Heures d’Absence, o promisiune de reînnoire veșnică

Scris de Ozana Mazilu
Publicat la data de: 08-04-2020

în: Beauty

Heures-dAbsence

În 1927, în plină ascensiune creativă, casa Louis Vuitton a lansat primul său parfum, Heures d’Absence, denumit astfel după casa de la țară pe care familia Vuitton a achiziționat-o în anii ’20 în regiunea Seine-et-Marne. Parfumul surprindea spiritul acelei perioade, iar designul său era menit să celebreze noile modalități de transport care apăruseră atunci. Astfel, pe sticlă a fost gravat modelul unui avion, iar cutia care o găzduia a fost realizată sub forma unei borne kilometrice. În spatele numelui memorabil se ascunde un mesaj simplu – o invitație la o călătorie introspectivă și emoțională, o șansă de eliberare.

Aproape un secol mai târziu, numele care n-a putut să cadă în uitare a fost destinat să renască și să continue visul. Pe de altă parte, nimeni nu știe cum mirosea esența originală, pentru că formula s-a pierdut. Acum, însă, maestrul parfumier al casei LV vine cu o nouă perspectivă, reinterpretând formula după viziunea sa personală, cu o deplină libertate de creație.
Maestrul parfumier Jacques Cavallier Belletrud și-a dorit să interpreteze esența printr-o abundență de flori proaspete, ca o odă adusă florilor din Grasse pe care le iubește atât de mult… Astfel, cu acest al 11-lea parfum pentru femei creat de Louis Vuitton, parfumierul și-a propus să reinventeze compoziția unui buchet sofisticat într-un mod foarte actual. Procesul este ca o partitură muzicală figurativă, în care fiecare element al naturii pare identificabil și palpabil, culminând cu un grad ridicat de abstractizare.


Instantaneu, florile par să ia naștere și să prindă formă într-un vârtej încântător. Astfel, iasomia din Grasse se dezvăluie maiestuos, datorită extracției de dioxid de carbon, o procedură exclusivă a Casei, ce conferă esenței puritate și o delicatețe incomparabilă. În continuare, iasomia de Sambac din China înviorează parfumul, oferind o senzație care te transportă pe Riviera Franceză, primăvara. Iasomia îmbrățișează trandafirul de mai, al cărui extract a fost obținut prin aceeași procedură, atingându-și expresia completă – proaspătă și radiantă, până la cel mai carnal instinct. Acordurile sunt precise și meticuloase, întotdeauna generoase, pentru a evidenția contururile delicate ale petalelor și pentru a schița un peisaj idilic.

Mai mult, pentru a accentua o dată în plus această alianță a florilor veșnice și pentru a le potența contrastele, Jacques Cavallier Belletrud a adăugat fațetele verzi și pudrate ale mimozei din Tanneron, o minunăție florală ce luminează dealurile din Provence cu o nuanță de galben radiant, la sfârșitul iernii. Ici-colo, câte un acord de zmeură subliniază caracterul jovial al esenței. „Totul este făurit în slujba florilor. Nu există niciun element care să le disturbe mesajul”, explică maestrul parfumier. Drept dovadă, notele calde de vanilie amplifică rafinamentul parfumului. Heures d’Absence se definește ca o apoteoză florală cu o notă finală de lemn de santal din Sri Lanka îmbinat armonios cu mosc, care prelungește tonurile pudrate ale florilor, în timp ce le învăluie în senzualitate. Cu o explozie colorată de voie bună, toate aceste elemente compun o melodie fără sfârșit… La fel ca limbile unui ceas ce indică ora nestăvilit pe un cadran, așa și parfumul Heures d’Absence poartă o promisiune de reînnoire veșnică.

Energy Expo 10-13 octombrie