Sim Racing: Trei piloţi români calificaţi în GT World Challenge eSports 2022

Scris de Andrei Dimulescu
Publicat la data de: 15-03-2022

în: Auto

Sebastian Apostol, Dragoș Simion și Andrei Miclea au obținut calificarea în cadrul seriei americane de sprint a celui mai important organizator din mediul Assetto Corsa Competizione – SRO eSports. Este pentru prima oară când România are reprezentanți angajați într-un sezon complet la acest nivel. Noul BMW M4 GT3 este instrumentul principal al califcării piloţilor români.

După cinci etape din totalul de nouă programate în actualul sezon al Racing League Romania, un singur punct separă la vârful clasamentului echipajele Sebastian Apostol/ Dragoș Simion și Victor Nicolae/Andrei Miclea. Toți cei patru au declarat încă de la începutul anului că ambițiile lor nu se rezumă în 2022 la seria internă, ci vor viza evoluții cât mai solide pe plan internațional.

Victor Nicolae a fost un deschizător de drumuri în acest sens, semnând anul trecut prezențe românești în premieră la competițiile patronate de Renault-Alpine, respectiv BMW Motorsport. Împreună cu Sebastian Apostol, a asigurat continuitatea selecționatei naționale în cadrul SimGrid Endurance Cup, apoi Dragoș Simion a câștigat selecția națională Logitech G Challenge și a mers mai departe către finala wildcard-urilor din regiunea EMEA. Chiar dacă toți sim racerii români sunt conștienți că seriile propuse de SRO eSports reprezintă cel mai ridicat standard de competitivitate, componenții West Competition Racing au decis să-și joace șansa împotriva unor adversari redutabili și s-au înscris în calificări.

Sistemul de accedere în aceste campionate s-a modificat în 2022. S-a renunțat la calificările aferente fiecărei etape, care au dus la primele prezențe ale românilor în finala europeană de sprint de anul trecut. În schimb, au fost propuse perioade unice de calificare pentru fiecare serie continentală, care oferă accesul acelorași piloți de-a lungul întregului sezon. Acest element vine în ajutorul echipelor de eSports care vizează parteneriate stabile și pot garanta astfel expunerea în cea mai mediatică arenă din Assetto Corsa Competizione.

Victor Nicolae a fost multă vreme în cărți pentru unul dintre cele 24 de locuri rezervate categoriei Silver în seria europeană de sprint, însă două dintre cele trei circuite alese de organizatori nu se pliau pe punctele forte ale modelului BMW M4 GT3. „S-a văzut că doar la Monza aveam șanse în fața piloților Bentley, care au monopolizat grila. Simt că am dat totul de-a lungul acestor săptămâni, iar diferența față de primul BMW a fost mai mică de două zecimi pe fiecare pistă”, a declarat Nicolae, care a încheiat cu al patrulea timp dintre modelele BMW și al 30-lea în clasamentul cumulat.

Pe de altă parte, dat fiind că nu există restricții de ordin geografic (ci doar legate de calitatea conexiunii la Internet), numeroși europeni au preferat să vizeze seria americană de sprint. Sebastian Apostol a fost mereu în avanposturi, calificându-se fără emoții cu al optulea timp și primul dintre piloții BMW. În ultima zi, Dragoș Simion (BMW) și Andrei Miclea (Honda) au depășit totalul de 300 de tururi pe serverele SRO eSports și au fost recompensați pentru efortul lor, reușind să găsească miimile de secundă necesare pentru a sărbători un rezultat istoric pentru România.

SRO eSports GT World Challenge America Sprint propune un calendar cu cinci etape: Zolder (23 aprilie), Silverstone (28 mai), Kyalami (25 iunie), Donington (9 iulie) și Laguna Seca (13 august). Cursele vor avea o durată de 60 de minute, iar fondul de premiere depășește valoarea de 5000€. Piloții s-au familiarizat cu primele trei circuite în calificări, Donington a fost gazda unor victorii pentru toți cei trei români (Apostol și Simon în RLR, Miclea în seria internațională AOR), iar Laguna Seca urmează în programul actualului sezon RLR și a fost etapă în seria pregătitoare Nxtgen World Tour, în care piloții West Competition Racing se situează în Top 10 la jumătatea sezonului.

 

Parteneriatul cu BMW România continuă în 2022
Racing League Romania a venit în întâmpinarea comunității de sim racing cu sezoane regulate în 2020 și 2021, precum și cu alte evenimente speciale alături de organizatorii Bucharest Gaming Week. Întrecerile au fost difuzate în direct pe pagina de Facebook BMW Romania. 2021 a adus tranziția către platforma Assetto Corsa Competizione, primul sezon al RLR în acest mediu desfășurându-se cu BMW M4 GT4, iar al doilea cu modele de categoria GT3. Noua campanie a început în ianuarie 2022, întregul pluton descoperind noul BMW M4 GT3, vârful de lance al diviziei BMW Motorsport.

Profilurile protagoniștilor din RLR, precum și clasamentele actualizate și toate informațiile complementare despre competiția virtuală sunt disponibile în secțiunea dedicată de pe site-ul BMW România: bit.ly/BMW_eSports.

West Competition Racing este promotorul campionatului Racing League Romania.

Parteneri: BMW România, Logitech G, Smart Driving, Aqirys, Textar, MotorPark România, Racing Sim.

Parteneri media: Adevărul Auto, Newsweek, 100% Sport, Bucharest Gaming Week, RallyMax, simrace.ro, DesignMe, The Car Guys.

Screenshots: Alex Poamă, Sebastian Apostol.

Mai multe despre Racing League Romania: facebook.com/Racingleague.Romania.

Pagina de Facebook BMW Romania: facebook.com/BMW.Romania

Energy Expo 10-13 octombrie