Ideal este să le alternăm și să ne antrenăm cele două tipuri de musculatură: albă și roșie. Cea albă este responsabilă pentru hipertrofie musculară, iar cea roșie pentru rezistență. Un program echilibrat și personalizat pe nevoile individuale nu-l poate face decât un specialist. Consider, în concluzie, că este foarte important să apelezi la ajutorul unui antrenor dacă vrei rezultate și siguranță.

Știm că alimentația, activitatea fizică și odihna sunt factorii-cheie pentru un organism sănătos, însă sunt acestea de ajuns în ziua de azi?

Desigur, sunt factorii cei mai importanți. Nivelul de stres la care suntem supuși zi de zi este foarte mare, iar corpul, mintea și sufletul au nevoie de relaxare. Sunt multe metode la care se poate apela: meditație, cursuri de yoga etc. În general, practicarea oricărui hobby care are la bază o pasiune ne poate ajuta să ne relaxăm. În momentul în care ne focusăm pe o activitate, un lucru care ne și place, reușim să ne abatem gândul de la problemele ce ne frământă zi de zi. Dacă decizi să apelezi la tehnici de meditație, îți recomand să o faci sub îndrumarea unei persoane care are la bază cunoștințe dobândite în cadrul programelor speciale și cursurilor acreditate. Nu cred în autodidacți în materie. Riscul la care te expui apelând la ei este mult prea mare.

Organizați și ședințe de life coaching pentru companii multinaționale. Îmi puteți da un exemplu de astfel de proiect? Ce implică acesta?

Acum patru ani, am început aceste sesiuni de coaching (sport, nutriție, vestimentație, relaxare) în sistem one-to-one. Clienții mei sunt, în general, CEO de companii, dar de ceva vreme lucrez direct și cu designerul Mirela Stelea. Pentru că rezultatele și feedback-ul au fost pe măsura efortului, am trecut la un nou challenge: companiile multinaționale. Prima corporație cu care am început „derularea în masă” a programului, acum șase luni, este Metro Cash&Carry. Am făcut coaching individual la nivel de „board” și group trainings pentru middle management. Un life coaching colectiv e o provocare în sine. Construirea grupurilor de lucru a avut la bază o analiză temeinică a fiecărui individ în parte, astfel încât echipele să fie formate relativ unitar, prin perspectiva scopurilor propuse și a gradului de implicare în cele trei direcții de training (sport, nutriție, stil). Pentru că în final vorbim de îmbunătățirea calității vieții, fiecare temă în parte s-a transformat în workshop-uri care au inclus, pe lângă informația teoretică, și multă joacă, respectiv activități practice menite să destindă atmosfera, să facă învățarea ușoară și să-i lase pe cei implicați să plece mai departe cu zâmbetul pe buze. H.E.L.P. în varianta aceasta e chiar amuzant.

Pentru realizarea proiectelor corporate, colaborez strâns cu Manuela Vulpescu, care are peste 12 ani de experiență în strategic planning și care a oferit consultanță multor companii germane. Ea m-a ajutat să realizez întregul concept pentru program și workshop-uri.

DSC_0207 DSC_0059

Pe lângă alimentație și sport, am înțeles că vă ocupați și de latura vestimentară a clienților dumneavoastră. Considerați că este ultimul pas, la fel de important, în acest proces de recăpătare a încrederii în sine?

Consider că este un aspect foarte important pentru fiecare individ, deși mulți dintre noi nu realizăm sau poate nu știm să recunoaștem valoarea stilului, însă subconștientul înregistrează această necesitate/dorință. De exemplu, dacă îmbraci o persoană foarte sigură pe sine într-o ținută în care nu se simte confortabil, toate reacțiile ei în preajma celor din jur vor fi „împleticite” și mesajul pe care îl va transmite va lăsa de dorit. Hainele pe care le porți te definesc și îți comunică mai departe personalitatea sau starea de spirit. În acest context, a ști ce să alegi pentru tine e esențial, pentru că nu tot ce e trendy ți se și potrivește. Moda e trecătoare, dar stilul rămâne.

Pentru toată lumea ziua are 24 de ore, iar dumneavoastră sunteți mai activ decât marea majoritate a românilor. Mai pregătiți și alte surprize pe viitor?

Mi-am dorit cu ceva timp în urmă ca tot ceea ce fac pe plan de business să fie strâns legat de hobby-urile și pasiunile mele, lucru pe care l-am și realizat. Atunci când pui suflet în ceea ce faci, timpul se petrece într-un mod plăcut și ușor. Ai satisfacția că ai lăsat ceva în urmă și că ai adus un plus de valoare în viața persoanelor cu care ai lucrat.

În afară de H.E.L.P. – life coaching, mai dezvolt și alte proiecte, în paralel: Gourmet Trading, unde împreună cu partenerul meu, producător de vinuri masiv din Franța și Africa de Sud, susțin cursuri de „edutament” (educație și entertainment) despre filozofia vinurilor și modul de combinare a acestora cu alimentația. Vinurile Gourmet Trading se comercializează și în România. Suplimentar, sunt consultant la „Stejarii Country Club” – un proiect unic în România prin concept și investiție. M-a bucurat faptul că m-am alăturat unui program de o asemenea anvergură și unei echipe cu adevărat profesionale. La „Stejarii” mă ocup și de coordonarea formatului de training pe zona de cycling. Am în vedere încă două proiecte despre care voi vorbi la momentul începerii lor.

Contact: laslo64@gmail.com / 0740.229.922

www.facebook.com/hellofitro

 

Energy Expo 10-13 octombrie