Vile de lux remarcabile pentru următoarea ta escapadă, din Grecia până în Noua Zeelandă

Scris de Alexandra Popescu
Publicat la data de: 19-07-2023

în:

Noua Zeelandă

Uitați de apartamentele tip penthouse, este vremea vacanței la vilă! Un soi de moștenire din epoca pandemiei, atunci când cazarea autonomă era o necesitate, a propulsat vilele spre un statut privilegiat, de care nu s-au mai bucurat până acum. Schimbarea obiceiurilor de călătorie – mulți călătoresc acum în grupuri multigeneraționale sau pentru reuniuni internaționale de familie – a contribuit, de asemenea, la sporirea atractivității luxului de sine stătător, precum acesta.

Noua Zeelandă

Nu e de mirare, așadar, că e o perioadă înfloritoare pentru firme precum Onefinestay, omologul de lux al Airbnb, care s-a lansat atât în ​​New York, cât și în Provence, Franța, în timp ce brokerul francez de vile de lux Le Collectionist a obținut o rundă de finanțare de peste 60 de milioane de dolari pentru a-și extinde amprenta în lume. Experți de top în închirieri premium, printre care Cedric Reversade de la Unique Properties and Events, au raportat rezervări-record anul trecut, iar cererea continuă pentru vara lui 2023.

Dar care sunt proprietățile care ies cu adevărat în evidență pe această piață aglomerată și competitivă? Unde poate cel mai exigent călător să găsească o vilă care depășește orice rival în materie de design, facilități și servicii? Am selectat, pentru dumneavoastră, cele mai bune patru opțiuni din întreaga lume, de la o insulă privată din largul Coastei de Azur, până la refugiul ideal de pe cea mai animată insulă a Greciei.

Mykonos ML, Mykonos, Grecia 

Vile de lux se găsesc din belșug în locațiile privilegiate ale Franței și Italiei – Coasta de Azur sau Toscana. În mod ciudat, astfel de închirieri pe malul mării sunt mai greu de găsit în insulele grecești, ceea ce face ca proprietatea cu zece dormitoare a lui Spyros Meletopoulos, întinsă pe nu mai puțin de opt hectare în nordul îndepărtat al insulei Mykonos, să fie cu atât mai valoroasă.

Dezvoltatorul imobiliar a construit-o acum 12 ani ca locuință de familie, dar spune că a început să ofere complexul spre închiriere odată ce copiii lui au crescut. Nu vă așteptați însă la „cuburile de zahăr” văruite în alb, care au devenit un clișeu al Cicladelor, evocând măsurile anti-holeră din anii 1930, ce mizau pe calitățile antibacteriene ale varului. În schimb, Meletopoulos a optat în mod deliberat să reflecte vremurile și mai străvechi ale insulei. Exterioarele de culoarea dunelor sunt tipice unei epoci în care casele erau mânjite cu pământ din apropiere. Noi îi spunem chirpici.

„Totul în casă este lucrat manual, așa cum construiau vechii locuitori ai insulei”, spune el despre gruparea eclectică de case, dispuse în jurul unei piscine și menite să evoce imaginea unui mic sat. „Nimeni nu construiește ca vecinul și fiecare are propria estetică.” Casele de aici sunt decorate cu fragmente de țiglă și lemn recuperat de la locuințele demolate din apropiere.

Noua Zeelandă

Meletopoulos a crescut în Mykonos și își amintește de partea de sud a insulei – devenită acum hub turistic – ca fiind clar burgheză. Terenul de acolo este de obicei mai protejat de vânturile cicladice, explică el, făcând ca orice casă construită acolo să fie mai ieftin de încălzit și mai plăcută pentru locuit. Asta a lăsat nordul mai vântos al insulei în mâinile unor oameni mai înstăriți; el însuși și-a ridicat casa aici la adăpostul unui deal, împiedicând briza supărătoare să afecteze atât plaja, cât și casa și păstrând, în același timp, aspectul distinctiv. Nu e de mirare că proprietatea lui a devenit rapid preferata celor cu posibilități, mai ales a oamenilor dornici să evite frenezia haotică din sudul insulei. „Aceasta nu este o casă pentru tineri de 20 de ani”, subliniază proprietarul. „Oamenii vin aici să se relaxeze. Nici măcar nu ies prin împrejurimi.”

