Ceasurile care au obținut cele mai mari sume la licitații

Scris de Andrada Arsenie
Publicat la data de: 26-04-2024

în: Watches

Anul trecut a marcat multe recorduri, vânzări impresionante, ceasuri incredibile și evoluții neobișnuite ale pieselor care au ajuns să aștepte prețul final stabilit de ciocan. Doar în luna decembrie, de exemplu, am fost surprinși de povestea ceasurilor confiscate de la Christie’s  în urma unei dispute legale, valoarea acestora fiind de nu mai puțin de 43 de milioane de dolari. Arnold Schwarzenegger a fost reținut pe aeroportul din München pentru un Audemars Piguet special, pe care a uitat să îl declare, a plătit valoarea estimată la vreo 30.000 de euro, pentru ca modelul să se vândă apoi la licitație cu aproximativ de zece ori suma respectivă. Cascadorie de PR? Ceasul are astfel încă o poveste, pe lângă cea inițială, fiind creat special pentru Arnold și purtat de acesta în filmul „End of Days”. Pe lângă toate acestea, numeroase licitații au fost amânate pentru acest an, deci se anunță bătălii interesante la casele de licitații.

ceasurile

Cel mai scump Casio din istorie: modelul G-SHOCK G-D001 – 400.000 de dolari

Casio a spus că dorește să facă ceva special pentru a reaminti consumatorilor că G-SHOCK – ceasul durabil, în formă pătrată, care a devenit un erou-surpriză al industriei – este încă puternic, la patru decenii de la lansare. Și ce modalitate mai bună decât să iei un ceas cunoscut pentru utilitatea sa flagrantă, dar să-l faci tot auriu! Și pentru a-l transforma într-adevăr într-un „Proiect de vis” (numele de cod pentru lansările speciale aniversate de la Casio), designerii au folosit AI pentru a analiza întreaga istorie a designului G-SHOCK și a genera un model 3D care să servească drept bază pentru ceasul „suprem”. Inițial, directorii companiei credeau că acest ceas unic (numit G-D001) se va vinde pentru o sumă cuprinsă între 70.000 și 140.000 de dolari. Dar directorii firmei nipone au fost plăcut surprinși când un ofertant iubitor de ceasuri de la casa de licitații Phillips din New York a revendicat ceasul unic pentru nu mai puțin de 400.050 de dolari, în luna decembrie. Dacă acesta pare un simplu exercițiu de extravaganță, directorii Casio au fost cu un pas înaintea tuturor și au făcut un pariu câștigător.

Rolex Paul Newman John Player Special Ref. 6241 – 2,5 milioane de dolari

Câteva momente importante ale licitațiilor de anul trecut au avut loc în luna mai. Într-un singur weekend, cele trei mari case de licitații au vândut ceasuri de lux în valoare de peste 100 de milioane de dolari. La Sotheby’s Important Watches Sale a existat un ceas remarcabil: Rolex Paul Newman John Player Special Ref. 6241. Această variantă unică a deja râvnitului model Paul Newman Daytona poartă numele mașinii de Formula 1 a echipei Lotus din anii 1970, sponsorizată de compania de tutun britanică, și se remarcă prin construcția sa din aur galben de 18 carate. Doar 300 de exemplare au fost produse din aur galben și un număr și mai mic de piese au fost echipate cu doritul cadran John Player Special. Acest model a fost adjudecat pentru aproape 2,5 milioane de dolari, stabilind un nou record mondial pentru un Rolex Paul Newman John Player Special.

Patek Philippe Ref. 5711-1A-018 Tiffany Blue Nautilus – 2,5 milioane de dolari

Același weekend de pomină din luna mai a anului trecut a marcat și licitația Christie’s Rare Watches, în care un total de șase ceasuri s-au vândut cu peste 1 milion de dolari. Exponatul de top a fost nimeni altul decât un Patek Philippe Ref. 5711-1A-018 Tiffany Blue Nautilus. Acest model dublu semnat (Rolex și Tiffany) se clasează cu ușurință drept unul dintre cele mai faimoase și mai râvnite ceasuri din ultimul deceniu, generând vânzări mari ori de câte ori apare printre exponatele de licitație. Deși această vânzare nu a stabilit un nou record pentru model, Ref. 5711-1A-018 Tiffany Blue Nautilus a ieșit de sub ciocan pentru aproape 2,5 milioane de dolari, bifând una dintre cele mai mari vânzări ale anului.

1958 Rolex Milgauss – 2,5 milioane de dolari

În luna mai 2023 a avut loc, de asemenea, Phillips Geneva Watch Auction XVII, care a bifat nu unul, nu două, ci patru dintre cele mai scumpe ceasuri vândute la licitație anul trecut. Primul a fost o surpriză de proporții: un Rolex Milgauss din 1958. Acest modest ceas tip „instrument” (o categorie deja controversată în orologerie), din oțel inoxidabil, cu cadran tip fagure și indicator „fulger”, și-a dublat estimarea inițială și a ajuns să se vândă cu impresionanta sumă de 2,5 milioane de dolari. Până la această vânzare, modelele Milgauss de epocă obținuseră în mod obișnuit doar sume din șase cifre la licitație, făcând din acesta un preț-record pentru orice Rolex Milgauss vândut vreodată.

