Liviu Popescu: „În viața de antreprenor, tehnologia a devenit absolut necesară”

Scris de Andrada Arsenie
Publicat la data de: 03-05-2023

în: The Famous

Liviu Popescu

Într-o lume în care cu toții fugim după ideea fiecăruia de succes, adevăratul lux pare a fi să poți să îți petreci timpul cum vrei tu, într-un mod plăcut. Timpul nu se poate cumpăra, însă gadgeturile moderne cu siguranță ne ajută să îl eficientizăm. Liviu Popescu, fost tenismen de performanță și actual coproprietar al arhicunoscutului lanț Fratelli, ne povestește despre cum își organizează timpul, despre viața de antreprenor de succes și ce înseamnă luxul pentru el.

Ai practicat tenis, ai fost și antrenor, după care ai intrat în lumea afacerilor. Care a fost primul moment în care ți-ai dat seama că te atrage această lume și că vrei să faci tranziția de la tenis la antreprenoriat?

Tranziția s-a produs treptat, în timp ce lucram la Le Club (Sofitel, Grup Accor) și am evoluat de la antrenor de tenis și squash la manager sportiv, apoi la manager general. Acea experiență m-a ajutat foarte mult, iar cariera de management a pus bazele solide necesare în antreprenoriat. Nu am renunțat la tenis nici astăzi; încă joc tenis cu bucurie cu persoane pe care le-am cunoscut la Le Club acum 25 de ani.

Cât din succesul unui antreprenor e noroc, cât e networking și cât e muncă și gestionarea optimă a timpului?

Ziua unui antreprenor este o provocare. Este un continuu carusel în care trebuie să te trezești înaintea celorlalți (competitori), să ai o conduită foarte clară și să îți gestionezi timpul și prioritățile pentru a putea face față atât provocărilor fiecărei zile, cât și angajamentelor pe care le ai. Experiența fiecărei zile de muncă pe care o capeți este extrem de importantă, întrucât îți asigură un know-how și o predictibilitate care te ajută în reacțiile viitoare. Este important, de asemenea, să fii conectat la tendințe permanent și să îți creezi conexiunile necesare foarte utile în business. Pe lângă acestea, dacă se adaugă și un pic de noroc, ai cheia succesului garantat.

Liviu Popescu

Te-a ajutat experiența pe care ai acumulat-o ca sportiv de performanță în viața de antreprenor?

Cu siguranță! Sportul de performanță te educă, te formează într-un mod foarte apropiat de viața de antreprenor. Înveți să fii ordonat, perseverent, să te bucuri de succes și să accepți și înfrângeri, și să nu cedezi, să continui antrenamentul pentru a fi mai bun. Pe vremea când eram sportiv de performanță, nu erau tehnologiile de acum, care poate m-ar fi ajutat atunci să-mi organizez timpul sau să-mi urmăresc evoluția de la antrenament la antrenament. În viața de antreprenor, tehnologia a devenit absolut necesară; probabil și pentru sportivii de performanță de azi e la fel.

Cât de aglomerată e o zi din viața ta? Reușești să le faci mereu pe toate? Din exterior așa se vede.

Am devenit tată încă de când lucram la Le Club, de la 22 de ani, și am încercat mereu să îmbin viața de familie cu viața de antreprenor. Acum, doi dintre cei trei copii ai mei sunt adulți – băiatul cel mare, Matei, lucrează în grupul Fratelli, iar fiica mea este designer de interior, urmând cariera unchiului său, Mihai Popescu. Astfel, în timpul zilei sunt în contact cu ei și mă bucur că am început să lucrăm împreună.

Ziua mea începe foarte devreme, cu gimnastica de înviorare. Urmează mersul la școală cu Marcu, cel mai mic dintre copii, și îmi continui ziua cu programul de antreprenor. Folosesc telefonul HUAWEI P50 Pro sau smartwatch-ul WATCH Ultimate să mă organizez ca să le pot face pe toate. Sunt recunoscător dacă seara se încheie cu cina în familie. Există zile în care nu reușesc să acopăr tot ceea ce mi-am propus, lucruri care de fiecare dată se transferă pe ziua următoare. Și tot așa.

Ce gadgeturi folosești care să te ajute să îți gestionezi timpul în mod ideal?

Telefonul mobil, laptopul și ceasul sunt dependențele necesare de care nu mă pot debarasa. Sunt într-o permanentă mobilitate, iar toată comunicarea este centralizată în telefon. Smartwatch-ul care îmi asigură conexiunea la telefon prin Bluetooth este o soluție extraordinar de utilă, întrucât îmi permite să fiu conectat rapid și ușor în toate momentele zilei la ceea ce este important pentru mine, fie că sunt într-un meeting important sau într-o drumeție pe munte, la schi în Dolomiți sau în timpul unui meci de tenis, fără să fiu nevoit să întrerup activitatea pe care o practic.

Liviu Popescu

Îți amintești care a fost primul tău ceas?

Primul meu ceas a fost un Baume & Mercier. Am făcut sacrificiile caracteristice vârstei pentru a-l achiziționa… (Râde – n.red.)

Ce ceas porți acum?

