Muzeul Tate Modern din Londra expune până pe 15 martie 2020 peste 200 de opere ale artistei Dora Maar (1907-1997).
Maar este una dintre imaginile iconice ale curentului suprarelist, fiind recunoscută la nivel internațional pentru fotografiile și fotomontajele sale provocatoare.
La Tate Modern veți putea creații din mai bine de 60 de ani de activitate intensă a artistei.
Muzeul notează că expoziția ”arată cum ochiul lui Maar pentru neobișnuit s-a tradus și în priecte comerciale, fotografii de documentar social și pictură – un aspect al activității sale care a fost destul de necunoscut până în prezent”.
Născută Henriette Théodora Markovitch, Maar a studiat arta decorativă și pictura înainte de a se concentra pe fotografie. Ea a făcut parte din primele generații de femei care au avut acces la industria publicității și presei ilustrate.
În jurul anului 1931, Maar a fondat un studio, fiind activă în acest deceniu și în grupuri revoluționare de stânga conduse de artiști și intelectuali.
În iarna dintre anii 1935-36, Maar l-a întâlnit pe Pablo Picasso, iar relația lor din următorii opt ani a avut un impact profund asupra ambilor artiști. Împreună au creat o serie de portrete care au combinat fotografia experimentală cu tehnicile de imprimare.
După anul 1950, Maar s-a retras treptat din cercurile artistice, însă a continuat să fie o artistă prolifică. La expoziția din Londra sunt incluse și 20 de opere mai puțin cunoscute din ultima parte a carierei sale.
Curatorul expoziției este Karolina Ziebinska-Lewandowska, Centre Pompidou, Paris.
Fotografie:Tate Modern