Azimut 72S – cel mai bun layout de la Cannes

Scris de Luxury
Publicat la data de: 31-01-2014

în: Nautic

Super-Yacht-Azimut-72S
Azimut, unul dintre cele mai importante branduri din industria mondială a yacht-urilor, a devenit celebru grație atuurilor incontestabile care au caracterizat ambarcațiunile ce au purtat acest nume. Cu noul 72S, Azimut Yachts reinterpretează şi rescrie canoanele stilului, designului şi confortului gamei sale S, confirmând statutul său privilegiat de referinţă pentru toţi proprietarii de yacht-uri care doresc să combine un spirit sportiv cu inovaţia şi eleganţa caracteristice tuturor modelelor Azimut Yachts.

Azimut Yachts este unul dintre cei mai mari și mai faimoși constructori de nave de lux de pe întreg mapamondul. Gena italiană, puternic înrădăcinată în toate creațiile Azimut, dă naștere unora dintre cele mai frumoase profiluri de nave, Italia fiind recunoscută drept patria designului internațional. Azimut Yachts este un adevărat colos în construcția de yacht-uri de lux, așa că prezentarea unei noi ambarcațiuni ce poartă acest nume nu poate începe fără a menționa măcar o părticică din istoria Azimut.

11012917_sourceTradiția Azimut datează din 1969, când un tânăr student, Paolo Vitelli, a fondat Azimut Srl, o companie de închiriere de ambarcațiuni cu pânze. Pasiunea care îl anima pe Vitelli a transformat atracția pentru „lumea apelor” într-o afacere de succes, astfel că, doar un an mai târziu, câțiva dintre cei mai importanți constructori de yacht-uri de lux ai vremii, printre care Amerglass, Westerly, British Powles sau Draco, au ales Azimut drept reprezentant și distribuitor al lor pe extrem de competitiva piață a Italiei. În anii ‘80, Azimut a început să proiecteze și să construiască propriile yacht-uri, iar succesul nu s-a lăsat așteptat, firma ajungând în topul constructorilor italieni de nave de lux și de agrement. În prezent, în portofoliul companiei, al cărei nume este acum Azimut-Benetti, se află brandurile Azimut, Benetti, Atlantis și Fraser Yachts, constructori care lansează la apă nave pentru toate gusturile, nevoile și… posibilitățile financiare. Evident, este vorba despre șalupe, bărci de mare viteză și yacht-uri de lux, care se adresează unei clientele exclusiviste, astfel că așteptările și cerințele sunt întotdeauna extrem de ridicate.

Unul dintre modelele reprezentative ale Azimut, botezat – simplu – 72S, a fost recompensat cu titlul World Yacht Trophy for Best Layout in Cannes, la Salonul Nautic organizat în localitatea cu același nume. O simplă privire asupra acestei bijuterii ne confirmă imediat faptul că yacht-ul italian, cotat la un preț de aproape 2,5 milioane de euro, a primit pe merit titlul respectiv.

Pentru prima oară pe un model Open de această dimensiune, Azimut 72S oferă un flybridge generos, similar celui regăsit la bordul modelului 103S, accesibil prin intermediul unei scări din oţel şi lemn de tec. Cei 16 metri pătraţi ai terasei creează un cadru intim pentru proprietar şi oaspeţii săi. La tribord, scaunul conducătorului ambarcaţiunii, tapiţat cu piele în tonuri de bej şi auriu și construit pe o structură din ABS, asigură o navigare simplificată, datorită joystick-ului de nouă generaţie integrat, panoului Raymarine cu touchscreen de 15 inchi pentru controlul navigaţiei (GPS) şi sistemelor de monitorizare CCTV.

În partea din spate, cockpit-ul spaţios, de aproape 10 metri pătrați, este bine pus în valoare de o imensă sofa în formă de U, tapițată în nuanțe de alb perlat şi auriu. Ingeniozitatea designerilor italieni este demonstrată de masa dublă care se poate transforma într-o vastă platformă de plajă, ce poate fi umbrită grație unei pânze speciale care se poate desfășura din partea din spate a punţii fly. Mobilierul din această zonă este extrem de inovator şi bine conceput, finisat în două tonuri ce repetă nuanţele pernelor de la exterior, permițând, totodată, o continuitate stilistică între interior şi exterior.

Tipic gamei Open, în garajul echipat cu o macara Opacmare și cu o uşă din sticlă de carbon se poate depozita o barcă pneumatică de 3,20 metri. De asemenea, platforma de scăldat poate fi coborâtă electric 50 de centimetri sub suprafaţa apei şi este suficient de puternică pentru a susține un jet ski de 500 kilograme.

În ceea ce privește împărțirea spațiului interior pe cabine, la babord este amplasată cabina echipajului, dotată cu două paturi şi baie proprie, de aici putându-se accesa direct sala motoarelor. O uşă de sticlă cu patru segmente, montată la tribord, ne conduce în salon, locul unde interiorul se contopește cu exteriorul, tipic gamei Open. Salonul vast este dominat de un plafon de sticlă cu protecţie UV. Inginerii Azimut au considerat că spațiul de sub plafonul de sticlă este locul perfect pentru a amplasa o masă de şase persoane, extensibilă la opt.

Designul salonului iese în evidenţă prin elementele sale longitudinale care îi subliniază adâncimea şi simetria: două canapele în formă de L cu scaune joase, masă extensibilă din lemn şi sticlă pictată, mobilier și podele din lemn închis pentru un contrast desăvârșit față de covorul de lână.

Contrastele între culorile deschise şi cele închise sunt evidente mai ales în cabinele cu design elegant şi contemporan. Intensitatea lemnului închis subliniază sclipirea lacului utilizat, în timp ce culoarea maro a pielii folosite pentru mobilierul suspendat este îmbogăţită de fildeşul blaturilor.

Foto: Azimut-Benetti