Livia Gîrboiu: „Noi credem că, în proporție de peste 80%, succesul este garantat de calitatea strugurilor”

Scris de Andrada Arsenie
Publicat la data de: 29-05-2024

în: Lifestyle

Livia Gîrboiu

În inima regiunii viticole a României, în mijlocul peisajelor pitorești de la Cotești, se află Crama Gîrboiu, un far al excelenței în vinificație. Renumită pentru angajamentul său față de calitate, inovație și dedicare, Crama Gîrboiu a câștigat distincții prestigioase, inclusiv titlul de cel mai bun producător de vinuri din România timp de doi ani consecutiv. Într-un interviu în exclusivitate, Livia Gîrboiu, vectorul care stă la baza acestei crame apreciate, împărtășește informații despre filozofia, măiestria și aspirațiile viitoare care definesc moștenirea Cramei Gîrboiu. De la practicile meticuloase din podgorie, până la abordarea vizionară a ospitalității, familia Gîrboiu ne invită într-o călătorie în care pasiunea întâlnește precizia, iar fiecare înghițitură spune o poveste despre terroir, tradiție și triumf.

Felicitări pentru că ați fost desemnați cel mai bun producător de vinuri din România pentru al doilea an consecutiv! Ce credeți că stă la baza acestui succes continuu?
Orice proiect necesită multă muncă și ambiție. Încă de la momentul înființării cramei, am mizat pe potențialul terroir-ului de Cotești, inclusiv pentru vinuri mari. Sigur că această călătorie de dezvoltare a venit cu noi insight-uri pe măsură ce am crescut și noi odată cu crama. În timp, ne-am dat seama că succesul este garantat de un cumul de factori: o direcție clar stabilită, un terroir de excepție, tehnologie de ultimă generație și, bineînțeles, factorul uman. 

Crama dumneavoastră are un palmares impresionant de medalii. Ne puteți spune mai multe despre semnificația acestor premii și ce înseamnă ele pentru Crama Gîrboiu?
Sinceră să fiu, mie îmi plac provocările și, când acestea sunt la nivel internațional, e cu atât mai interesant. Participarea la competiții de profil reprezintă pentru noi o oportunitate de a evalua atât calitatea, cât și poziționarea vinurilor noastre în acest context. Nu este ușor pentru un vin participant să se impună în fața a peste 10.000 de probe din peste 25 de țări producătoare, mai ales ținând cont de faptul că degustarea în sine este o experiență personală. 

Sigur, mândria este și mai mare atunci când ai un număr-record de vinuri care au urcat pe cele mai înalte trepte ale podiumului după ce au reușit să impresioneze juriul prin calitate și excelență. Premiile pe care le-am primit au fost o bucurie și ne „obligă” să continuăm să evoluăm.

Ce diferențiază Crama Gîrboiu de celelalte crame din România și ce anume contribuie la recunoașterea sa constantă ca fiind cel mai bun producător?
Crama Gîrboiu este în primul rând o afacere de familie cu capital 100% românesc și asta ne oferă un mare avantaj. Avem implicarea totală a familiei Gîrboiu în toate aspectele afacerii, plecând de la cultura de viță de vie, până la marketing și vânzări. Un al doilea factor important este zona Cotești, un areal viticol care a reușit să demonstreze în mod repetat că are tot ce îi trebuie pentru a deveni o podgorie de renume. În plus, ne asumăm real ca munca noastră să reflecte cât mai fidel potențialul tuturor acestor repere pozitive. Știți cum se spune, important este să faci primii pași, drumul îți va arăta direcția. Am fost și suntem deschiși oportunităților care s-au ivit de-a lungul întregului parcurs.

Puteți să ne împărtășiți câteva informații despre procesul de vinificare și despre tehnicile sau tradițiile unice pe care le folosiți?
Noi credem că, în proporție de peste 80%, succesul este garantat de calitatea strugurilor și din acest motiv acordăm atenție sporită plantațiilor de viță de vie. Am început un amplu proces de modernizare a viei și, mai ales, de implementare a unor practici noninvazive: am exclus îngrășământul chimic, alegem doar cele mai bune substanțe de combatere a dăunătorilor, substanțe prietenoase cu planta și mediul, tehnici moderne de tăiere și control al producției de struguri.

Odată cu recoltarea începe lupta noastră împotriva oxidării, deoarece inamicul numărul 1 al vinului este oxigenul. Și aici un rol important îl are tehnologia. Avem posibilitatea să recoltăm strugurii albi noaptea, când temperaturile sunt scăzute, să procesăm mustuiala rapid și să coborâm temperatura sub 12 grade într-un termen foarte scurt, proces care ne ajută să păstrăm atât tipicitatea, cât și calitatea vinurilor obținute.

