Livia Gîrboiu: „Provocările au fost nenumărate, dar niciodată nu ne-am abătut de la obiectivul nostru principal, vinul de calitate”

Scris de Alexandra Popescu
Publicat la data de: 13-02-2023

în:

Livia Gîrboiu

Crama Gîrboiu ne-a fost alături mereu, mai ales la ceas aniversar. Peste doar trei ani va împlini nu mai puțin de două decenii de activitate recunoscută prin premii importante, dar, mai presus de toate, prin calitatea vinului pe care îl propune. Ca de fiecare dată, am stat de vorbă cu Livia Gîrboiu despre ce înseamnă vinul de calitate.

Cum a început povestea Cramei Gîrboiu? 

Crama Gîrboiu a luat naștere în anul 2005, când fondatorul Constantin Gîrboiu a extins afacerea familiei la cultura viței de vie prin achiziționarea fostului IAS de la Dragosloveni. A urmat un amplu proces de extindere a suprafeței plantate cu viță de vie, de reconversie cu soiuri nobile românești, cât și internaționale și de înființare a combinatului de vinificație unde ne desfășurăm activitatea.

În decursul anilor am implementat patru proiecte de modernizare cu ajutorul fondurilor europene, în valoare de peste 8,5 milioane de euro, crama fiind una de ultimă generație, complet tehnologizată. Dispunem de o capacitate de procesare și stocare de 2,2 milioane de litri, două săli de maturare și fermentare a vinurilor în baricuri de stejar cu o capacitate de peste 150.000 de litri, dotate cu temperatură și umiditate controlate, o sală de degustare și un magazin de desfacere cochet. Exploatăm o suprafață viticolă de peste 170 de hectare cu utilaje moderne care ne permit să controlăm îndeaproape calitatea strugurilor noștri.

Începutul este, ca în fiecare afacere, unul plin de entuziasm, după care urmează provocările și, la urmă, satisfacția lucrului bine făcut. Noi am reușit, cu succes, să parcurgem fiecare etapă, să ne bucurăm de terroir-ul de la Cotești și de vinurile excelente obținute pe aceste meleaguri și să savurăm, pe deplin, recunoașterea pe care am adus-o vinului românesc.

Cum au fost primii ani?

Primii ani sunt poate cei mai importanți, atunci când trebuie să pui o bază sănătoasă afacerii și să îți stabilești direcția și strategia pe termen scurt, mediu și lung. Unde vrei să ajungi și ce ești dispus să sacrifici ca să îți atingi obiectivele?… Provocările au fost nenumărate, mai ales în această industrie aflată la început de drum, dar sunt mândră să recunosc că niciodată nu ne-am abătut de la obiectivul nostru principal, vinul de calitate.

Încă de la înființare ne-am propus să demonstrăm potențialul zonei și al soiurilor locale românești. Din acest motiv am lucrat aproape nebunește cu Șarba, a urmat Plăvaia și acum descoperim Feteasca Neagră de Cotești, care ne încântă.

Când a început să se contureze succesul?

Nu putem discuta de un mare succes. Fiecare an a avut succesul lui și vinul se realizează pas cu pas. Ca să poți gândi și realiza un proiect privat sunt necesari cel puțin cinci-șapte ani de muncă asiduă, de la concept până la produsul final disponibil la vânzare. Cred că aceasta a fost una dintre provocările noastre, ale familiei, să înțelegem că vinul are nevoie de timp!

Aș compara mai degrabă succesul cu stabilitatea, că aceasta este mai greu de obținut! (Râde – n.red.) Stabilitatea în această industrie apare undeva după 12-15 ani, când produsul a ajuns cunoscut și tu ai creat un brand. Fără un brand nu putem discuta de succes, cel puțin nu pe termen lung.

Care a fost evoluția premiilor?

