How To Wear: Somptuous Velvet

Scris de Andrada Arsenie
Publicat la data de: 27-03-2024

în: Fashion

Velvet

Catifeaua se numără printre cele mai somptuoase materiale textile, asociată mereu cu eleganța și luxul. Este un element recurent în sezonul rece, și se integrează perfect atât în ținute formale, cât și în outfituri de zi cu zi.

De la origini până-n prezent

Tindem să asociem imaginea catifelei cu nobilimea europeană – se spune că Henric al VIII-lea ar fi îndrăgit atât de tare acest material încât nu numai că-l purta zilnic, ci își tapetase toate camerele, inclusiv toaleta, cu el. Însă originile catifelei își au de fapt locul în culturile Orientului. Textile dintr-un amestec de mătase și in, țesute similar cu procedeul prin care este produsă catifeaua modernă, au existat încă din Egiptul Antic, primele descoperiri ale unor astfel de materiale datând aproximativ din 2000 î.H. Țesături predecesoare ale catifelei erau de asemenea folosite în China în jurul anilor 400 î.H., însă abia în perioada Renascentistă catifeaua a devenit populară în Europa.

Catifeaua a ajuns în Occident pe celebrul Drum al Mătăsii, o rețea de rute de comerț care conecta Asia de Est și Sud-Est cu Asia de Vest, Africa și Europa. Italia a fost prima țară europeană care a introdus o industrie a catifelei, ce producea vestimentație, obiecte de mobilier și perdele, însă din cauza procesului extrem de complex de fabricație, catifeaua a rămas multă vreme rezervată nobilimii, ce era singura clasă socială care și-o permitea.

Odată cu Revoluția Industrială, producția de catifea a devenit mai simplă, astfel încât costurile pentru acest material au devenit mai accesibile, iar asta a dus la un imens boost de popularitate. Începând cu anii 1900, catifeaua a devenit un element de referință atât în modă, cât și în industria designului de interior. Catifeaua a început să fie din ce în ce mai folosită pentru ținutele de seară, dar și pentru piese de mobilier, precum chaise longue-uri sau jilțuri, care erau decorate cu catifea devoré. Arta catifelei devoré (care implică o tehnică special ce topește o parte dintre fibre, astfel încât să se creeze un model – de exemplu motive florale – pe materialul textil), a devenit sinonimă cu mișcarea ArtDeco a anilor ’20.

Popularitatea catifelei a continuat să crească și a atins noi culmi în anii ’70, când era purtată de fashion icon-urile vremii sub formă de kimono-uri, pantaloni evazați sau sacouri în culori vibrante. În anii ’80 și ’90, un nou look și-a făcut loc în modă: catifeaua zdrobită, obținută printr-o tehnică specială de presare a materialului atunci când este ud, prin care se obține efectul unor cute.

Catifeaua modernă este produsă nu doar din fibre de mătase, bumbac sau lână, ci și din rayon sau poliester. În timp ce catifeaua produsă din fibre naturale are avantajul că poate fi drapată mai ușor, cea din fibre sintetice are un luciu mai intens. Catifeaua poate fi obținută din orice mix de fibre (inclusive natural cu sintetic), și este țesută pe războaie speciale care împreunează două materiale și apoi le taie, astfel încât să se obțină acel efect de fibră moale în relief pentru care catifeaua este cunoscută și apreciată.

Velvet

Inspirație de pe podiumuri

Catifeaua este o alegere populară pentru ținutele de seară, în special în sezonul petrecerilor de sărbători, dar poate fi integrată cu ușurință și în ținutele de zi cu zi pentru a la da un twist rafinat.

Pentru ținutele de zi, ne luăm inspirația de pe podiumul Alberta Feretti, unde au apărut, în colecția pentru toamnă/iarnă 2023, o mulțime de look-uri din catifea. Printre standout-uri se numără o rochie mini gri cu irizații argintii, purtată cu cizme lungi din piele, un costum masculin în aceeași culoare, purtat cu un palton negru cu croială clasică, dreaptă, și un set format din pantaloni și pardesiu, ambele cu siluetă fluidă, care pare că plutește pe corp la fiecare pas. De asemenea, pentru ținutele de zi, te poți baza mereu pe o fustă lungă și dreaptă din catifea, pe care o poți purta ca în prezentarea Fendi, alături de un crop top și cizme sau botine chunky.

Pentru ținutele de seară poți merge pe mai multe rute. O opțiune flirty & fun, pentru petrecerea de Revelion, spre exemplu, este rochia roz din catifea zdrobită de la Lanvin. Catifeaua zdrobită tinde să reflecte și mai mult lumina decât cea clasică, astfel că va arăta hipontizant în mișcare, pe ringul de dans.  Poți de asemenea să mergi pe ruta femme fatale cu o rochie lungă, tip slip dress, ca cea din colecția Alberta Feretti, care îmbină catifeaua cu mătasea transparentă, formând un efect ultrasexy, care sculptează silueta și creează un efect ca de corset. O propunere la fel de îndrăzneață pentru o ținută de seară vine de la Elie Saab: o rochie lungă cu decupaj care lasă un picior la vedere de sus până jos, și încadrează decolteul într-o fundă care cade delicat pe umeri. Procedează la fel ca în show și poartă o pereche de pantofi perfect asortată, ca să păstrezi aerul streamlined al ținutei.

Velvet

Dacă preferi o rochie scurtă în locul uneia lungi până-n pământ, alege una de impact, precum rochia mini cu trenă din colecția Jean Paul Gaultier. Nuanța de roșu rubiniu, drapajele și talia stil corset, o fac să  aibă un aer regal, somptuos, în timp ce croiala mini, dar și stylingul cu dresuri din dantelă, îi oferă un aer seducător.

Poți fi super stylish & cool la un party cu o rochie fără decupaje îndrăznețe sau inserții transparente. Propunerea noastră e rochia albastră din catifea zdrobită prezentată în colecția A.W.A.K.E. MODE, care e memorabilă prin croiala cu mâneci clopot și talie definită prin drapaje, dar și prin modul în care catifeaua prinde lumina și o reflectă astfel încât materialul să aibă un efect „în valuri”.

Nu în ultimul rând, poți alege să lași o impresie effortlessly cool printr-un look de inspirație masculină, precum unul dintre costumele din colecția Emporio Armani. Cel albastru electric, care este propunerea noastră pentru un look stylish de petrecere, îmbină perfect detaliile împrumutate din garderoba bărbătească cu accente feminine, precum cămașa din mătase roz cu volane, și un guler statement.