Italia vrea statutul de patrimoniu UNESCO pentru Espresso, un simbol național

Scris de Andrei Dimulescu
Publicat la data de: 25-01-2022

în: News & Features

Italia depune o ofertă către Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO) pentru a adăuga espresso pe Lista patrimoniului imaterial, susținând că această „cafea este mult mai mult decât o simplă băutură: este un ritual autentic”.

„Este o parte integrantă a identității noastre naționale și o expresie a relațiilor noastre sociale care ne distinge în întreaga lume”, a declarat Gian Marco Centinaio, ministrul adjunct al Agriculturii din Italia, pentru Sky TG24.

Este o parte atât de omniprezentă a culturii italiene încât Institutul Italian Espresso a raportat că peste 90% dintre cetățenii țării beau cel puțin o ceașcă de espresso pe zi.

Acesta nu este primul produs alimentar din Italia căruia i s-a acordat statutul UNESCO, după cum a menționat The Guardian. În 2017, arta de a face pizza napolitană a fost recunoscută drept unul dintre simbolurile culturale ale țării.

Potrivit VinePair, Ministerul italian al Agriculturii, Alimentației și Pădurilor a dat undă verde săptămâna trecută cererii pentru espresso, oferta solicitând acum aprobarea Comisiei Naționale UNESCO din Italia.

Dacă va obține aprobarea, oferta va fi apoi depusă oficial la sediul UNESCO.

Interesant este că Italia a solicitat anul trecut ca espresso să fie recunoscut de UNESCO. Cu toate acestea, oferta sa de anul trecut a fost respinsă, deoarece cererea a fost depusă de două agenții separate, conform Wall Street Journal.

„Consorțiul pentru protecția cafelei espresso tradiționale italiene” a solicitat băutura ca o reprezentare a întregii națiuni, dar Regiunea Campania a depus o ofertă separată, susținând că băutura este reprezentativă doar pentru cultura napolitană.

Celor două consorții li s-a comunicat să-și reconcilieze cererile într-o singură ofertă.

Centinaio este încrezător că UNESCO va acorda espresso un loc pe lista sa, verdictul fiind așteptat în această primăvară.

„Ceașca de espresso reprezintă pentru toți italienii un ritual social și cultural care se reflectă și în literatură și care fascinează întreaga țară, de la Napoli la Veneția, de la Trieste trecând prin Roma și Milano”, a remarcat el. Probabil că Prosecco și Limoncello vor fi următoarele pe listă?!