Food & Drinks Trends 2022: Home made, unicitate, originalitate și, înainte de toate, sănătate

Scris de Andrei Dimulescu
Publicat la data de: 18-01-2022

în: Lifestyle

Atunci când specialiștii unui domeniu stabilesc tendințele anului următor, este în general relativ ușor, rata de predictibilitate fiind oferită de trendurile actuale și de preferințele deja exprimate de publicul țintă din acel domeniu. Pandemia COVID-19 a schimbat un pic mai mult datele problemei, multe predicții fiind pur și simplu spulberate de noua situație și de evoluția acesteia. Trendurile culinare erau și înainte de epidemie greu de preconizat și era nevoie de cel puțin 2-3 luni pentru ca experții să determine ce este „hot” sau nu. Ei bine, la începutul anului, putem lista cele mai importante trenduri culinare ale anului în curs.

Food Trends 2022

În ultimul an, tot mai mulți oameni s-au orientat spre mâncare mai mult ca oricând ca mijloc de confort, bunăstare și relații bune în comunitate. Tendințele alimentare din 2021 indică un obiectiv general pentru o sănătate mai bună pentru corpurile noastre, pentru o planetă mai curată și, nu în ultimul rând, pentru portofelele noastre. De la stilurile de gătit speciale și până la „ingredientele vedete”, vă puteți aștepta ca multe dintre articolele următoare să devină o parte permanentă a peisajului culinar chiar și după ce acest „de revenire” 2022 va fi trecut.

„Mâncarea de cămară”

Chiar așa se numește, în engleză traducerea directă fiind de „pantry meals”. Cu alte cuvinte, să gătim cu ce avem în casă, aceasta în cazul fericit în care avem stocuri de alimente. Acum devine oarecum de înțeles frenezia cu care anul trecut oamenii goleau rafturile din magazine și, mai ales, în cazul drojdiilor sau al ingredientelor de coptsau al alimentelor de bază. Acest trend a luat naștere anul trecut, în timpul carantinei, ca un rezultat direct al acesteia. Cum luxul restaurantelor de calitate și chiar alimentarea cu ingrediente de calitate pusă sub semnul întrebării, oamenii au început să se familiarizeze cu alimentele aflate cel mai îndemână. Astfel, cămările au început să aibă substanță, adică încet-încet de toate, ia produsele conservate și uscate au început să formeze mese extrem de delicioase. Această abilitate de economisire a banilor și a alimentelor va continua, fără îndoială, ca o tendință alimentară în 2022. Aveți nevoie de mai multă inspirație culinară? Consultați un curs de gătit local sau, de ce nu, internațional sau participați practic la o ședință de gătit online live, din confortul propriului cămin.

Veganism și vegetarianism

Nu vom intra în polemica diferenței dintre cele două abordări moderne asupra alimentației, vom sublinia însă importanța lor, în continuare în creștere, asupra apetitului mondial. Ecologiștii vor avea numeroase argumente în favoarea salvării planetei, atunci când vor fi avocații acestor stiluri de viață. Din ce în ce mai mulți oameni adoptă acest tip de alimentații, mai ales din perspectiva unui stil de viață sănătos atât pentru mental, dar și pentru fizic. Impactul asupra mediului este la fel de important, fapt care a dus la dispariția proteinei animale, a cărnii de orice fel, din meniul zilnic. Unii renunță complet la orice fel de produse derivate din animale pentru un stil de viață „eco”, „bio”, natural – spuneți-ii cum doriți. Această nouă paradigmă este favorizată și de accesul din ce în ce mai ușor la astfel de produse. Nu în ultimul rând, chiar recomandările de la Uniunea Europeană sau alte foruri importante internaționale îndeamnă în acest sens, adică la cel puțin un stil de alimentație „mai sănătors”.

Deserturi „elevate”

O veche filosofie spune că atunci când un imperiu cade, altul se ridică. Dacă steagul cărnurilor începe să se încline, cel al deserturilor începe să se înalțe și să fluture din ce în ce mai puternic. Întrucât atenția asupra alimentației sănătoase este centrală anul acesta, deserturile sunt departe de a fi lăsate în afara tabloului. De fapt, deserturile devin în sine o formă de artă cu noi inovații și tendințe, care provin din lumea întreagă Aceasta este partea din meniu în care creativitatea poate străluci, mai ales prin utilizarea de ingrediente unice și chiar resurse pe bază de plante.

Fusion Cuisine

Food Trends 2022De fapt, la o analiză mai atentă, carantinarea fizică a dus la o explozie a legăturilor online, deci distanțele nu au mai contat atât de mult, având la dispoziție instrumente precum Zoom sau Google Meet. Există atât de mult acces la bucătăriile tradiționale din întreaga lume, încât o tendință alimentară imensă în 2022 va fi bucătăria interculturală. Fusion Dining nu este un concept nou, dar cu siguranță a sosit timpul creativității și inovației fără limite în alimentație. Staruri vor fi fuziuni precum mexican-coreean, chinez-peruan și multe altele, deoarece opțiunile sunt vaste, interesante și oarecum nelimitate.

 

De întins pe pâine

Acum dacă avem propria pâine cea de toate zilele și în concordanță cu trendul mai sus despre bogățiile din cămară, o modă este și metoda și ingredientele de tartinare a acestei pâini „home made”.

