Soluții unice de design pentru grădini în sezonul cald

Scris de Luxury
Publicat la data de: 01-07-2019

în: Art & Design

Odată cu creșterea temperaturii de afară, oamenii apreciază mai mult fiecare moment petrecut în natură, iar o oază de spațiu verde poate fi găsită chiar în grădinile din preajma locuințelor.

Micile grădini de oraș complimentate cu mobilier de lux oferă ample variante de decorațiuni pentru ca acest spațiu să reflecte cât mai fidel dorințele proprietarilor de locuințe. În funcție de structura imobilelor, mixul pentru amenajarea spațiilor pentru grădini poate fi diversificat.

Grădini pe acoperiș
Unele imobile nu au balcoane, însă sunt multe clădiri care au spațiu util pentru o grădină pe acoperiș. De obicei, spațiul este împărțit între toți locatarii, însă în cazul proiectelor exclusiviste cum ar fi penthouse-urile, proprietarul își poate amenaja propria grădină privată.

Suprafața disponibilă pentru grădină este primul factor de care depinde alegerea celei mai relevante soluții de amenajare. Grădinile de pe acoperișuri pot deține tufișuri sau arbuști pe margini, ceea ce generează intimitate. În același timp, este accentuată și atmosfera de spațiu verde. Poate fi adăugat un șemineu, sau o altă structură confecționată din metal ori piatră, în care poate fi aprins focul pentru a conferi un plus de căldură.

Dacă grădina este spațioasă, poate fi amenajat un loc pentru șezlonguri. În zilele însorite, este ocazia excelentă pentru a prinde un bronz rapid.

Grădini în curtea interioară
Deși acoperă mai puțin spațiu, aceste grădini pot avea un design care să le transforme într-o oază de liniște chiar în mijlocul orașului. Ideile de amenajare pot pleca de la abordarea lor ca o cameră de zi. Poate fi ales un model îndrăzneț de plăci care să acopere pavajul standard de grădină. O variantă propusă de designerii de la Helen Green include plăci monocrome, de dimensiuni mari, care dau aspectul unui covor vast. Linia dintre interior și exterior poate fi demarcată cu o oglindă supradimensionată în care să se reflecte spațiul verde, iar cu soluții de iluminare eficiente acest efect poate fi îmbunătățit. Câteva sisteme de lumini fixate pe pereți, în combinație cu un candelabru sau lumânări pot schimba fața unei grădini.

În acest caz, numărul pieselor de mobilier poate fi păstrat redus, fiind ideală varianta alegerii unei canapele mai mici și a unui set de scaune. Pentru pereții care împrejmuiesc grădina pot fi găsite variante de amenajare utile; de exemplu, rafturi pentru ghivece cu flori sau chiar plante cățărătoare.

Grădini cu terasă
Terasele sunt apreciate în designul grădinilor datorită întreținerii lor facile, dublată de integrarea eficientă într-un spațiu. Dacă în mediul rural o grădină cu terase poate fi anostă, în oraș o asemenea soluție iese în evidență rapid. Verdele plantelor completează foarte bine pietrele de ardezie, cărămizile roșii sau chiar betonul, generând un joc special de culori. În acest tip de grădini pot fi adăugate cu succes paturi decorative ornate cu flori care pot crea senzația unui spațiu mai mare. Aceste grădini devin locația preferată pentru distracție primăvara și vara, ceea ce înseamnă că pot fi adăugate canapele și mese pentru cafea. Locatarii și invitații lor se vor putea bucura de o masă gustoasă chiar fără un mobilier formal. Într-un proiect de grădină marca Staffan Tollgard se găsesc scaune din răchită și inserții de lemn pe laturile grădinii pentru a crește senzația de intimitate.

Alternativ, pot fi amenajate trepte care să conducă spre centrul grădinii, zonă placată cu lemn care poate fi folosită ca loc pentru cinat sau pentru activități de entertainment. În această variantă, trebuie acordată atenție deosebită fazei de plantare, cu toate că știm că frumusețea și farmecul unei grădini sunt date de libertatea oferită plantelor de a crește în propriul ritm.

Grădini de balcon
Balconul apartamentelor din orașe reprezintă, de asemenea, o opțiune pentru amenajarea unei grădini, în ciuda spațiului destul de limitat. De obicei, zona balconului din imobil nu este percepută ca un loc bun pentru o grădină. Însă și într-un asemenea spațiu pot fi puse plante cățărătoare sau alte plante în ghiveci. Cu o simplă masă și două scaune poate fi creat aici un spațiu pentru luat masa sau pentru lucru în zilele cu vreme blândă.