Energy Expo - Join the revolution

Conceptul de design sustenabil, în patru proiecte rezidențiale prietenoase cu mediul

Scris de Andrada Arsenie
Publicat la data de: 26-04-2024

în: Art & Design

Arhitectura durabilă, cunoscută și sub denumirea de „arhitectură verde”, este o alegere de design sustenabil atât oportună, cât și atemporală. Oportunitatea constă în abordarea preocupărilor noastre tot mai mari legate de mediu, iar atemporalitatea se manifestă prin reimaginarea formelor și structurilor tradiționale, notează specialiștii Christie’s International Real Estate.

Pentru arhitect, „durabil” înseamnă eliberare, o oportunitate de a recicla și reutiliza cărămizi, lemn și piatră în moduri noi și interesante, respectând chiar texturile și culorile acestora. Materialele locale, obținute cu intervenții minime și tehnici de construcție „eco-friendly”, se combină cu sisteme ultramoderne de încălzire, răcire, apă, energie și gestionare a informațiilor.

Preocupările arhitectului includ modul în care toate aceste elemente vor funcționa eficient împreună pe parcursul ciclului de viață al casei. Totodată, un arhitect trebuie să se gândească cum vor fi reciclate anumite materiale în faza de demolare sau modernizare a locuinței.

David Chipperfield, laureatul Premiului Pritzker din 2023, cea mai înaltă distincție în arhitectură, a explicat astfel: „Realizările arhitecturale independente de aceste preocupări vor avea mai puțină semnificație, ceea ce cred că va afecta însuși sensul pe care îl atribuim frumuseții”.

Oceanfront House – Howth, Dublin, Irlanda

Există o calitate atemporală la Oceanfront House, o casă contemporană impresionantă situată în Peninsula Howth din nord-estul Dublinului, una dintre cele mai dorite locații din Emerald Isle.

Amintind de o așezare fortificată circulară din epoca bronzului timpuriu, structura aduce un omagiu mediului înconjurător prin utilizarea materialelor locale. Rezultatul este o aripă de locuit și distracție cu un singur nivel și o aripă cu două etaje pentru dormitoare, oferind foarte mult spațiu interior aerisit și plin de lumină.

Fațada din piatră Howth se integrează perfect în peisajul stâncos. Acoperișul locuinței este acoperit cu zinc durabil și rezistent la coroziune, oferind două terase de unde puteți admira o panoramă uimitoare a coastei, cu priveliște către Insula Lambay, Portul Howth și Marea Irlandei.

Acest design sustenabil a fost creat de arhitectul polonez Andrzej Wejchert. Situată pe Dealul Howth, chiar la periferia localității Howth, proprietatea se mândrește cu terenuri întinse pe 7,2 acri, înconjurate de 300 de acri de teren de conservare, desemnat ca o zonă de o frumusețe naturală excepțională.

design sustenabil

Villa De Zandhoeve – Zandvoort, Olanda

Villa De Zandhoeve se află într-o locație pitorească, la granița cu Parcul Național Kostverlorenpark și Golden Bend, o fâșie de coastă a Mării Nordului, în Zandvoort, Olanda de Nord.

Arhitectul Bert Verwey a proiectat casa ghidându-se după principiul unui design  sustenabil. Exteriorul, construit din piatră naturală, prezintă un acoperiș în stil „hip-and-gamble”, placat cu șindrilă norvegiană. La aceasta se adaugă ferestrele din cedru și pereții din tencuială minerală.

În interior, spațiile de primire sunt luminoase și aerisite, cu podele din marmură și șeminee din piatră naturală. Camera de muzică, biroul și bucătăria dau înspre grădini și pădurea din spate în regim de rezervație. Ușile glisante din sticlă se deschid către terase din piatră vânătă, terasa piscinei fiind finisată cu lemn de Bankirai indonezian.

O scară sculpturală duce la dormitoarele de la etaj. Tot aici regăsim un balcon amplasat deasupra piscinei și a unui pavilion fermecător. Mai mult, dormitorul principal are un balcon orientat spre sud.

Nivelul inferior este conceput pentru odihnă și relaxare, cu un bar și o zonă de lounge, o sală de sport, un hamam și o saună. Tot la acest nivel se află un garaj pentru patru mașini.

Conac modernist – Lincoln Park, Chicago, Illinois

Sustenabilitatea întâlnește spectaculosul în această vilă contemporană grațioasă, o oază de artă și intimitate urbană în pitorescul cartier Lincoln Park din Chicago.

Pentru această locuință, concepută ca o vitrină pentru colecția de opere de artă contemporană de mari dimensiuni a proprietarului, arhitecții Liederbach & Graham au folosit cărămidă reciclată și expusă, lemn recuperat de la un hambar, panouri pentru pereți din stejar alb și accente din oțel la ferestre și uși. Mobilierul personalizat propus de designerul de interior Bruce Fox adaugă textură, culoare și o notă de fantezie.

Structura de cărămidă se află situată într-o grădină „secretă” înconjurată de ziduri, cu o pergolă acoperită de viță de vie. Întregul nivel al parterului se deschide spre exterior. Înălțimile tavanului boltit par fără sfârșit, iar lumina provenită din toate părțile inundă zona de living, dining și bucătărie.

Un apartament atașat de tip „coach house”, situat deasupra garajului cu trei locuri, oferă un dormitor pentru oaspeți, o bucătărie complet utilată și o cameră de zi.

Există chiar și un dormitor la mansardă, accesat printr-o scară industrială din oțel, perfect pentru o zonă de joacă sau „casă în copac”. O cramă cu 900 de sticle de vin și o zonă de exerciții/gimnastică, dotată cu saună și baie, completează mixul de facilități al casei.

design sustenabil

20 Estia – Ibiza, Spania

Această casă atrăgătoare, proiectată cu un design sustenabil, este construită deasupra terenului de golf din Roca Llisa, unul dintre cele două terenuri de golf de pe frumoasa insulă Ibiza.

Reședința cu cinci dormitoare și cinci băi este una dintre exclusivistele vile private din cadrul 20 Estia, o comunitate ultra-privată și „eco-friendly”, poziționată aproape de Ibiza Town.

Dezvoltarea a primit certificarea LEED Silver pentru designul său prietenos cu mediul. Densitatea construcțiilor a fost menținută la un nivel minim pentru a proteja peisajul forestier. Sistemele de colectare a apei de ploaie și utilizarea materialelor locale minimizează, de asemenea, impactul asupra mediului.

Fațadele rustice din piatră și grădinile cu piscine infinity străjuite de copaci imită texturile și formele topografiei accidentate a insulei.

Intimitatea este aici un aspect esențial. Fiecare casă are o cale de acces privată, cu un sistem de securitate personalizat.

Energy Expo 10-13 octombrie