Lamborghini Polo Storico la Rétromobile Paris 2022. Un an dedicat istoriei motorului V12 începe cu expunerea a două legende iconice: Countach LP 500 și Miura SV

Scris de Andrei Dimulescu
Publicat la data de: 16-03-2022

în: Auto

În perioada 15-20 martie, Lamborghini Polo Storico va fi la Salonul de mașini clasice „Rétromobile” de la Paris. Participarea companiei Sant’Agata Bolognese la eveniment dă startul oficial unui an de omagiu adus istoriei legendarului său motor cu 12 cilindri, înainte ca procesul de hibridizare să înceapă în 2023, cu lansarea primului model hibrid de producție. Pe standul său va fi afișată o reconstrucție a primului Countach (prototipul LP 500 din 1971) și a caroseriei unui Miura P400 SV, care este restaurat de echipa Polo Storico din Sant’Agata Bolognese.

Printre cei prezenți la seara de avanpremieră s-a numărat și Stephan Winkelmann, Președinte și CEO al Automobili Lamborghini.

Lamborghini Polo Storico la Rétromobile Paris 2022. Un an dedicat istoriei motorului V12 începe cu expunerea a două legende iconice: Countach LP 500 și Miura SV

„Motorul V12 se află în centrul simbolurilor din istoria mărcii, de la Miura și Countach la Aventador Ultimae, care anul acesta dă jos cortina poveștii de neuitat a motorului nostru cu ardere internă”, a spus Winkelmann. „Entuziaștii culturii auto se vor putea alătura nouă la Rétromobile, unde aducem un omagiu moștenirii noastre prețuite și expertizei vaste în inginerie a tehnicienilor noștri din trecut și prezent. De anul viitor, Lamborghini va păși într-un viitor electrificat: moștenitorului Aventador i se va prezenta tehnologia hibridă în prima fază a planului nostru Direzione Cor Tauri, care trasează calea către 2030. Acesta stabilește obiective cu scopul de a reduce impactul nostru asupra mediului, adoptând o abordare holistică și responsabilă social”.Lamborghini Polo Storico la Rétromobile Paris 2022. Un an dedicat istoriei motorului V12 începe cu expunerea a două legende iconice: Countach LP 500 și Miura SV

Countach LP 500 este expus în nuanța originală de galben „Giallo Fly Speciale”. Este o reconstrucție a mașinii legendare care a fost prezentată în martie 1971 la Salonul Auto de la Geneva și distrusă într-un test de coliziune efectuat în scopuri de omologare de tip în martie 1974. Lucrările de reconstrucție au fost efectuate de Lamborghini Polo Storico pentru un colecționar, durând aproximativ 25.000 de ore. O contribuție crucială a fost adusă de Centro Stile de la Lamborghini, care a supravegheat conturarea caroseriei și s-a asigurat că totul se potrivește cu stilul original. Componentele mecanice sunt toate fie componente restaurate din epocă, fie reconstrucții de piese care nu mai sunt disponibile sau au fost realizate special pentru mașină. Caroseria și șasiul au fost reconstruite în întregime de către tinichigii de panouri experți, care le-au modelat și bătut manual. Pirelli a urcat la bord pentru a reface anvelopele. Prin fundația sa, a furnizat toate materialele istorice necesare, a produs anvelope al căror design și dimensiuni erau în concordanță cu cele din epocă și le-a omologat pentru circulație rutieră.

Pe stand este expusă și caroseria unui deținut de un colecționar care a cerut Lamborghini Polo Storico să o refacă în scop de conservare. Acesta va fi revopsit în nuanța originală de portocaliu „Arancio Miura”, apoi interiorul și componentele mecanice – care sunt în curs de restaurare – vor fi repuse la loc.

Deschis în 2015, Lamborghini Polo Storico este un departament Automobili Lamborghini dedicat păstrării identității istorice a companiei. Sarcinile sale principale sunt certificarea și restaurarea tuturor mașinilor Lamborghini produse până în 2001. În acest scop, Polo Storico supraveghează conservarea și achiziționarea de noi surse pentru arhivele companiei, făcând astfel posibilă scoaterea în evidență a celor mai bune dintre toate Lamborghini-urile clasice.