Ne lăudăm cu cele două săli de maturare ale cramei, ce au o capacitate de peste 750 de baricuri, care ne permite să obținem vinuri roșii și albe de calitate superioară. Am investit constant în acest sector al cramei pentru că filozofia noastră implică fermentarea Sur Lie a vinurilor albe și maturarea vinurilor roșii în cele mai bune baricuri de stejar franțuzesc. Toate aceste practici se regăsesc în excelența vinurilor noastre. 

Cum procedați pentru a vă asigura că vinurile produse reflectă terroir-ul și caracteristicile unice ale regiunii, oferind consumatorilor un gust autentic al vinificației românești?
Cum spuneam și mai devreme, totul pleacă din vie. Odată ce ai o producție de struguri sănătoși, tehnologia joacă doar un rol de protecție a caracteristicilor organoleptice ale vinului obținut. La Crama Gîrboiu folosim drojdii naturale selecționate neutre care să nu influențeze tipicitatea soiului. De asemenea, baricurile de stejar destinate fermentării și maturării sunt de cea mai bună calitate, în general cu o ardere medie care să nu imprime un caracter puternic asupra vinului. Sunt câteva detalii și practici care ne ajută să conferim o identitate clară vinurilor obținute în combinatul de la Dumbrăveni. 

În calitate de lider în industria vinului din România, ce rol considerați că joacă Crama Gîrboiu în promovarea vinurilor românești pe plan internațional?
Fiecare demers al nostru peste hotare ajută la promovarea României în primul rând. Fie că vorbim de un concurs internațional de vinuri, de o degustare independentă, de participarea la târguri de profil, misiuni economice sau orice acțiune peste granițe, toate ajută la promovarea imaginii de țară. Prin fiecare export pe care îl facem în Europa sau pe alte continente, vinurile românești ajung să fie degustate și apreciate de cât mai mulți oameni, care pe această cale descoperă faptul că România produce vin. 

De altfel, sloganul târgului din această primăvară de la Düsseldorf a fost chiar acesta: „Yes, Romania makes wine!”. Iată un indicator viu, în timp real, al nivelului de identitate de țară la care am ajuns noi, producătorii români de vin. Este, practic, pulsul locului în care ne aflăm în acest moment pe harta internațională a vinurilor. Și este foarte frumos! Sigur, este rezultatul multor ani de muncă și încercări din partea fiecăruia, care se conturează acum exponențial.

La fel de mult merită subliniat că acest proces amplu și de durată necesită implicarea tuturor agenților economici, dar și a instituțiilor statului pentru a avea rezultate sustenabile. 

Ce investiții intenționați să faceți în cadrul Cramei Gîrboiu pentru a îmbunătăți facilitățile sau capacitățile de producție ale acesteia?
Din toamna anului 2023 am început implementarea unui nou proiect de modernizare, pe fonduri europene, al patrulea de la înființarea combinatului, în valoare de peste 2,5 milioane de euro. În permanență trebuie să investim în tehnologie și, mai ales, în capacitatea de maturare a vinurilor premium. Ne dorim să menținem aceeași calitate, dar și să creștem numărul de sticle îmbuteliate. Tot prin acest proiect ne-am extins capacitatea de producție a vinurilor spumante, un pariu pe care Crama Gîrboiu l-a câștigat. Am obținut rezultate foarte bune și DOC Cotești este pe deplin responsabil pentru spumantele noastre delicioase. 

Turismul viticol este în continuă creștere. Ce activități le oferiți vizitatorilor pentru a se bucura de o experiență memorabilă și captivantă, dincolo de simpla degustare a vinului?
Tot în anul 2023 am lansat circuitul turistic al cramei, care a inclus un magazin de desfacere și o sală de degustare cu o capacitate de 60 de persoane. Vizita la cramă implică un circuit care cuprinde vizitarea celor mai importante obiective, cum ar fi: combinatul de vinificație, zona de procesare a strugurilor, plantațiile de viță de vie, și se încheie cu o degustare profesională a vinurilor noastre. Ospitalitatea este termenul care ne definește și credem cu tărie că fiecare persoană care ne-a călcat pragul s-a bucurat de o experiență de 5 stele la noi la cramă, dovadă stând și recenziile primite. 