Patek Philippe Ref. 2499 Perpetual Calendar Chronograph First Series in Yellow Gold – 2,6 milioane de dolari & Second Series in Pink Gold – 3,2 milioane de dolari

Momentul amintit anterior, de la Phillips Geneva Watch Auction XVII, a continuat cu două Patek Philippe Ref. 2499, modele de cronografe cu calendar perpetuu. În timp ce această referință nu deține influența recunoscută a modelului 5711, 2499 este un model foarte căutat de colecționarii de nivel superior, iar cele două exemplare în cauză au marcat al doilea, respectiv al treilea cel mai mare lot din vânzarea de primăvară. Modelul First Series, din aur galben, s-a vândut cu puțin peste 2,6 milioane de dolari, în vreme ce modelul Second Series, din aur roz, a reușit să obțină mai bine de 3,2 milioane de dolari, ceea ce l-a transformat în unul dintre cele două ceasuri de la licitație care au depășit pragul de 3 milioane de dolari.

ceasurile

Rolex Daytona Ref. 6270 „The End Game” – 4,1 milioane de dolari

Totuși, cel mai impresionant exponat de la Phillips Geneva Watch Auction XVII este, fără îndoială, Rolex Daytona Ref. 6270 „The End Game”. Acesta nu este deloc ceasul tipic de la reputata companie elvețiană cu sediul la Geneva. Este un model plin de strălucire, realizat din aur galben, cu un cadran pavat cu diamante, indici din safir și lunetă cu diamante tip baghetă. Se știe că există doar opt exemplare ale acestui ceas pe piață. În mod deloc surprinzător, acest Daytona „sălbatic” a marcat cea mai mare vânzare din cadrul impresionantei licitații, obținând peste 4,1 milioane de dolari și doborând recordul mondial anterior pentru orice model Rolex Ref. 6270 vândut vreodată.

Roger Smith Pocket Watch Number Two – 4,9 milioane de dolari

Este clar că Patek și Rolex sunt împărații supremi atunci când vine vorba de licitații cu ceasuri de lux, dar din când în când, vedem un alt producător care își face loc în lumina reflectoarelor. La sfârșitul unei alte licitații de weekend din luna iunie, încununată de succes, un ceas de buzunar Roger Smith le-a luat fața firmelor elvețiene. La Phillips New York Watch Auction Eight, modelul Pocket Watch Number Two al ceasornicarului britanic Roger Smith, realizat complet manual, a fost adjudecat pentru 4,9 milioane de dolari. Această piesă excepțională, realizată de unul dintre cei mai importanți ceasornicari contemporani, este „fără îndoială, cel mai important ceas pe care l-am creat vreodată”, potrivit lui Smith. Vânzarea a marcat un record mondial pentru orice ceas scos la licitație de Roger Smith – și pentru orice ceas britanic scos la licitație vreodată.

ceasurile

Patek Philippe Sky Moon Tourbillon Ref. 6002G – 5,8 milioane de dolari

Pentru Christie’s Hong Kong, martie a fost o lună istorică. La licitația Top of Time, un model extraordinar de la Patek Philippe a stabilit un nou record global pentru cel mai scump ceas licitat online. Modelul Sky Moon Tourbillon Ref. 6002G are o carcasă uimitoare din aur alb de 18 carate și un cadran albastru spectaculos din email champlevé și cloisonné – și totuși, adevărata frumusețe este găzduită în interior. Această capodoperă cu 12 complicații include un calendar perpetuu, o complicație în timp real, o diagramă a cerului, repetitor de minute cu gong de catedrală, fazele Lunii și multe altele. Având în vedere raritatea acestui impresionant ceas de mână, nu este o surpriză că a doborât recorduri și a totalizat mai mult de jumătate din vânzările finale ale licitatorului.

Patek Philippe

Patek Philippe Ref. 96 Quantieme Lune – 6,6 milioane de dolari

Cel mai scump ceas vândut la licitație anul trecut se mândrește cu o proveniență incredibilă. În primăvara anului 2022, Phillips a organizat The Imperial Patek Philippe Sale la noul său sediu asiatic din Hong Kong, oferind 12 articole care au aparținut ultimului împărat al dinastiei Qing, Aisin-Gioro Puyi. Patek Philippe Ref. 96QL este un ceas cu adevărat inegalabil, având o construcție unică din platină, alături de alte caracteristici impresionante atât la interior, cât și la exterior. Acest ceas de mână cu triplă dată prezintă secunde mici, fazele Lunii, un cadran tip ruletă, numerale arabe emailate și indicatoare Feuille din aur roz. Modelul s-a vândut cu 6,6 milioane de dolari, stabilind trei recorduri: cea mai mare sumă obținută pentru orice exemplar Ref. 96 Quantieme Lune vândut vreodată, cel mai scump ceas de mână care a fost deținut anterior de un împărat și cel mai valoros exponat vândut vreodată de Phillips Watches în Asia.