Comorile mătăsurilor

Scris de Luxury
Publicat la data de: 14-03-2017

în: Fashion

Când va încerca să scoată un mic cocon căzut în ceaiul său, răsucind fibra pe deget, împărăteasa chineză Leizu va avea surpriza de a găsi o larvă în mijlocul gogoşii de mătase. Dându-şi seama că aceasta producea firele, împărăteasa şi-a îndreptat poporul spre creșterea fluturilor de mătase, această ţesătură devenind o valoare păstrată cu mândrie şi pietate timp de mii de ani, până când secretul a fost sustras şi dezvăluit lumii occidentale.

Mulberry
Revelația care va dărui poporului chinez meșteșugul sericiculturii parvine de la specia fluturelui de mătase (Bombyx mori) ce se hrăneşte cu frunzele de dud.
Apărând într-o perioadă de trei până la opt zile, coconul este ulterior pus în apă pentru a înmuia filamentul ce poate atinge chiar şi 1.400 de metri. În stare naturală, va oferi o ţesătură foarte albă, pe care expunerea îndelungată la soare o poate înnobila cu o nuanţă gălbuie.
Distingând cel mai înalt grad de puritate, mătasea Mulberry atinge un record impresionant între fibrele naturale, la acelaşi diametru cu oţelul depăşind acest aliaj în forţă.

Tussar
Frunzele copacilor din specia Terminalia şi Shorea robusta vor întregi habitatul unor specii sălbatice neocolite însă de tradiții ce întâlnesc inclusiv blândețea credințelor Ahimsa. Luându-se în considerare grija pentru nevătămarea vieţii, sub aceste norme, viermii vor fi sustrași din cocon înaintea unor proceduri precum uscarea coconului la soare sau aruncarea lui în apă fiartă pentru a fi înmuiat materialul.
Deşi un cocon cuprinde până la 4.000 de metri de mătase, doar o cincime din această lungime poate fi desfăşurată ca un filament continuu, firul de mătase Tussar prezentând inconvenientul unor dimensiuni mici în lungime.
Colorată tradiţional doar prin pigmenţi naturali, mătasea Tussar este slăvită de cultura indiană ca planşă pentru broderia Kantha sau pictura textilă Pattachitra, însoțind tinerele la propria nuntă sau pentru celebrarea diverselor ceremonii religioase.

Muga
Cel mai de preț dar pe care un tânăr i-l poate oferi iubitei sale în Valea Brahmaputra, o rochie din mătase Muga va fi bucuria fetelor pentru ceremonia de nuntă, devenindu-le apoi port de fală în special la festivalul Bihu.
În timp ce 125 de grame de mătase cer 1.000 de coconi, cele 725 până la 1.000 de grame cuprinse în realizarea piesei tradiţionale Saree solicită nu mai puțin de două luni de muncă. Neasociată strict cu India, mătasea Muga încântă însă și în creația chimonourilor.
Prezentând un grad de reţinere a umidităţii de 30%, printr-o porozitate scăzută, această ţesătură nu poate fi decolorată sau vopsită, menţinându-şi nuanţa naturală de galben, care i-a dăruit, de altfel, și denumirea provenită din dialectul regiunii Assam.
Capricioasă în a permite îmbrățișarea oricărei cromatici, menţinându-și duritatea până la o temperatură de 200 °C, mătasea Muga se dezvăluie cu un luciu din ce în ce mai intens după fiecare spălare.
Cinstită ca „regină a ţesăturilor” în ținuturile natale, mătasea Muga se impune printr-o durabilitate extraordinară, nu puţine fiind cazurile în care aceasta a supravieţuit chiar purtătorilor săi.