Disponibilă prin Five Star Greece, vila poate fi închiriată pentru sume cuprinse între 24.900 și 48.000 de dolari pe săptămână.

Villa Canada, Copenhaga, Danemarca

Este ușor să ratezi Villa Canada – și asta este și ideea. Proprietarul, antreprenorul danez Anders Kirk Johansen, a reușit, în urmă cu vreo zece ani, să pună mâna pe clădirea fostei ambasade a Canadei (și reședință a ambasadorului), transformând-o într-o casă de lux discretă, chiar în inima orașului Copenhaga. A început de curând să ofere spre închiriere conacul cu șapte dormitoare și o suprafață de aproape 1.000 de metri pătrați, prima vilă urbană de lux de acest gen din toată Danemarca.

Noua Zeelandă

Renovarea minuțioasă și costisitoare întreprinsă de Johansen a inclus îmbunătățirea detaliilor originale ale casei Belle Epoque, construită în 1918, de la scara din lemn de mahon și până la mobilierul de sufragerie sculptat manual, adăugând, de asemenea, o extensie care găzduiește o bucătărie de fermă, o orangerie, o terasă privată și chiar un club de noapte. Pentru gestionarea proprietății, el l-a recrutat pe faimosul concierge Anders Ølsted Jensen de la Hotel d’Angleterre, situat în apropiere, susținând că Jensen poate mai mult decât să se ocupe doar de mesele dintr-un restaurant cu stele Michelin: „Unele dintre restaurantele de aici, cum ar fi Jordnær, sunt închise sâmbăta, lucru nemaiîntâlnit în alte părți ale lumii, și putem aranja ca bucătarul să vină să gătească pentru dumneavoastră aici. Ceea ce nu este posibil la un hotel”. Călătoriți cu propriul bucătar? Nicio problemă – există inclusiv spații pentru personal la subsol.

Noua Zeelandă

Pivnița găzduiește, de asemenea, o cameră de joacă, bine echipată cu Lego – lucru deloc surprinzător, având în vedere că străbunicul lui Johansen, Ole Kirk Christiansen, a fost cel care a fondat compania de jucării renumită în toată lumea. Faceți o pauză când lucrați la biroul proiectat de Finn Juhl, aflat în încăperea dedicată de la etaj: aici a lucrat și Godtfred Kirk Christiansen, al treilea fiu al lui Ole Kirk Christiansen, și tot aici și-a dat seama cum să facă primele cărămizi din plastic – jucăriile marca Lego erau confecționate inițial din lemn – în anii 1940.

Villa Canada se închiriază la tarife cuprinse între 10.500 și 16.000 de dolari pe noapte, în funcție de sezon și durata șederii.

Noua Zeelandă

Le Grand Jardin, Cannes, Franța

Totul începe cu Victor, un „George Michael” mai bronzat, care așteaptă pe doc, gata să însoțească oaspeții cu barca prin apele agitate care se întind de la Golful Cannes până la Le Grand Jardin, o proprietate din secolul al XVI-lea, situată pe țărmurile străjuite de eucalipți ale frumoasei Île Sainte-Marguerite.

Deținută de călugării din cadrul Abației Lérins până în 1612, Sainte-Marguerite este cea mai mare dintre cele patru insule Lérins, al cărei teren stâncos oferă un refugiu de la agitația festivalurilor de film și a prezentărilor de modă care domină Coasta de Azur. În apropiere, peste apă, se zărește un turn de piatră impunător, folosit cândva de Napoleon ca post de observație.

Noua Zeelandă

La Le Grand Jardin, straturi de istorie se suprapun ca o prăjitură mille-feuille, accentuate de bănci cu mozaic și pergole acoperite cu viță de vie. Lista foștilor proprietari îi include pe Ludovic al XIV-lea și Vijay Mallya (fostul proprietar al echipei de Formula 1 Force India). Sub noua orânduire a companiei imobiliare elvețiene Ultima Capital, vizitatorii sunt acum, în sfârșit, bineveniți. Singura condiție: sejur de minim o săptămână.