Se pare că există un tip de tartine sau unt pentru absolut orice, dar asta nu va opri nici măcar tendințele alimentare din 2022. Se pare că omniprezentele cereale de la micul dejun au fost detronate de o cu totul altă specie de sandvișuri creative. Dacă te-ai simțit până acum confortabil cu unturile de migdale și caju, acum este momentul să cauți untul de nucă de macadamia. Prea previzibil? Ce zici de untul de semințe de pepene verde? Oportunitățile pentru spread-uri sunt cu adevărat nesfârșite!

Năutul atoateștiutor

Food Trends 2022Atenție! Năutul nu este doar pentru hummus. Umila boabă de garbanzo a cunoscut o revigorare maximă în popularitate în ultima perioadă, făcându-l una dintre cele mai surprinzătoare, dar demne de toată atenția, tendințe alimentare din 2022 și chiar mai mult decât un simplu ingredient.

Prezență obișnuită a mâncărurilor pe bază de plante, precum și din bucătăria indiană, grecească, marocană și din Orientul Mijlociu, năutul este ușor de preparat, disponibil pe scară largă și incredibil de accesibil – ca să nu mai vorbim de delicios. Aceste calități sunt un plus într-un gust plăcut în aproape orice, de la tacos la tagin, până la tapas, oferind o mușcătură consistentă și o aromă satisfăcătoare.

Craft Mocktails

Food Trends 2022Da, berea craft este în continuare o adevărată nebunie, dar parcă ne-am cam plictisit deja de ea, mai ales că parcă cu toții avem un prieten care își face în garaj sau la subsol propria versiune. Ultima fiță? Craft Mocktails, adică în românește fără alcool. Mocktail-urile au fost mult timp trecute cu vederea. Acum, odată cu creșterea gradului de conștientizare a consumului de alcool și o apreciere a ingredientelor tradiționale, aceste variante de „happy hours” acasă cu zero alcool sunt unsucces. Cocktailurile dulci și sărate fără alcool sunt o tendință alimentară în creștere în ultimul timp, ceea ce are un sens perfect cu cât sunt mai personalizate, adăugând ierburi, fructe, legume și chiar note florale interesante la fiecare înghițitură. Preferați cocktail-urile de modă veche? Încercați un curs de mixologie online cu un mixolog expert pentru a afla mai multe despre ingrediente de artizanat, garnituri și tehnică.

Food Trends 2022

Ciocolată la sticlă

Food Trends 2022Este anul băuturilor speciale, al surprizelor și al propunerilor unice. Este și cazul Chocolate in a Bottle, într-adevăr un mix unic și o băutură „one of a kind”, practic o categorie în sine. Vinurile Chardonnay din sudul Franței au fost îmbinate printr-o magie transfrontalieră și de proces de vinificație cu cea mai bună ciocolată creată de maeștri belgieni renumiți. și aici nu vorbim din cărți, subsemnatul chiar a degustat acest spumant special și concluzia e simplă: de ce să bei altceva când poți savura desertul rafinat lichid numit Chocolate in a Bottle? Mai țineți minte prima oară când ați mâncat o ciocolată de calitate, eventual belgiană, cu un pronunțat gust de nuga, de alune și cacao fină? Ei bine, gustul acesta se regăsește plenar într-un vin spumant! În opinia mea umilă, cea mai bună băutură este vinul, iar cel mai bun vin este celspumant. Adăugați ciocolată în această ecuație și veți obține un gust unic, un desert minunat, dar care este, de fapt, un vin spumant de cea mai înaltă calitate. Șiapropo de cocktailurile de mai sus, această băutură este un adevărat atu pentru mixologi, existând, evident, și versiunea fără alcool.

Food Trends 2022

Boozy Kombucha and Seltzer

Food Trends 2022Urmând tema generală a stării de bine care a populat recent tendințele alimentare, adăugarea unui accent puternic pentru băuturile „kombucha” și „seltzer” este, de asemenea, încreștere.

Kombucha – ceai frizant, fermentat – a crescut frenetic în popularitate în ultimii ani. Fermentarea înseamnăcă această băutură este plină de probiotice naturale, esențiale pentru promovarea unei sănătăți intestinale bune. Seltzer, pe de altă parte, este apă carbogazoasă care se găsește adesea într-un sortiment de arome zero calorii, zero zahăr și zero aditivi. Ingredientele și procesele naturale sunt extrem de importante pentru consumatorii de astăzi și tocmai de aceea aceste băuturi mixte sunt o tendință alimentară majoră în 2022. Puteți amesteca propriul preparat acasă sau puteți alege câteva opțiuni comerciale la magazinul alimentar, acum și pe piața din România, încă cu un caracter experimental, de testare a pieței.

Lapte „alternativ” și opțiuni noi

Food Trends 2022

Veți spune că nici laptelenu mai e cea a fost odată și aveți într-adevăr dreptate. Acum, mai mult ca oricând, datorită faptului că alternativele de lapte, cum ar fi soia, nuca de cocos și migdalele, au în mod deosebit momentul lor, este timpul să domnească o nouăvarietate de opțiuni. În anul următor, vă puteți aștepta să vedeți oferte precum orez, cânepă și lapte de ovăz care inundă piețele și meniurile ca o tendință alimentară în creștere, apărută anul trecut, dar care a luat un avânt parcă de neoprit anul acesta.