Premiile au crescut odată cu vinurile noastre. Am lucrat tot timpul în vie, am îmbunătățit calitatea strugurilor, a proceselor tehnologice în cramă și am cooptat cei mai buni specialiști oenologi. Încăpățânarea noastră de a demonstra că se poate s-a regăsit în fiecare an în premiile câștigate de vinurile noastre la cele mai importante concursuri de profil din lume.

Am reușit în acești ani să aducem acasă câteva distincții care ne fac tare mândri: Marea Medalie de Aur, dar și un loc binemeritat în Topul Revelațiilor Mondiale la Concours Mondial de Bruxelles 2020, cu un vin alb de vinotecă, Rezerva Familiei Sauvignon Blanc 2009 DOC, singura mare medalie, din acel an, câștigată de un vin românesc; Best of Show Red și Best of Show White la Mundus Vini 2021, precum și un număr-record de medalii obținute în anul 2022. Și nu ne oprim aici.

Fiecare soi este ca un copil – care sunt și cum se prezintă azi?

Lucrăm îndeaproape cu fiecare soi aflat în plantațiile noastre, dar acordăm o atenție specială soiurilor românești. Cred cu tărie că viitorul, șansa viticulturii românești stă în soiurile locale, unde vinul exprimă cel mai bine terroir-ul și povestea locului.

De departe primul și cel mai iubit copil al cramei este soiul vrâncean Șarbă, pe care l-am îmbrățișat de la prima „degustare”. Avem la ora actuală cea mai extinsă plantație din lume și ne mândrim cu câteva rezultate aparte, când vine vorba de Șarbă: primul vin sec din România – Livia Șarbă, primul vin fermentat Sur Lie în baricuri de stejar – Bacanta Șarbă Barrique, primul vin de desert obținut din Șarbă – Ambra Șarbă Sweet Wine și urmează anul viitor să spumantizăm Șarba, unde sunt sigură că rezultatul trebuie să fie unul surprinzător.

Al doilea copil al cramei este soiul Plăvaie, poate unul dintre cele mai vechi soiuri românești de struguri albi. Puțin mai nărăvaș și mai greu de înțeles decât Șarba, ne surprinde de la an la an cu unicitate și potențial neexploatat. Este copilul timid al cramei, dar care odată cu trecerea anilor o să surprindă plăcut, suntem siguri.

Ăl mai mic copil, iubit și răsfățat, este Feteasca Neagră de Cotești, în care ne-am pus toată încrederea încă de la început. Terroir-ul nostru este unul aparte, unde aciditatea ridicată ne obligă să lucrăm vița de vie la rang de artă, să rupem lăstarii, să desfrunzim via, să normăm cantitatea de struguri și să obținem cei mai frumoși struguri. Din struguri perfecți nu poți să obții decât vinuri de calitate premium, cum este Bacanta noastră Fetească Neagră, o armonie perfectă între fruct, baric și corpolență.

Pairing-ul, eterna poveste… Cum mâncăm iarna și asociem vinul cu bucatele de sezon?

Odată cu scăderea temperaturilor, organismul, pentru a funcționa în parametri, are nevoie de un aport crescut de calorii, de mâncăruri mai consistente. În sezonul rece se consumă cu precădere vinul roșu, dar și cel alb, rosé sau spumant își găsesc cu succes momentul.

Vinul spumant este perfect în orice moment al zilei pentru că ne dă o stare de bine. Întotdeauna deschidem masa cu el pentru că are această minunată capacitate de a ne deschide apetitul. Vinul rosé, prin natura lui versatilă, este conceput să satisfacă toate gusturile: de la antreuri, salate, preparate pe bază de carne și, de ce nu, deserturi.

Vinul alb, în special cel obținut prin maturarea în baricuri de stejar, denumit sugestiv Fumé sau Barrique, este recomandat a fi asociat cu preparate mai onctuoase, cu sosuri pe bază de smântână și unt.

