OMEGA Speedmaster Moonwatch, cu cadran alb lăcuit – o premieră pentru celebrul model

Scris de Andrada Arsenie
Publicat la data de: 25-06-2024

în: Watches

OMEGA Speedmaster Moonwatch

Deja renumit ca fiind cel mai emblematic cronograf de pe Pământ, OMEGA Speedmaster Moonwatch este lansat acum în cea mai nouă ediție – de data aceasta cu un cadran alb lăcuit inspirat de explorarea spațiului și de moștenirea celebră a colecției.

Atunci când James Bond – adică actorul Daniel Craig – a participat la evenimentul Planet OMEGA de la New York, în noiembrie anul trecut, alegerea sa orologeră a creat o adevărată isterie pe internet. Costumul său gri închis nu a făcut decât să scoată și mai mult în evidență cadranul alb al ceasului său OMEGA Speedmaster… Moonwatch! Un ceas care încă nu exista fizic, semăna cu edițiile speciale Alaska Project sau modelele Canopus Gold cu cadran alb, dar era totuși diferit. Acum, OMEGA prezintă oficial acest model, care este destinat să scrie istorie.

OMEGA Speedmaster Moonwatch

Cadranul alb este noul negru

Indubitabil, cea mai distinctivă caracteristică a ceasului este cadranul alb, o raritate dacă vorbim de colecția de bază Moonwatch. Când Speedmaster-ul original a fost creat pentru prima dată în 1957, unul dintre obiectivele principale ale designerilor a fost să producă un afișaj ușor de citit, cu lizibilitate maximă, iar rezultatul a fost unul superb. Prin urmare, așa au apărut indicatoarele albe și indecșii de aceeași culoare, în contrast pe cadranul negru. La această nouă versiune, culoarea opusă are același rezultat. Nu doar că OMEGA a produs acest nou cadran alb cu detalii negre și a aplicat indecși noi, dar designerii au adăugat și o siglă remarcabilă Speedmaster cu roșu și au ales pentru întreaga suprafață un finisaj lăcuit cu efect lucios – pentru prima dată când această tehnică este folosită pe cadranul în trepte al celebrului Moonwatch.

Dar, totuși, de ce alb? Principala inspirație pentru acest nou aspect este dată de culorile alb și negru ale costumelor spațiale pentru astronauți – în special cele folosite în timpul activității extravehiculare (EVA), cum ar fi plimbările în spațiu. La urma urmei, este vorba de o conexiune autentică cu domeniul spațial pentru Speedmaster Moonwatch, care a fost purtat oficial de astronauții NASA în 1965 și este cunoscut drept primul ceas purtat pe Lună. În plus, liniile roșii au apărut și pe costumele astronauților de pe misiunea Apollo 13 din 1970, pentru a semnala gradul de comandant.

Există, de asemenea, un alt motiv special pentru care cadranul a devenit alb. În 1969, OMEGA a creat prototipul Alaska I, ca parte a proiectului secret realizat cu NASA pentru a proiecta ceasul spațial perfect. După luni de experimente, OMEGA a ales un cadran alb pentru că oferă în mod special un coeficient de reflexie termică performant. Numele Speedmaster de culoare roșie de pe noul model este de asemenea un memento pentru carcasa roșie de protecție care înconjura ceasul original Alaska I.

OMEGA Speedmaster Moonwatch

Artizanat pus în slujba ergonomiei și esteticului

Dincolo de cadranul alb, OMEGA are și mai multe de dezvăluit și de oferit la capitolul măiestrie artizanală. Piesa din oțel cu diametrul carcasei de 42 de milimetri beneficiază de o brățară din oțel inoxidabil extrem de confortabilă și de inspirație vintage, cu cinci zale curbate pe rând. Un look clasic, care prezintă atât finisări polișate, cât și cu un aspect satinat. Sunt disponibile, totodată, alte două versiuni noi, una pe curea din piele neagră perforată cu cusături roșu cu alb și o a doua pe o curea antibacteriană, din cauciuc, cu un model care redă suprafața Lunii în relief, pe partea din interior, pentru un confort și o estetică duse la un nivel superior.

Pentru fanii Moonwatch, bezelul din aluminiu anodizat negru al fiecărei piese a primit un faimos „Dot over Ninety” pe scara tahimetrică, în timp ce, în interior, ceasul este alimentat de mecanismul Co-Axial Master Chronometer Calibrul 3861 – cea mai recentă versiune a legendarului calibru 321, în care astronauții de pe Lună au avut totală încredere, iar așteptările le-au fost răsplătite cu o precizie într-adevăr elvețiană.

OMEGA Speedmaster Moonwatch cu cadran alb lăcuit va fi disponibil la Orologeria GALT Enescu.

Energy Expo 10-13 octombrie