Cum să depozitezi corect vinurile de epocă

Scris de Ozana Mazilu
Publicat la data de: 11-12-2019

în: Lifestyle

Se spune despre vin că devine mai bun odată cu vârsta. Lucru perfect adevărat, cu condiția să fie depozitat corect. Unele soiuri de vin sunt făcute să reziste doar câteva luni, iar altele sunt menite a se păstra câțiva ani. Și totuși, odată ce sticla este desfăcută, este expusă la bacterii din aer care determină expirarea mai rapidă a vinului. Astfel, dacă vă decideți că vreți să puneți bazele unei colecții de vinuri vintage și să investiți în ea, trebuie să respectați un set de reguli, pentru a vă asigura că vinul din sticle va avea aceeași calitate și același gust și după ani de zile.

Temperatura
Căldura este cel mai periculos factor pentru un vin. Cu cât este mai cald, cu atât vinul se strică mai repede. Spre exemplu, o temperatură de 21 de grade Celsius poate provoca o deteriorare mai rapidă a vinului, iar ce depășește această valoare duce la diminuarea aromei. Așadar, temperatura potrivită pentru depozitarea sticlelor este între 7 și 18 grade. Menținerea unei temperaturi constante cât mai mici a camerei este cea mai bună metodă de a păstra vinul, deoarece și temperaturile fluctuante dăunează băuturii. Cu toate acestea, temperatura nu afectează vinul pe termen scurt, deci acesta poate fi consumat în condiții bune, în aproximativ un an, și la o temperatură mai mare de 18 grade Celsius.

Lumina
Lumina are un efect negativ asupra vinului, în special asupra vinului alb sau a celor deschise la culoare. Acesta este unul dintre motivele pentru care vinificatorii folosesc sticle colorate, întrucât umbra acestor sticle este cea care protejează vinul de razele UV ale soarelui. Lumina directă a soarelui poate degrada vinul și poate determina îmbătrânirea prematură a băuturii. Este mult mai bine să păstrați vinul într-un loc întunecat, departe de luminile puternice, cum ar fi becurile cu halogen sau farurile, pentru a vă asigura că rezistă mai mult. Becurile incandescente sunt mult mai sigure decât becurile fluorescente, deoarece razele UV pe care le emit sunt mult mai scăzute.

Poziționarea
Când sticla este încă nedeschisă, este mai bine să o mențineți la orizontală, pentru a vă asigura că dopul de plută rămâne umed. De ce? Pentru că vinul va împiedica pluta să se usuce, evitând astfel pătrunderea aerului, respectiv a bacteriilor în sticlă.

Umiditatea
Dacă aerul este uscat, poate provoca uscarea dopului de plută, ceea ce duce la apariția infiltrațiilor și a bulelor de aer. De asemenea, dacă umiditatea este prea mare, dopul și sticla pot prinde mucegai. Nivelul ideal de umiditate este în jur de 70% pentru o sticlă de vin de calitate medie, iar pentru una mai pretențioasă, de peste 80%.

Mișcarea
Dacă vinul a fost agitat, poate fi provocată o reacție chimică ce-i dăunează acestuia. Așadar, sticla de vin ar trebui păstrată undeva unde să poată rămâne nemișcată, deoarece vibrațiile pot mișca sedimentele din sticlă, împiedicându-le să se așeze, ceea ce va face, în timp, ca vinul să devină nisipos. Dacă intenționați să păstrați sticla de vin pentru o lungă perioadă de timp într-o stare bună, ar trebui s-o feriți de vibrații excesive.