Jaguar F-TYPE Coupé: mai rapid, mai dinamic, mai performant

Scris de Luxury
Publicat la data de: 31-01-2014

în: Auto

Jag_F-TYPE_R_Coup__Stratus_Image_201113_38
Noul F-TYPE Coupé, dezvăluit în cadrul Salonului Auto de la Los Angeles, reprezintă cel mai dinamic şi performant Jaguar de serie produs vreodată. „Modelul Jaguar F-TYPE Coupé oferă şoferului o experienţă de condus unică. Acesta combină un design seducător cu tehnologia de ultimă oră şi performanţa cu adevărat uimitoare. Atrăgător, precis, intuitiv şi energic – este eminamente o maşină sport Coupé”, declară Phil Popham, Group Marketing Director, Jaguar Land Rover.

F-TYPE Coupé întruchipează viziunea de design a conceptului sport Coupé Jaguar C-X16, care şi-a făcut debutul la Salonul Auto de la Frankfurt, în 2011, postura sa fiind definită de trei linii-cheie. Primele două – comune cu F-TYPE decapotabil – se referă la partea frontală şi aripile laterale cu aspect puternic, atletic. Cea de-a treia linie-cheie este reprezentată de profilul impetuos al plafonului Coupé, care conferă maşinii o siluetă omogenă şi subliniază, totodată, efectul vizual dramatic al cabinei conice, încadrate de aripile posterioare sportive.

Jag_F-TYPE_R_Coup__Polaris_Detail_Image_201113_27Atracţia vizuală este fundamentală pentru Jaguar, astfel încât F-TYPE Coupé dispune de o siluetă instant recognoscibilă, construită pe baza designului uimitorului concept sport Coupé C-X16 şi al modelului F-TYPE decapotabil – câştigător al distincţiei „Maşina cu cel mai bun design al anului 2013”.

„Procesul de creare al unui model Sport Coupé este cea mai pură dintre sarcinile de design şi, de asemenea, provocarea cea mai mare; executată bine, se obţine un rezultat, din punct de vedere estetic, la fel de dinamic precum experienţa de a conduce această maşină. La F-TYPE Coupé, cred că avem o execuţie bună”, susține Ian Callum, Director Design, Jaguar.

Având la bază o structură integrală din aluminiu, F-TYPE Coupé este cel mai dinamic şi orientat către performanţă model sport produs vreodată de Jaguar, fiind disponibil în trei versiuni de motorizare: F-TYPE R, F-TYPE S şi F-TYPE.

Jag_F-TYPE_R_Coup__Polaris_Interior_Image_201113_23

Vârful de gamă, F-TYPE R Coupé, este dotat cu un motor V8 supraalimentat, de 5.0 l, având 550CP/680Nm, capabil să accelereze de la 0 la 100 km/h în 4,2 secunde şi să atingă o viteză maximă de 300 km/h (limitată electronic).

Modelele F-TYPE S Coupé şi F-TYPE Coupé sunt echipate cu motoarele Jaguar V6 supraalimentate, de 3.0 l, benzină, având 380CP, respectiv 340CP, accelerează de la 0 la 100 km/h în 4,9/5,3 secunde şi ating viteze maxime de 275/260 km/h.

Pentru a oferi o manevrabilitate superioară şi progresivă, aliniată la capacitatea de 550CP, vârful de gamă F-TYPE R Coupé este dotat cu un sistem de suspensie special conceput şi cu noi tehnologii. Acestea includ cea de-a doua generaţie a sistemului Electronic Active Differential (EAD) şi – pentru prima dată la Jaguar – sistemul Torque Vectoring prin frânare. Aceste două tehnologii lucrează în paralel pentru a oferi un răspuns prompt la comenzi şi o manevrabilitate valorificată la potenţial maxim.

Expertiza Jaguar în ceea ce priveşte arhitectura din aluminiu a fost esenţială în a permite crearea unui excelent design pentru F-TYPE Coupé, oferind, în acelaşi timp, atribute dinamice fundamentale – cruciale pentru orice maşină sport: greutate redusă şi rigiditate structurală, ceea ce se traduce în performanțe dinamice superioare.

F-TYPE R Coupé constituie vârful de lance al gamei F-TYPE. „Puterea, performanţa şi capacitatea promptă de răspuns ale F-TYPE R Coupé reprezintă o recompensă deplină pentru cei mai entuziaşti dintre şoferi, în timp ce şasiul proiectat oferă o manevrabilitate excelentă, care inspiră încredere. Este precis şi rapid… o maşină cu adevărat construită pentru plăcerea de a conduce”, a declarat Mike Cross, Chief Engineer, Jaguar.

Începând cu luna mai 2014, Jaguar F-TYPE Coupé va fi disponibil spre vânzare și în România, dar, deocamdată, prețurile nu au fost anunțate.

Galerie Foto