Restaurantul interactiv Sagaya Ginza Steak, din Tokyo, o experiență unică

Scris de Ozana Mazilu
Publicat la data de: 23-08-2017

în: Lifestyle

TeamLab este o comunitate artistică care creează o serie de instalații de artă interactivă în întreaga lume, incluzând multe designuri cum ar fi natura, tehnologia și arta. De-a lungul anilor, TeamLab a realizat mai multe sisteme cu experiențe vizuale asemănătoare, cum ar fi lămpi suspendate, păduri iluminate, flori plutitoare și numeroase experimente cu proiecții de lumină. Unul dintre proiectele lor a fost creat într-un restaurant exclusivist din districtul Ginza, din Tokyo – Saga Beef Restaurant SAGAYA Ginza. Acest restaurant reprezintă un punct de atracție unic din Japonia, datorită acestui concept, al meniului și al designului interior.

            Acest restaurant este atât de exclusivist încât, în fiecare zi, servește doar opt clienți. Mâncarea este servită pe plăci ceramice, iar cea mai interesantă parte a conceptului sunt proiecțiile care variază în funcție de comportamentul clientului. Dacă oaspetele este liniștit, proiecțiile artistice vor fi identice stării lui, iar dacă acesta face o mișcare bruscă, atunci păsările proiectate se vor disipa în aer. Conceptul din spatele acestor instalații se definește a fi “îmbinarea unor lumi dizolvate”. Acest lucru înseamnă că, cu fiecare farfurie așezată pe masă, o nouă lume își face apariția. Semnificația din spatele întregului proiect se bazează pe faptul că lumea se schimbă în mod constant, de la un moment la altul, și că nu există două momente identice. Clienții vor avea ocazia să se bucure nu numai de această prezentare fantastică, ci și de un meniu lunar care include 12 mese care combină feluri de mâncare interesante.

            Când un fel de mâncare este așezat pe masă, universul cuprins în acea farfurie se dezlănțuie, dezvăluindu-și misterul pe suprafața mesei, dar și în spațiul înconjurător. Spre exemplu, o pasăre eliberată dintr-un fel de mâncare se poate așeza pe ramura unui copac ieșit din alt fel de mâncare. Pomii care cresc din fiecare fel de mâncare nu sunt identici. Dimensiunile și formele lor sunt afectate de elementele care se ivesc din celelalte feluri de mâncare de pe masă. Aceste proiecții sunt, de asemenea, afectate de comportamentul celui care servește masa. Daca aveți o stare de calm, o mică pasăre poate apărea pe mâna dumneavoastră, dar, dacă vă mișcați brusc, poate zbura. Aceste elemente dezlănțuite asociate cu alimentele de pe masă se influențează reciproc, reacționează la acțiunile vizitatorilor și se combină pentru a crea o singură lume continuă. Lumea se schimbă constant, din moment în moment, iar fiecare dintre noi trebuie să se bucure de fiecare clipă – acesta este mesajul sublim pe care acest proiect inedit dorește să-l transmită.