Tratamente laser folosite vara pentru a trata rozaceea, acneea sau pentru a epila tenul bronzat

Scris de Ozana Mazilu
Publicat la data de: 28-08-2019

în: Beauty

Unul dintre cele mai frecvente mituri din „cultura” medicală este că vara nu se pot efectua tratamente laser. Însă, tot vara, apar sau se exacerbează anumite afecțiuni dermatologice. Cum rezolvăm dilema? Ne lămurește Dr. Amalia Anghel, medic primar dermatolog și fondator al clinicii SKINMED din București.

„Terapia cu laserul Vbeam, în special pentru tratarea rozaceei, nu este contraindicată vara, deoarece el folosește o lungime de undă de 595 de nanometri, care țintește hemoglobina, principalul cromofor din vasele de sânge. Terapia cu lasere care să fie special destinate leziunilor vasculare este una dintre metodele cu cele mai puține reacții adverse și cu rezultate imediate”, spune Dr. Anghel.

Ce este rozaceea?
Rozaceea este o boală inflamatorie cronică, ce afectează un număr foarte mare de indivizi, atât femei cât și bărbați, în special cei cu piele deschisă la culoare. Vârsta de debut a acestei afecțiuni este în jur de 30 de ani, cu agravare progresivă, ajungând în stadiile finale să determine creșterea în dimensiune a diferitelor regiuni anatomice – nas, frunte, bărbie etc. – și înroșirea lor permanentă. Rozaceea se manifestă în stadiile inițiale prin apariția de eritem difuz, la început tranzitor (apare și dispare), ulterior permanent, urmată de dilatarea permanentă a vaselor superficiale cutanate – telangiectazii, atât din obraji, cât și din alte zone ale feței.

Laserul perfect pentru problemele tale
Expunerea la soare crește expresia rozaceei, mai ales în cazul persoanelor cu tenul deschis, care merg vara la plajă. Pentru acestea, tratamentul cu laserul Vbeam este ideal. Acest tip de laser este folosit de peste 15 ani în tratarea diferitelor afecțiuni vasculare, însă tehnologia actuală și modelele mult îmbunătățite oferă eficacitate și siguranță mult crescută pentru tratamentele diferitelor afecțiuni, cum ar fi rozaceea, angioame, telangiectazii și venectazii (vene dilatate de la nivelul picioarelor), echimoze etc. Procedura laser este una care nu necesită pregătire anterioară a pacientului și este o procedură aproape lipsită de durere (mic disconfort local sau ușoară senzație de căldură). Restricțiile ulterioare sunt limitate și se rezumă la cel mult 1-2 zile post tratament.

La ce să te aștepți?
Sunt necesare mai multe ședințe, durata unei ședințe fiind în medie de câteva minute, iar numărul total de pulsații se stabilește în funcție de mărimea ariei anatomice tratate. Se poate observa ameliorare după prima ședință (în cazul leziunilor superficiale) și după 3-4 ședințe în cazul leziunilor profunde (angioame de tip port-wine stain – angioame asemănătoare unei pete de vin). Numărul total al ședințelor este stabilit de medicul dermatolog, în funcție de tipul leziunilor și de răspunsul pacientului la tratament. Vbeam Pulsed-Dye Laser este un laser care nu are alte efecte adverse, nu „iradiază”, nu provoacă arsuri.

Util și pentru acnee
Deși inițial a fost dezvoltat pentru tratarea problemelor vasculare, utilitatea acestui laser a fost dovedită și în multe alte afecțiuni, printre care acnee (în special inflamatorie) și cicatrici post acnee, echimoze post intervenții chirurgicale sau proceduri cosmetice. Iar cum acneea se exacerbează și ea vara, avem, așadar, de-a face cu un laser perfect pentru sezonul estival.

Relaxare la epilare!
O altă problemă care apare vara este expunerea unei suprafețe cât mai mari de piele la soare, ceea ce duce automat la necesitatea epilării frecvente. Și în acest caz, tot laserul este soluția care îți oferă confort, rezultate maxime și durabile. Însă un alt tip de laser. Este vorba despre Soprano ICE Platinum, un laser certificat FDA pentru fototipurile I-VI și epiderm bronzat, care se găsește doar în clinicile medicale. Datorită fenomenului de încălzire graduală până la atingerea temperaturii eficiente și necesare, cu efect dermic maximal și profil de siguranță epidermică, el este utilizat pentru îndepărtarea pilozității chiar și pentru pacienții cu tegument închis.
Soprano ICE Platinum are la bază singura metodă clinică utilizată pentru îndepărtarea pilozității, lipsită de durere, cu recunoaștere la nivel mondial. Este o metodă unică de încălzire graduală, extrem de eficientă în fotocoagularea papilei dermice, cu efecte durabile în timp, ce previne agresiunea asupra țesuturilor înconjurătoare; în același timp, răcește suprafața pielii, prevenind arsurile superficiale și senzația de durere.

Contraindicații și precauții
Contraindicațiile absolute pentru această procedură sunt reprezentate de sarcină/alăptare și istoricul de neoplazii (cancere); restul afecțiunilor asociate și medicația zilnică administrată trebuie notate în fișa medicală, iar procedura se poate desfășura la indicația medicului specialist, cu respectarea unor precauții suplimentare. Firul de păr nu trebuie smuls cu 2-4 săptămâni înainte de începerea tratamentului și pe toată durata acestuia; el poate fi îndepărtat utilizând lama de ras sau crema epilatoare. În ziua terapiei, acesta trebuie îndepărtat recent, deoarece ținta în această procedură este foliculul pilos, iar nu firul de păr.

Periodicitate
Intervalul dintre ședințe variază în funcție de zona tratată. Astfel, pentru zonele mici (facial, axile, inghinal), periodicitatea este de o ședință la 4-6 săptămâni, iar pentru cele mari (membre inferioare), este de o ședință la 8-10 săptămâni. Acest interval trebuie respectat pentru eficacitatea maximă a procedurii. Protocolul include un total de 6-8 ședințe desfășurate între 4-10 săptămâni, în funcție de zona de lucru; în timp, sunt necesare ședințe de întreținere la 6-12 luni.