In Memoriam: Legenda designului vestimentar Manfred Thierry Mugler s-a stins din viață la vârsta de 73 de ani

Scris de Andrei Dimulescu
Publicat la data de: 24-01-2022

în: Fashion

Lumea modei internaționale este în doliu. Manfred Thierry Mugler, numele din spatele unei siluete structurate iconice, cu umeri puternici și talie strânsă, a murit duminică, 23 ianuarie, la vârsta de 73 de ani.

Lumea modei internaționale este în doliu.Stilul lui Mugler a fost înaintea vremurilor, chiar și după standardele actuale. Aspectul, caracterizat printr-o formă solidă de triunghi inversat, în care umerii sunt supraevaluați, în timp ce talia pare a fi într-un corset, exaltă cu îndrăzneală feminitatea și și-a câștigat porecla de „îmbrăcăminte puternică” (power dressing).

Lumea modei internaționale este în doliu.

Această atracție dominantă (a se citi dominatrix) a dat cu siguranță un plus de vigoare unora dintre cele mai influente figuri de la Hollywood – îmbrăcămintea puternică a inspirat aspectul din Bad Romance a lui Lady Gaga, iar rochia neagră a Demi Moore din Indecent Proposal rămâne unul dintre numerele ei cele mai memorabile. Piesele sale au fost purtate de numeroase celebrități remarcate pentru prezența lor strălucitoare pe scenă, inclusiv David Bowie, Diana Ross, Beyoncé, Cardi B și Gaga. O apariție memorabilă o reprezintă videoclipul ”Too Funky” al lui George Michael, unde top modelele lumii au purtat creații semnate de avangardistul designer.

Potrivit New York Times, ținutele de avangardă ale lui Mugler au fost scânteia care a declanșat stilul punk chic al lui Alexander McQueen.

Lumea modei internaționale este în doliu.

Vizibilitatea designerului francez s-a propulsat și mai mult în scena modei actuală atunci când Kim Kardashian a ieșit într-o rochie din latex „Wet Look” cu iluzie optică la Gala Met 2019, aparent picurând cristale.

Mugler, care s-a pensionat în 2003, a fost apropiat de comunitatea LGBTQ, care i-a fost muză a muncii sale – cu decenii înainte de mișcarea diversității modei. A lucrat adesea cu artiști drag și a început să promoveze modele trans pentru podiumurile de modă încă din anii 1980.

Lumea modei internaționale este în doliu.

 

În anii 1990, Mugler a adăugat un alt punct forte la cariera sa: marca sa a devenit aproape sinonimă cu noul său parfum, Angel, și continuă să fie una dintre cele mai apreciate oferte de astăzi.

Casey Cadwallader, directorul de creație al lui Mugler, a deplâns moartea artistului: „Manfred, sunt atât de onorat să te cunosc și să lucrez în lumea ta frumoasă. Ne-ai schimbat percepția asupra frumuseții, a încrederii, a reprezentării și a auto-împuternicirii. Moștenirea ta este ceva ce port cu mine în tot ceea ce fac. Mulțumesc.”

Lumea modei internaționale este în doliu.

S-a comunicat membrilor presei că reputatul designer a murit din „cauze naturale”. Agentul său a declarat pentru Agence France-Presse că Mugler era pregătit să anunțe noi colaborări la începutul acestei săptămâni.