Salonul Internațional de Mobilă de la Milano 2016

Scris de Luxury
Publicat la data de: 04-08-2016

în: Art & Design

salonemobile

Creativitate, inovaţie şi tehnologie la Salonul Internațional de Mobilă de la Milano 2016

Cea mai importantă dată din calendarul universului „mobilier” a fost o zi de marţi din luna aprilie, ce a marcat începutul mult-așteptatului Salone Internazionale del Mobile, de la Milano – tradus printr-o săptămână plină de evenimente, expoziţii şi prezentări în care marii jucători de pe scena designului italian şi internaţional s-au reunit pentru a dezvălui cele mai recente evoluţii în domeniu. Salone del Mobile a fost la cea de-a 55-a ediţie anul acesta, promovând inovaţia şi măiestria acelor branduri care reușesc de fiecare dată să pună în scenă adevărate opere de artă, al căror prestigiu va răsuna asemenea unui ecou artistic tot restul anului.

Salone del Mobile Milano reprezintă o platformă internaţională a produselor de ultimă generaţie şi un centru de idei, creativitate, inovaţie şi tehnologie, subliniind rolul oraşului Milano drept adevărata capitală a designului. Cu un număr total, fără precedent, de 372.151 de participanți – în creştere cu 4% începând din 2014 –, cea de-a 55-a ediţie a Salone del Mobile a atras la un loc 41.372 de vizitatori începând cu sâmbătă şi duminică, atunci când târgul a fost deschis publicului larg. Salonul şi-a deschis porţile cu curaj într-o perioadă istorică în care sclipiri de redresare economică încep să fie văzute. Piața mobilei din Italia a închis anul 2015 cu o cifră de afaceri în valoare de 24.924 miliarde de euro, mai mult cu 3,4% decât în 2014, o creştere care pentru prima dată în ultimii șapte ani a avut un impact pozitiv pe piaţa internă (+ 1%), dar şi pe pieţele internaţionale (+ 6,1%).

Anul acesta, numărul expozanţilor străini a crescut din nou, acum constituind aproape 30% din totalul producătorilor prezenți la târg. A fost, în mod clar, o ediţie interesantă, atât în ceea ce priveşte oferta comercială amplă a companiilor de top de pe piaţa locală şi internaţională, cât şi în ceea ce priveşte atingerea unui echilibru între tradiţie şi inovaţie, în numele calităţii şi al artei.

Salone-del-Mobile-Milano salone-mobile-2016

„Cu o rată de 67% participanţi străini, cei mai mulţi dintre ei cu o putere mare de cumpărare potrivit comentariilor expozanţilor, această ediţie a confirmat încă o dată vocaţia internaţională puternică şi importanța exporturilor ca un segment esenţial al sectorului de astăzi”, a declarat Roberto Snaidero, preşedintele Salone del Mobile Milano.

Cei prezenți la târg au avut ocazia să viziteze, de asemenea, International Furnishing Accessories Exhibition, o expoziţie împărţită în două secţiuni de stil: Classic şi Design, precum și expoziția xLux. Aşa cum era de aşteptat, toată atenţia a fost concentrată asupra celei din urmă, un sector cu totul nou, reprezentând o experienţă exclusivistă prin eleganța unui lux atemporal reinterpretat într-o notă contemporană. Această expoziţie vine ca o recunoaştere a unei categorii de produse bine ancorate pe pieţele americane, de la est la vest, ca răspuns la creşterea cererii pentru un spațiu dedicat produselor de acest tip, prezentate în interiorul diferitelor pavilioane până la ediţia din acest an.

Numeroși producători, care au început cu fabricarea de produse clasice sau de design, au îmbrăţişat această nouă tipologie, ce reprezintă o sinteză a celor două categorii, îndreptându-se către produse liniare înfrumusețate cu detalii, finisaje și materiale „calde” și rafinate, reflectând, totodată, prezenţa celor mai importante branduri de modă.

FIERAMILANO - SALONE MOBILE 2010 salone-del-mobile-2016-gli-oggetti-del-desiderio-4-1

În tandem cu cele două expoziţii anuale, bienala EuroCucina cu evenimentul adiacent FTK (Technology for the Kitchen) şi International Bathroom Exhibition răspund exigențelor de calitate tot mai mari în ambele segmente de piaţă. Ambele expoziţii au cuprins o gamă largă de produse de înaltă calitate, care vin în întâmpinarea cererii consumatorilor cu performanţă la superlativ, o abordare eco-friendly și soluţii tehnologice integrate, accesibile şi simplu de utilizat. Design elegant, estetică avangardistă, inovaţie tehnologică, eficiență energetică şi uşurinţă în utilizare – sunt câteva dintre caracteristicile care disting cele mai noi produse, fie că e vorba de bucătării din plastic laminat, lemn, metal, cărămidă sau piatră naturală, ori de plite cu inducţie, hote sau aparate de gătit integrate, mobilier de baie, cabine de duș, saune, căzi sau radiatoare.

În plus, SaloneSatellite, dedicat tinerilor designeri sub 35 de ani, s-a prezentat la cea de-a 19-a ediţie cu o atmosferă incendiară. Tema din acest an a fost „New Materials > New Design”, iar premiul SaloneSatellite – aflat acum la cea de-a 7-a ediţie – s-a concentrat pe interfaţa dintre cerere şi ofertă, dintre antreprenori şi designeri, dintre creativitate şi producţie.

După succesul ediţiei din 2015 – la care au participat 310.840 de vizitatori – ediţia Salone Internazionale del Mobile 2016 a strâns laolaltă mai mult de 1.300 de expozanţi, care s-au desfășurat pe o suprafață de peste 150.000 de metri pătraţi. Sunt cifre care confirmă importanța şi atracţia unui eveniment ce reunește cele mai bune piese de mobilier italian şi nu numai, într-un mediu prietenos, cu o perspectivă de 360° asupra universului mobilei şi accesoriilor de mobilier.

15_SMI_Busnelli_SLV_001 Reading-1

Energy Expo 10-13 octombrie