Cabo Verde: Un diamant neșlefuit, în largul Africii

Scris de Ozana Mazilu
Publicat la data de: 31-07-2019

în: Travel

Ori de câte ori plănuim să călătorim în Africa, ne gândim la un tur de safari la Maasai Mara, o vizită la vechile monumente egiptene sau o excursie în Cape Town. Cu toate acestea, Africa are mult mai multe de oferit vizitatorilor, iar insulele exotice africane cu siguranță reprezintă puncte de atracție care merită vizitate. Acestea se mândresc cu o faună și floră variată, plaje spectaculoase, peisaje incredibile, dar și o istorie fascinantă de descoperit.

Capul Verde, mai precis Republica Capului Verde, este un stat situat în arhipelagul omonim din regiunea Macaronesia din Oceanul Atlantic, în largul coastelor Africii de Vest. Insulele, anterior deșertice, au fost descoperite de navigatorii portughezi în secolul al XV-lea și au fost colonizate de aceștia, devenind un stat independent în 1975. Cabo Verde este format din zece insule superbe în Oceanul Atlantic, la 500 de kilometri de coasta Senegalului. Indiferent de cea pe care alegeți să o vizitați, așteptați-vă la un mix eterogen de culturi și obiceiuri. Având în vedere că portughezii au descoperit Cabo Verde, aici există un amestec de influențe africane, braziliene și portugheze, iar acestea se vor observa în muzică, în modă, dar și în gastronomie.

Sal este cea mai populară insulă din Capul Verde, cunoscută pentru peisajul său uluitor, asemănător cu cel selenar. Insula Sal este compusă din mai multe orășele colorate, cum ar fi Santa Maria, pe țărmul sudic, unde veți găsi magazine cu articole de surf, restaurante tradiționale, dar și o piață cu baruri și cafenele al fresco. Mâncarea este excelentă, deoarece insulele au atras de-a lungul timpului numeroși străini, mai ales italieni, așadar veți întâlni pizzerii și gelaterii la tot pasul. De altfel, puteți merge și la pescuit, întrucât apele din jurul insulelor sunt bogate în pești deosebit de gustoși, cum ar fi tonul, dar și languste. Atracția principală în Sal este însă plaja cu nisip fin, care se întinde de-a lungul coastei, pe opt kilometri.

O altă insulă de o frumusețe care-ți taie respirația este Boa Vista (în traducere, „priveliște frumoasă”), înconjurată de 55 de kilometri de coastă, unde golfurile stâncoase se îmbină cu lagune cu ape de smarald. Majoritatea hotelurilor din Boa Vista sunt amplasate în cartierul Curralinho, în spatele plajei Santa Monica. Această panglică de 18 kilometri de nisip auriu a fost denumită după versiunea celebră din California, dar nu este nicidecum la fel de aglomerată. De aici, veți avea acces imediat la capitala din apropiere, Sal Rei, un oraș mic, viu colorat, cu numeroase magazine și cafenele, dar și cu localnici ospitalieri. Aceștia cunosc multe povești interesante despre cultura și istoria acestei regiuni, așa că nu ezitați să-i întrebați despre navigatorul venețian Alvise da Ca’ da Mosto sau despre cum au întemeiat portughezii în arhipelag una dintre primele colonii europene de dincolo de mări.

Pentru mulți, motivul principal de a vizita Cabo Verde este spectaculoasa insulă Santo Antão, cu multe canioane, chei și văi de explorat, oferind unul dintre cele mai aventuroase trasee de drumeție din Africa de Vest. A doua cea mai mare insulă din arhipelag este, practic, răspunzătoare de „verdele” din Cabo Verde, îndeosebi nord-estul insulei Santo Antão fiind plin de păduri de pin, dealuri înverzite și plante tropicale ce „decorează” munții semeți.

Vacanțele în Cabo Verde sunt încărcate de aventură și dinamism, oferind turiștilor posibilitatea de a se bucura de o gamă vastă de activități, de la înotul în apele cristaline, până la sporturi nautice, dar și drumeții pe trasee montane. Astfel, cel mai bun loc de snorkeling este pe insula Sal, unde puteți descoperi fascinanta viață marină. Alt sport acvatic pe care îl puteți experimenta este kitesurfing-ul, ce se aseamănă cu schiul nautic, o activitate care promite multă adrenalină.

Dacă doriți să explorați împrejurimile sălbatice ale insulelor, puteți să vă echipați corespunzător și să faceți un traseu, pe insula Fogo, până la muntele Pico do Fogo. Interesante sunt și minele de sare de la Pedra de Lume, care deși acum sunt abandonate, în secolul al XVIII-lea alcătuiau cea mai mare exploatare de sare din Capul Verde. Puteți realiza niște fotografii incredibile cu peisajul încântător sau, de ce nu, vă puteți scălda în iazurile răcoroase și sărate.

Dacă sunteți iubitori ai viețuitoarelor marine, nu ratați plaja Ervatão din Boa Vista (între lunile iulie și septembrie), recunoscută drept al treilea cel mai mare loc din lume unde broaștele țestoase vin să-și depună ouăle în nisip. Cel mai bun moment pentru a asista la acest fenomen natural uluitor este noaptea. Nu în ultimul rând, echitația este una dintre cele mai plăcute modalități prin care vă puteți bucura de atracțiile și atmosfera de pe insula Boa Vista, de-a lungul țărmului.