Prototipul F/List maximizează experiența pasagerilor prin intermediul mobilierului multifuncțional

Scris de Alexandra Popescu
Publicat la data de: 11-07-2023

în: WWW

F/List

După trei ani de dezvoltare asiduă, acest nou concept de avion privat are interioare care se transformă, se îndoaie și se întind pentru a vă maximiza confortul. Cine nu își dorește un avion cu interior modular? Producătorii promit o dezvoltare rapidă a prototipului (unu-doi ani) pentru intrarea în producție.

Spațiu suplimentar: ultima frontieră a interioarelor de aeronavă. Dar echipa de proiectare de la F/List se duce cu îndrăzneală acolo unde nimeni nu s-a mai dus înainte. „Totul a pornit de la o întrebare pe care ne-am pus-o în timpul pandemiei”, spune Melanie Prince, head of innovation în cadrul atelierului austriac. „Cum putem obține mai mult cu mai puțin, mai ales în interiorul unui business jet cu un fuzelaj fix?”

Iată cum intră în scenă conceptul Shapeshifter, o tehnologie de ultimă oră pentru interiorul unui business jet, ale cărui dimensiuni se transformă, se îndoaie și se întind printr-o manieră electromecanică. După trei ani de dezvoltare, spațiul prototip (care rămâne un concept în această etapă) maximizează experiența pasagerilor cu ajutorul mobilierului multifuncțional, incluzând o credență care se transformă într-o stație de lucru și configurații de scaune și mese care se pot schimba, literalmente, pe parcursul zborului. Jules Verne ar fi mândru…

F/List

Și inovația nu se oprește aici – F/List are idei și mai îndrăznețe pentru a face cabina mai versatilă, începând cu intrarea. „În general, când pasagerii se îmbarcă, trec direct pe lângă bucătărie”, spune Melanie Prince. „Noi am creat un spațiu care se extinde literalmente la nivelul podelei, creând un colțișor în care un însoțitor poate oferi o mică atenție sau un pahar de șampanie.”

Și ce se întâmplă după ce aceste cadouri sunt distribuite? După decolare, senzorii, angrenajul mecanic și elementele pneumatice permit bucătăriei să se schimbe la loc. După cum notează Prince, „în timpul zborului, nimănui nu-i pasă dacă toaleta crește cu câțiva centimetri”, cu alte cuvinte până când este nevoie de acel spațiu suplimentar, moment în care „acei câțiva centimetri fac o diferență enormă”.

Masă formată la simpla apăsare a unui buton

Cealaltă zonă în care schimbarea formei poate îmbunătăți spațiul este cabina principală. Prin simpla apăsare a unui buton, proprietarul aeronavei poate modifica aspectul (și compartimentarea) dintr-un spațiu relaxat pentru lucru sau socializare, într-o zonă formală de luat masa. La fel ca în cazul intrării, spațiul, practic, se metamorfozează: scaunele lăsate se ridică pentru a se transforma în scaune cu spătar înalt, în timp ce o platformă din mai multe piese apare din scaun și se extinde de-a curmezișul cabinei pentru a crea o masă în toată regula. Încă o apăsare de buton și – ce să vezi – zona de luat masa dispare, revenind la aspectul anterior.

Construirea unui concept Shapeshifter funcțional a fost doar primul pas. Următorul va fi găsirea unui proprietar de aeronavă dispus să îl folosească într-un interior personalizat, a unui producător care să implementeze și să testeze noua tehnologie și, în sfârșit, aprobarea FAA – iar toate acestea ar putea necesita diferite forme de manevrare creativă. Dar viitorul este modular și este aproape.