Acum port HUAWEI WATCH Ultimate și sunt fascinat de soluțiile simple pe care le are și care mi se potrivesc de minune. Apreciez aspectul său premium, care se potrivește oricărei ținute și, în plus, mă ajută să îmi organizez ziua, să îmi monitorizez activitățile sportive și se conectează foarte ușor cu telefonul meu, HUAWEI Mate 50 Pro.

Ce tip de ceas preferi? Analog sau smartwatch?

Am descoperit cu bucurie smartwatch-ul și a fost o opțiune imediată pentru mine, întrucât înglobează nevoile unui antreprenor pasionat de sport și de o viață sănătoasă, a cărui zi are nevoie deseori de peste 24 de ore ca să le facă pe toate. Un smartwatch te ajută să te organizezi mai bine, are numeroase funcții care mă ajută în business și pot să monitorizez absolut orice activitate sportivă cu el – asta cred că e partea mea preferată. Are peste 100 de moduri de sport și, dacă mă hotărăsc acum că vreau să schiez, pot schia cu el, dacă vreau să fac scufundări, mă bag cu el în apă. Mai este un plus: poate ține pasul cu mine două săptămâni cu o singură încărcare, deci este și eficient.

Accesoriile completează întotdeauna o ținută. Crezi că acestea spun ceva despre persoana care alege să le poarte?

Cu siguranță! Consider că ceasul este acel plus care face diferența într-o ținută; pe lângă funcțiile sale care sunt atât de necesare, cred că singura bijuterie potrivită unui bărbat este ceasul său. Până și faptul că am ales acest smartwatch spune despre mine că sunt îndrăgostit de clasic și de eleganță, dar că am nevoie de tehnologie în viața mea. Simt că îl pot asorta oricărui stil, orice între clasic și modern, elegant și sport.

Liviu Popescu

Care este cea mai importantă investiție în tine?

Universul Fratelli este o afacere de familie pe care și eu, și fratele meu, și partenerii noștri ne dorim să o preia copiii noștri și să o ducă mai departe. Investesc permanent în educația mea și a copiilor mei, considerând că fiecare zi este o oportunitate nouă de a învăța și de a experimenta. Gadgeturile pe care le folosesc zilnic mă ajută să îmi organizez timpul, să mă împart între familie și muncă și să mă bucur de activitățile care îmi fac plăcere, deci sunt o investiție mai mult decât profitabilă pentru mine.

Care a fost cea mai mare provocare pe care ai întâlnit-o până acum, dar și cea mai importantă lecție pe care ai învățat-o?

De-a lungul vieții avem de-a face cu mai multe provocări, pe care le-am trăit, cu bune și cu rele, ocazii încununate cu succes, dar și eșecuri. Cel mai important este să treci peste provocări și să îți urmezi drumul cu încredere.

Ce părere ar avea copilul Liviu despre Liviu Popescu de acum?

Copilul Liviu se regăsește mult în personalitatea mea de acum. Mama mea, arhitect de meserie, m-a învățat să fiu deschis vieții, să nu încetez niciodată să zâmbesc, să învăț în permanență, să fiu bun cu cei din jur și să acord șanse noilor oportunități. I-am ascultat mereu sfatul și încă îl urmez.

Pentru că am vorbit despre gestionarea timpului, mai ai timp și pentru tine? Pentru pasiunile tale?

Este foarte important în viață să reușim să menținem un echilibru, între familie, afaceri și pasiuni. Încerc astfel să le îmbin pe toate și să acord timp și pasiunilor mele. Smartwatch-ul mă ajută mult în sensul ăsta. Pe lângă sport, pe care îl practic cu drag cu fiecare ocazie, sunt pasionat de natură și de călătorii. Modul hiking mă ajută să mă orientez mai bine în drumeții și să mă bucur la finalul zilei de ce am realizat. Îmi planific timpul astfel încât să reușesc împreună cu familia să ne bucurăm de pasiunile noastre comune.

Ce reprezintă luxul pentru tine?

Luxul, pentru mine, constă în timp suficient care să-mi permită să mă bucur de oamenii dragi, familia și prietenii mei, să descopăr locuri noi și să îmi îndeplinesc pasiunile personale și profesionale.

Ce îți dorești de la viitor?

Îmi doresc să am puterea să pot influența și ajuta tinerii să devină cât mai buni, astfel încât și societatea noastră să fie mai bună, mai curată.

HUAWEI WATCH Ultimate are o carcasă realizată dintr-un aliaj de tip Liquid Metal, pe bază de zirconiu, un material rezervat de obicei ceasurilor tradiționale de lux. Acesta este de 4,5 ori mai rezistent și de 2,5 ori mai dur decât oțelul inoxidabil, fiind certificat pentru rezistență în cele mai dure condiții. Ceasul este disponibil în două variante de culoare: Voyage Blue și Expedition Black, și poate fi folosit și în scufundări de până la 100 de metri adâncime. 

Noul HUAWEI WATCH Ultimate este disponibil acum în magazinul online HUAWEI Store. Abonează-te la newsletter pentru un voucher de 250 de lei și pentru ultimele știri din lumea tehnologiei.