Vinul roșu nu cred că mai are nevoie de o prezentare. Prin simpla lui structură, prezintă o multitudine de beneficii pentru sănătate și buna funcționare a organismului – bineînțeles, consumat moderat. Atât tânăr, cât și maturat în baricuri de stejar, vinul roșu încântă prin aromele sale de fructe de pădure și note fine de condimente dulci, prin intensitate, corpolență și postgust impunător. Întotdeauna apreciez un vin roșu de calitate și reușesc tot timpul să îl asociez culinar, de la o brânză maturată la un steak suculent.

Cadourile, o rezolvare la Crama Gîrboiu, nu-i așa?

Încă de la înființarea magazinului online am acordat o atenție aparte vinului cadou. Revine întotdeauna veșnica preocupare a cadourilor de sărbători și nu numai – ce putem oferi la un botez, sau la o nuntă, sau la onomastica nașilor, sau a părinților și, de ce nu, a iubitului/iubitei?

Nu dai niciodată greș dacă oferi cadou o sticlă de vin, deoarece prin simpla lui natură exprimă eleganță și unicitate. Nu ne dezmințim când afirmăm că la noi chiar îți găsești cadoul ideal! De la colecții, la vinuri de vinotecă, la ediții super-limitate, portofoliul nostru poate satisface și cele mai exigente gusturi. În plus, dispunem de un serviciu premium de împachetare în hârtie de mătase și felicitare cu mesaj scris de mână. Ce poate fi mai elegant de-atât?

Ce îți dorești de la anul care vine și pe termen lung?

În primul rând îmi doresc să avem toți parte de sănătate și echilibru în viața noastră. Să nu uităm că o minte sănătoasă poate funcționa doar într-un corp sănătos. Viața de familie trebuie prioritizată și munca făcută cu drag și pasiune, ca să nu simți presiunea unui job.

Anul 2023 este unul cu o semnificație aparte, când fondatorul cramei, tatăl meu, urmează să împlinească vârsta de 60 de ani. Cum să celebrăm mai bine dacă nu prin lansarea unui vin-etalon, care să marcheze evenimentul? O ediție aniversară, o ediție super-limitată și poate cel mai prețios și important vin roșu produs de Crama Gîrboiu. Momentan doresc să păstrez misterul asupra acestui proiect drag mie.

Pe termen lung ne dorim să îmbunătățim calitatea vinurilor noastre, să implementăm tehnologii noi și să descoperim potențialul soiurilor nou plantate: Galbena de Odobești, o nouă provocare pentru noi.

Ne dorim o completare a circuitului turistic cu o pensiune care să ofere servicii complete la crama noastră. Avem foarte multe cereri de la cei care ne calcă pragul și pensiunea este deja în topul priorităților noastre.

Și să nu uităm că, în anul 2025, Crama Gîrboiu împlinește frumoasa vârstă de 20 de ani, un moment deosebit, pe care ne dorim să-l marcăm ca atare. Ne gândim să restilizăm sigla, să lansăm un vin emblematic și să pregătim surprize plăcute pentru clienții noștri.

Când este vinul un lux?

Vinul este una dintre cele mai complexe băuturi, cu o multitudine de stiluri, atât din lumea nouă, cât și din lumea veche. De la vinuri de consum curent, la vinuri special create pentru maturare, la adevărate vedete din zone ca Bordeaux, Bourgogne, Super Toscane, vinul este atât o investiție, cât și o carte de vizită.

Vinul este istorie și cultură. Ca să poți înțelege pe deplin vinul, trebuie să studiezi în adevăratul sens al cuvântului – și cum poate fi mai plăcut dacă nu în fața sticlei, cu un pahar de vin? (Râde – n.red.) Pentru cei pasionați de vin nu cred că există o clasificare în vinuri scumpe și vinuri ieftine, ci doar momente perfecte pentru a savura un vin. Fix curiozitatea de a exploata noi producători, noi stiluri dezvoltă acest business, atât calitativ, cât și financiar. Așa că, dragii mei, studiați cât mai multe vinuri, pentru că nu există băutură mai complexă ca vinul!