În ce fel experiențele unice, cum ar fi picnicurile la cramă, sporesc ambianța și farmecul general al Cramei Gîrboiu, făcând-o o destinație mai atractivă pentru vizitatori?
Vinul este un produs destinat experiențelor frumoase, relaxante, de sărbătoare. Așadar, picnicul a venit ca o ocazie ideală de a apropia clienții de locul din care pleacă totul. Tot ce trebuie să faceți este să vă propuneți să petreceți momente de deconectare în mijlocul naturii, iar noi, cei de la Crama Gîrboiu, vă întâmpinăm cu cel mai mare drag. Experiența unui picnic înseamnă simbioză între natură, produse gourmet de excepție și vinuri delicioase, toate acestea pregătite cu mare grijă în coșurile pe care le găsiți la cramă. 

Așa cum a menționat și fondatorul cramei, domnul Gîrboiu, convingerea și abordarea noastră este de a înlesni și respecta relația directă cu musafirii noștri. Și cred că oricine ne-a trecut pragul poate confirma asta.

În planurile dumneavoastră de dezvoltare se află și ideea de a construi o pensiune pentru turiști. Cum preconizați că va îmbunătăți acest lucru experiența vizitatorilor la Crama Gîrboiu?
Ne dorim ca în viitorul apropiat să realizăm o pensiune la cramă tocmai pentru a oferi servicii complete pasionaților de vinuri bune. Credem cu tărie că momentele petrecute la cramă sunt unice și garantat apreciate de cele mai exigente gusturi. Nimic nu se compară cu un apus la cramă sau cu mirosul viței de vie, primăvara. Și credem că excelența vinurilor noastre se va regăsi și în acest proiect pe care ne dorim să îl dezvoltăm. 

Având în vedere că se apropie Paștele, ați putea recomanda câteva asocieri de vinuri care ar completa mesele tradiționale de Paște?
Sărbătorile pascale sunt așteptate cu mare drag de fiecare dintre noi. Este acel moment când avem ocazia cu adevărat să ne conectăm atât cu familia, cât și cu prietenii apropiați, să ne arătăm recunoștința și aprecierea față de cei dragi. Și cum altfel dacă nu prin bucate alese și vinuri de excepție? Întreaga sărbătoare se formează în jurul bucatelor tradiționale, în special carnea de miel, devenită simbol. Întotdeauna am recomandat Feteasca Neagră pentru sărbătorile pascale, pentru că este singurul vin românesc care poate aduce plusvaloare acestui eveniment important. 

Să vă povestesc cum văd eu o masă reușită. Începem cu un spumant Cuartz rece pentru a ne deschide apetitul, ciocnim tradiționalele ouă roșii și degustăm drob de miel, poate cu un vin rosé din gama Bacanta. Indiferent dacă alegem ceaun, grătar sau cuptor, preparatele din carne de miel formează cel mai reușit mariaj cu o Fetească Neagră din gama Bacanta. Pentru un stufat, recomand o Șarbă tânără și sprințară din gama Livia, soi autohton care ne poate completa cu succes acest preparat delicios.

Să nu uităm de tradiționalul cozonac, care în fiecare an ne bucură papilele și ne introduce într-o atmosferă de sărbătoare. De această dată, asociem gustul copilăriei cu un vin de desert, o Șarbă obținută prin stafidire, din gama Ambra. 

Paștele este adesea asociat cu oferirea de daruri. Există cadouri sau promoții speciale pe tema Paștelui pe care le pregătiți în acest an?
Știți, întrebarea asta chiar mă bucură, pentru că este ocazia perfectă să fac legătura cu Comunitatea Exclusivă Crama Gîrboiu pe care am format-o în timp, în mediul online! Sigur că pe site-ul www.cramagirboiu.ro se vor găsi pachete și oferte speciale pentru această ocazie, pentru că fiecare dintre noi merge în vizită la cei dragi și dorește să își arate recunoștința și aprecierea în cel mai sincer și frumos mod. 

În fiecare an, încercăm să ne pregătim din timp cu o selecție de verticale, ediții limitate sau vinuri din Rezerva Familiei, astfel încât să putem satisface și cele mai exigente gusturi. Este plăcerea mea să împart bucurie și să o transpun inclusiv în această categorie aparte, Vinuri Cadou, care se regăsește pe site-ul cramei.

Privind în viitor, care sunt obiectivele dumneavoastră pe termen lung și cum intenționați să continuați să inovați și să evoluați pe o piață a vinului în continuă schimbare?
Pe termen lung, ne propunem nu numai să nu facem rabat de la calitate, ci și să îmbunătățim constant experiența cumpărătorilor noștri. Investițiile la Crama Gîrboiu sunt și ele permanente – și asta se reflectă în calitatea proiectelor și vinurilor noastre. Rămânem deschiși la oportunitățile pe care această industrie ni le va dezvălui la fiecare pas. Avem încredere în echipa pe care ne-am format-o și privim cu optimism spre viitor, vinul fiind un proiect pe termen lung. 

Energy Expo 10-13 octombrie