Casa suspendată pe stâncă, un proiect spectaculos al designerilor australieni

Scris de Ovidiu Posirca
Publicat la data de: 10-10-2019

în: Art & Design

Un concept inovativ de casă modulară suspendată deasupra oceanului este ideea designerilor de la compania australiană Modscape. Denumită Cliff House, designul modular al acesteia este răspunsul teoretic al companiei pentru clienții care caută opțiuni de design pentru case modulare în Australia sau în locații extreme din zona de coastă.

Autorii proiectului s-au inspirat din modul în care bârnele se agață de corpul unei nave. Astfel, casa este concepută să stea agățată pe o parte a stâncii și nu deasupra ei. Locuința este vizualizată ca o extensie naturală a feței stâncii, mai degrabă decât ca o adăugare la peisaj, într-o legătură absolută cu oceanul.

Varianta convențională de construcție a casei nu poate fi aplicată din cauza designului deosebit. De aceea, compania folosește un design modular și tehnologii de prefabricare pentru a livra componentele care sunt îmbinate ulterior și ancorate de stâncă prin sisteme de prindere din oțel.

Intrarea în casă se face printr-un garaj special pentru mașină localizat la etajul superior. De aici, cu ajutorul unui lift se poate accesa fiecare încăpere de la nivelurile inferioare. La interior, spațiul de locuit este prevăzut cu finisaje minimaliste, oferind o priveliște fabuloasă asupra oceanului. Întregul concept de design are ca punct central experiența spațială unică a locației.

Proprietatea este gândită ca o extensie naturală a peisajului, cu impact minim asupra mediului înconjurător, fiind ideală pentru petreceri, întâlniri și vacanțe cu familia.

Provocările construcției în zona de coastă

Compania australiană vine cu o serie de propuneri pentru construcția de case în zona de coastă a țării. Aceste locații sunt foarte căutate de către cumpărători care vor să aibă plaja la câțiva pași de casă. Iar cei de la Modscape pun accent pe faptul că locuința ar trebui să maximizeze priveliștea oferită. Aici sunt importante designul și plasarea ferestrelor, dar și stabilirea clară a punctelor de vizibilitate încă din faza de proiectare a locuinței.

În timp ce condițiile meteorologice din Australia sunt dure, în zona de coastă vremea poate fi chiar necruțătoare. Din acest motiv, casele ridicate aici trebuie să reziste la vânturile puternice, aerul sărat, umiditatea ridicată și vremea toridă. Exteriorul clădirilor poate fi placat cu materiale rezistente la coroziune, care acum vin cu multiple variante de design. Însă nu doar protejarea casei de intemperii este importantă, ci și siguranța locatarilor care vor să se bucure de activități în aer liber. Specialiștii Modscape spun că pot fi dezvoltate zone în exteriorul imobilului care să protejeze oamenii în fața vântului puternic sau a soarelui arzător.

O casă pe plajă are nevoie și de un duș de exterior, dacă nu dorești să duci nisipul înăuntru. Se poate investi într-un sistem de duș care poate fi înlocuit ușor dacă ruginește sau se poate opta pentru o soluție prin care dușul este protejat de intemperii. O altă parte din locuință poate fi folosită ca spațiu de depozitare pentru plăcile de surf, costumul pentru scufundări, motocicletă sau alte echipamente necesare pentru un stil de viață activ pe plajă.

Prin urmare, construcția unei case în zona de coastă are nevoie de condiții puțin diferite față de același proiect ridicat, de pildă, într-o suburbie.