Top 10 restaurante cu stele Michelin din Europa

Scris de Ozana Mazilu
Publicat la data de: 26-04-2018

în:

Celebrele restaurante cu stele Michelin sunt cele care oferă adevărate experiențe culinare, pe care, cu siguranță, nu le veți putea întâlni în altă parte. Merită să vizitați măcar o dată un astfel de restaurant, deoarece veți rămâne surprinși de veritabilele opere de artă gastronomică cu care marii chefi vor încerca să vă trezească și să vă răsfețe fiecare simț. În continuare, am alcătuit o listă cu cele mai exclusiviste restaurante din Europa, care să vă introducă în atmosfera fascinantă a gastronomiei de top.

Le Meurice, Paris

Restaurantul cu două stele Michelin, Le Meurice, celebrează filosofia culinară a lui Alain Ducasse. Într-o reinterpretare a bucătăriei clasice haute cuisine, dedicate rafinamentului desăvârșit și abilităților tehnice deosebite, ingredientele excepționale rămân fidele aromelor lor autentice. Inspirat de somptuosul Salon de la Paix din cadrul Palatului Versailles, interiorul maiestuos a fost înnobilat cu numeroase elemente inovative, printre care scaunele iconice Eero Saarinen Tulip, două ecrane decorative și o sculptură care surprinde mișcarea suspendată a apei. Aceste elemente moderne se armonizează perfect cu oglinzile antice, candelabrele de cristal și frescele elegante, creând un decor absolut uimitor.

Sketch Lecture Room & Library, Londra

Cu două stele excepționale Michelin, Sketch Lecture Room & Library prezintă o experiență uluitoare de gourmet dining în Mayfair. Restaurantul se întinde pe patru suprafețe eclectice unice, cu mâncăruri fine și preparate haute cuisine, franțuzești și europene, servite în „Lecture Room”. Sketch Lecture Room & Library reprezintă locul în care experiența bucătarului-șef Pierre Gagnaire este etalată într-un spațiu sofisticat, exclusivist și luxos. Atenția deosebită la detalii este prezentă în fiecare aspect al experienței, de la specialitățile rafinate, până la lista impresionantă de vinuri și serviciile impecabile.

Paul Bocuse, Lyon

Desprins parcă dintr-un tablou baroc, cu o fațadă în culori emblematice și ornamente care sunt un indiciu pentru arta culinară ce se „coace” aici, acest restaurant atrage gurmanzi din toată lumea care doresc să savureze „Sfântul Graal” al gastronomiei. Printre preparatele create cu meticulozitate la Paul Bocuse, se numără faimoasa supă de trufe negre, o specialitate pregătită pentru Palatul Elysée, cu ocazia acordării titlului de Cavaler al Legiunii de Onoare lui Paul Bocuse de către președintele Valéry Giscard d’Estaing, pe data de 25 februarie 1975.

Noma, Copenhaga

Noma este un restaurant ce deține două stele Michelin, administrat de maestrul bucătar René Redzepi în Copenhaga, Danemarca. Deschis în anul 2003, localul este cunoscut pentru reinterpretarea bucătăriei nordice, fiind desemnat drept cel mai bun restaurant din lume de către revista „Restaurant”. Noma, al cărui nume reprezintă contragerea sintagmei „Ny Nordisk Mad”, care înseamnă „Noua mâncare nordică”, propune preparate locale precum „skyr caillé” (specialitate islandeză pe bază de lapte), bou moscat de Groenlanda şi moluşte servite cu cereale.

Pic, Valence

La 30 de minute de Lyon și o oră de Marsilia, găsiți orașul Valence, unde se află renumitul restaurant Maison Pic. Acesta este faimos din două motive: de trei generații este condus de un chef din familia Pic, iar în prezent, chef-ul este o femeie, Anne-Sophie Pic, singura din Franța care a obținut trei stele Michelin și a patra din lume care le-a câștigat. În bucătăria de la Maison Pic, preparatele au o influență feminină, sunt delicate și aranjate ca pentru o expoziție de artă. Anne-Sophie consideră că bucătăria se concentrează în jurul a trei cuvinte: savoare, simplitate și respect.

Solo Per Due, Vacone

Solo Per Due este cel mai mic și exclusivist restaurant din lume. „Solo Per Due” înseamnă „Doar pentru doi” – adică există doar o masă, un meniu și un preț, o atmosferă lipsită de agitație, dar care oferă multă intimitate. Este un concept aparte şi, totodată, o destinaţie foarte populară pentru turiştii din întreaga lume, în special pentru îndrăgostiţi. La Solo Per Due nu veţi sta niciodată la rând pentru o masă, nu există schimburi şi nici listă de aşteptare. Totuşi, a face o rezervare aici poate fi o adevărată provocare, mai ales de Valentine’s Day.

La Marmite, St. Moritz

Altitudinea acestui restaurant elvețian pare să fie în concordanță cu prețurile practicate. La Marmite se află situat pe vârful Muntelui Corviglia, la 2.468 de metri, iar prețurile acestei unități gourmet din Alpi sunt, de asemenea, la înălțime – un platou mixt de foie gras, somon afumat, homar și caviar costă nu mai puțin de 266 de euro.

Le Louis XV – Alain Ducasse à l’Hôtel de Paris, Monte Carlo

În 1987, prințul Rainier de Monaco l-a angajat pe Alain Ducasse să fondeze un restaurant la Hôtel de Paris, care să câștige trei stele Michelin în decurs de patru ani. Le Louis XV à l’Hôtel de Paris povestește despre Riviera, acum mai mult ca niciodată. Mâncarea, aromele, culorile, totul este acolo. Pe aceeași partitură mediteraneană, versurile au fost însă complet rescrise. Meniul creat de bucătarii Dominique Lory și Alain Ducasse se asortează cu contemporaneitatea. Condimentele intense, ingredientele proaspete și combinațiile savuroase dezvăluie exactitatea și precizia gustului. Unele rețete emblematice ale lui Ludovic al XV-lea sunt încă «à la carte» și se reinterpretează noi feluri de mâncare.

Les Airelles, Courchevel

Nu veți fi surprinși să aflați că cel mai mare domeniu de schi din lume este, de asemenea, casă a unuia dintre cele mai extravagante restaurante. Punctul de atracție al stațiunii de schi Les Trois Vallées este restaurantul Les Airelles, unde bucătarul-șef Pierre Gagnaire pregătește specialități deosebite cu ingrediente de lux. Din exterior, hotelul evocă o poveste alpină, cu balcoane din lemn, tablouri pastelate și unghere confortabile. Fondatorul acestuia a fost inspirat de viața împărătesei Elisabeta a Austriei, iar interioarele, concepute de Christophe Tollemer, reflectă o abordare creativă asupra strălucirii austro-ungare.

La Pergola, Roma

Singurul restaurant cu trei stele Michelin din Roma oferă priveliști panoramice fascinante asupra „Orașului Etern”. Asta pentru că La Pergola se bucură de o poziție privilegiată deasupra orașului, fiind situat la ultimul etaj al hotelului Rome Cavalieri Waldorf Astoria, pe Monte Mario, cea mai înaltă dintre colinele Romei. Responsabil de experiența La Pergola este Heinz Beck. În mod surprinzător, cel mai bun restaurant din Roma și unul dintre cele mai bune din Italia nu aparține unui italian, ci unui chef de origine germană. Cu toate acestea, meniul pe care îl propune îmbrățișează total bucătăria italiană.

 

Text: Ozana Mazilu