Oaspeții vor fi întâmpinați de mireasma savuroasă a citricelor pârguite sau de șopârlițe care se strecoară pe sub arcadele încărcate de iederă. Toate aleile mărginite de palmieri duc spre turnul renovat, incluzând un apartament cu tavan cu oglinzi, unde priveliștile se revarsă peste orizontul presărat cu iahturi. Alte 11 dormitoare sunt distribuite în trei căsuțe separate și o casă de oaspeți, toate cu dimensiuni și design variate, dar împărtășind un rafinament seren. Casa Guvernatorului, abundând în piele nubuc, oferă cele mai mari încăperi de locuit și singura sufragerie interioară.

Noua Zeelandă

Într-un colț al grădinii se află o zonă de wellness subterană, care înconjoară o piscină înălțată. Cinci șezlonguri în stil cabană sunt poziționate aproape de zona principală de luat masa, umbrite ziua și încălzite noaptea. Într-un alt colț se află o mică grădină plină de legume proaspete și zarzavaturi folosite de bucătar în meniurile fixe inspirate din copilăria sa în Corsica; Fiadone (cheesecake corsican) infuzat cu lămâi din Menton este un preparat de neratat.

Noua Zeelandă

Dar cel mai bun răsfăț poate fi chiar lipsa altor turiști. Datorită unei politici stricte de cumpărare, proprietatea este închiriată integral pentru grupuri de până la 24 de persoane, sau doar una – un refugiu insular de poveste pe Riviera Franceză, departe de mulțimea dezlănțuită. Tarifele pornesc de la circa 245.000 de dolari pe săptămână în lunile de vară.

Flockhill, Craigieburn Valley, Noua Zeelandă

O stână care datează din 1857. O gospodărie țărănească autentică. O vilă care emană lux. Tărâmul magic al Narniei. Flockhill, de pe Insula de Sud a Noii Zeelande, le are pe toate, ceea ce e de înțeles atunci când, ca resort, dispui de nu mai puțin de 14.568 de hectare de peisaj arhitectural cu priveliști uluitoare.

Deschisă în septembrie anul trecut, la 30 de minute cu elicopterul față de Christchurch, în emblematicii Alpi de Sud ai insulei, proprietatea a fost proiectată de firma locală de arhitectură Warren & Mahoney cu scopul de a contura o oază inundată de lumină, la fel de zen precum un Spa și revigorantă ca o cabană montană. „Când intri în gospodărie și vezi acea priveliște… nu te mai poți sătura – și se mai și schimbă tot timpul”, spune Andrew Cullen, managerul cabanei.

Noua Zeelandă

El punctează că, încă de la inaugurare, resortul, care poate găzdui un grup de până la opt oaspeți, a atras celebrități de top, cupluri și familii multigeneraționale în căutarea unui refugiu ultra-privat. „Nu există prea multe cabane de lux în Noua Zeelandă care să fie ideale pentru copii”, spune Cullen. „Dar ideea ca soțul și soția să-și aducă atât părinții, cât și copiii ne încântă la culme. Există destule activități și suficientă diversitate pentru ca toată lumea să fie fericită.”

Cu alte cuvinte, activitățile oferite includ drumeții, ciclism, pescuit, speologie și chiar schi în lunile de iarnă. Ghizii sunt prezenți și absolut pregătiți. Totodată, puteți să vă „jucați” de-a grădinăritul și puteți încerca inclusiv păstoritul. „Nimic nu este artificial aici”, declară Cullen. „Gospodăria este construită pe un deal cu vedere la clădirea fermei, așa că poți să stai pe prispă și să urmărești 2.000 de oi în vale și câinii făcându-și treaba.”

Noua Zeelandă

În următorii doi ani, 14 vile noi se vor deschide pe întregul domeniu, precum și un restaurant administrat de fiul lui Andrew, Taylor, de la celebrul local Chiswick din Sydney. Până atunci, va trebui să vă descurcați doar cu bucătarul privat al proprietății…

Tarifele pornesc de la aproximativ 5.700 de dolari pe noapte și variază în funcție de sezon și dimensiunea grupului.

Noua Zeelandă