Supranumit de cotidianul american New York Times „The American Crown Jeweler” , Fulco di Verdura stă ca o dovadă vie a ambiției și a puterii artistului de a se reinventa, remarcându-se printr-un traseu al vieții extraordinar: de la colaborarea cu Coco Chanel, care i-a descoperit potențialul și până la cucerirea Hollywood-ului și ulterior, a New York-ului.
Ducele Fulco di Verdura s-a născut într-o familie din vechea aristocrație siciliană, ce respecta o etichetă neschimbată de la 1700. Și-a petrecut copilăria pe domeniul Villa di Nischemi, din Palermo, Italia, amintindu-și ulterior, cu emoție, în autobiografie, de acele meleaguri. Pasionat încă din copilărie de cărți, picturi și antichități, artistul avea o imaginație bogată și o viziune diferită asupra vieții și a artei în general. În decursul următorilor ani, lupta pentru succesiune îl aruncă într-o stare de incertitudine, iar la 17 ani este forțat să se angajeze, așa ca alege să se înroleze. La moartea tătălui său, atunci când tânărul Verdura avea doar 23 de ani, devine moștenitorul unui întreg ducat. Prezent la numeroase petreceri și recepții, Fulco di Verdura ajunge să îi cunoască pe Cole Porter și pe soția sa, Linda. Aceasta din urmă îl va prezenta pe talentatul tânăr lui Coco Chanel, care îl angajează ca designer de textile, deși visul lui fusese să devină pictor.
Gabrielle Chanel îi intuiește talentul, rugându-l să-i modifice piesele de bijuterie pe care le primise în dar de fostele iubiri. Impresionată de abilitățile lui, Coco Chanel începe o colaborare ce va dura opt ani, avându-l pe Verdura ca designer principal al bijuteriilor casei Chanel. Într-un dintre fotografiile iconice ale lui Coco Chanel, apare purtând brățările cu crucea malteză și pietre cabochon, inspirat fiind de iconografia creștină, de amintirile sale din copilărie, de meleagurile fermecate ale Siciliei, istorie sau mitologie. Sicilia va reveni în creațiile sale în anii ’50 prin teme marine, cum ar fi cochilii sau căluți de mare; totodată, devine primul maestru care a promovat armonia pietrelor colorate în combinație cu aurul pentru portul cotidian.
În toamna anului 1934, Verdura părăsește casa de modă Chanel, luând drumul Americii împreună cu bunul său prieten, baronul Nicholas de Gunzberg. Schimbarea este uriașă pentru Fulco di Verdura, iar atitudinea americanilor și modul lor de viață devin o adevărată inpirație pentru artistul obișuit cu eticheta riguroasă a europenilor. Faimoasa jurnalistă de modă Diana Vreeland, un client fidel Chanel, îi face cunoștință lui Verdura cu bijutierul Paul Flato. Acesta se alătură echipei de design a lui Flato și deschid împreună un magazin la Hollywood: „Verdura for Flato”, ce devine în scurt timp locul de întalnire al vedetelor de pretutindeni: Jean Crawdord, Jean Howard, Katharine Hepburn sau Greta Garbo.
În anul 1939, ajutat de prietenii lui, Cole Porter și Vincent Astor, Verdura deschide un mic magazin în New York, pe Fifth Avenue. Ulterior, în 1941 are loc o colaborare cu Salvador Dali, pentru o colecție de bijuterii, expusă la New York în același an. Contactul puternic cu suprarealismul l-a influențat pe Verdura și în creațiile următorilor ani. Printre clienți s-au numărat Astor, Vanderbilt și Barbara Hutton, iar ulterior Jackie O, Grace Kelly și Wallis Simpson. Un perfecționist desăvârșit, Fulco își petrecea majoritatea timpului desenând schițe și specificând materialul, dimensiunea și culoarea următoarelor modele. Joseph Alfano, partenerul lui de afaceri, este cel care a păstrat sau a recuperat, în cele mai multe cazuri, o mare parte dintre schițele pe care Verdura le-ar fi aruncat, găsindu-le prin caiete de schițe, sub forma unor resturi aruncate pe jos, sau foi de hârtie din gunoi. Fulco di Verdura și-a vândut afacerea în 1973 partenerului său, alegând să se retragă la Londra și să se dedice picturii și desenului. A încetat din viață în 1978, lăsând în urmă mii de schițe și picturi care sunt încă folosite astăzi, pentru a păstra și a respecta cât mai bine viziunea artistului. Ward Landrigan, fostul președinte al diviziei americane de bijuterii a casei Sotheby’s, este cel care a cumpărat fostul magazin al ducelui.