Se spune că nu știm să prețuim ce avem până nu pierdem, iar această remarcă se poate aplica ușor în orice domeniu. Inclusiv în cazul pădurilor, naturii și spațiului verde. Adevărul e că avem o planetă vastă, cu multiple opțiuni de urbanizare, locuri în care ne putem construi casele și clădirile în așa fel încât să nu deranjăm nimic din ceea ce crește din sol. Astfel, cu atât mai mult apreciem inițiativa celor de la Paz Arquitectura, care au construit o casă în mijlocul naturii, fără a afecta, însă, mediul înconjurător, obținând un cămin cu adevărat cald și primitor.
Conservarea pădurilor reprezintă un principiu întâlnit și respectat mai mult în afara orașelor mari, acolo unde beneficiile aerului curat sunt mai puternic apreciate, sau în afara statelor în plin proces de dezvoltare masivă. În acest context, frumoasa Casa Corallo din zona Santa Rosalía, Guatemala, subliniază cu succes simbioza dintre mediul natural și o construcție de design modern, care poate împrumuta cu ușurință caracteristici și elemente „eco-friendly”.
Corallo House integrează frumusețea forestieră în tiparul casei, mulându-și imaginația arhitecturală nelimitată pe scheletul pădurii și îmbrățișând, într-o strânsoare sinonimă cu „totdeauna”, copacii peste care a fost construită. Spațiul locuibil se întinde în jurul masivului trunchi ce străbate vertical încăperile pe toate etajele clădirii.
În timp ce partea din față a casei apare cu o fațadă atât de abruptă precum un pod peste un abis, restul construcției coboară treptat pe mai multe niveluri așezate pe suprafața deluroasă a pădurii. Designul de la interior este la fel de fascinant ca și cel de la exterior, arhitecții reușind să contopească armonios arborele masiv în decorul modern al vilei. Aș îndrăzni chiar să spun că Corallo House este o versiune mai nouă, mai îmbunătățită și mult mai avansată a căsuței din copac pe care o asociem cu copilăria noastră.
Cu cei 747 de metri pătrați cât măsoară, Casa Corallo se prezintă spațioasă, avangardistă și modernă, cu mici tente de clasic aduse de completările arhitecturale din lemn, atât în interior, cât și la exterior.
Foto: Andres Asturias