Prin THE 8 X JEFF KOONS, artistul american a creat propriul automobil de vis alături de BMW

Scris de Andrei Dimulescu
Publicat la data de: 22-02-2022

în: Auto

Într-o ediţie exclusivă de numai 99 de automobile, un număr strict limitat de modele M850i xDrive Gran Coupé este creat de Jeff Koons şi BMW pe parcursul mai multor ani de colaborare strânsă. Prin THE 8 X JEFF KOONS, cel mai elaborat automobil din toată istoria BMW va fi prezentat pentru prima dată unui public global cu ocazia Frieze Los Angeles. BMW este un partener pe termen lung al târgului de artă, unde Jeff Koons este reprezentat de Pace Gallery, situat pe Melrose Avenue.

Prin THE 8 X JEFF KOONS, artistul american a creat propriul automobil de vis alături de BMW

Jeff Koons, artist: „Ediţia mea de BMW Seria 8 este automobilul meu de vis! Este foarte special pentru mine şi îmi doresc de mult timp să creez o ediţie specială BMW. Este sportiv şi strălucitor, precum şi minimalist şi conceptual. Abia aştept să-l conduc şi să călătoresc cu el şi sper că oamenii se vor bucura de Gran Coupé la fel de mult ca mine. Pe automobil, liniile devin tot mai mari pe parcursul călătoriei lor de la capotă către portbagaj, creând o senzaţie de mişcare înainte, la fel cum o fac «POP!» şi elementele de design cu vapori. Culoarea albastră seamănă cu vastitatea spaţiului şi îmi place ideea ca automobilul să fie o maşină globală. Ceea ce contează este modul în care relaţionăm unul cu celălalt şi conştientizarea a tot ceea ce ne înconjoară. Pentru conducător şi pasageri, există o stare de plăcere sporită. Aceasta este ceea ce maşina mea are de oferit”.

Prin THE 8 X JEFF KOONS, artistul american a creat propriul automobil de vis alături de BMW

Oliver Zipse, preşedintele Consiliului de Administraţie al BMW AG: „BMW se dezvoltă prin căutarea constantă de noi provocări! Colaborarea cu Jeff Koons ne-a inspirat din nou pe toţi – în sediul central şi în fabricile noastre din Germania. Niciodată în istoria companiei noastre nu a fost creat un BMW cu un efort de proiectare atât de amplu precum THE 8 X JEFF KOONS. O «sculptură în mişcare» care nu numai că va fi expusă ca obiect de colecţie râvnit în muzee, ci va putea şi să strălucească pe şosele ca un BMW autentic.”

Peste 200 de ore de lucru doar pentru vopsirea exteriorului

Designul expresiv şi atractiv combină 11 culori diferite pentru exterior, de la albastru la argintiu, precum şi de la galben la negru. Doar două maşini vor fi produse în fiecare săptămână. Interiorul multicolor este compus din materiale de ultimă generaţie, piele fină şi cu logo-ul ediţiei şi semnătura artistului pe capacul consolei centrale, sub display. Scaunele sunt acoperite cu piele vopistă în roşu şi albatru, evocând culorile supereroilor din universul benzilor desenate, precum şi pe cele ale BMW M, divizia de înaltă performanţă a companiei. Per total, designul energic şi puternic include atât elemente pop art, cât şi modele geometrice care aduc un omagiu contururilor şi formei complexe ale sportivului Seria 8 Gran Coupé. Liniile din spate în formă de explozie sunt un omagiu direct adus modelului BMW Art Car din 2010 creat de artist, în timp ce „POP!” pe fiecare parte, precum şi imaginile cu vapori simbolizează puterea şi viteza THE 8 X JEFF KOONS, potrivit artistului.

 

Peste 200 de ore de muncă manuală au fost petrecute de către profesionişti înalt specializaţi la uzinele BMW din Dingolfing şi Landshut numai pentru vopseaua exterioară, unde elemente de culoare sunt aplicate adesea sub lupă. „Energetic”, „apetisant” şi „puternic” sunt termenii în care presa internaţională a descris automobilul în urma publicării primelor studii de design cu ocazia anunţului cooperării la începutul lunii septembrie 2021 la Pinakothek der Moderne din München. „Zeci de ingineri şi designeri au dat totul pentru a sărbători parteneriatul nostru şi pentru a face ca viziunea lui să devină realitate”, a spus Oliver Zipse. Artistul însuşi a petrecut multe zile în cadrul uzinei din Dingolfing, pe parcursul a mai multe luni, discutând despre opţiunile de design cu angajaţii BMW implicaţi. „Mă gândeam foarte intens la aceasta: care este esenţa Seria 8 Gran Coupé? Care este esenţa puterii? Cum să creez ceva care să exemplifice toată energia BMW Seria 8, dar care este capabil să atingă şi elementul uman?”.

 

Semnătura lui în albastru de Bavaria al logo-ului BMW

Fiecare automobil vine cu un certificat de format mare semnat de Jeff Koons, care, pe lângă semnătura lui Oliver Zipse, conţine şi numărul individual de identificare al automobilului respectiv. Artistul a proiectat şi supracoperta manualului maşinii. O altă semnătură a artistului se regăseşte la interior, pe capacul de sub ecranul central. Koons a ales în mod deliberat albastrul de Bavaria din sigla BMW.

Modelul BMW 850i original a fost primul model Seria 8, lansat în 1990. Acesta a fost apreciat pentru faptul redefinit avangarda automobilului, atrăgând cunoscătorii care recunosc eleganţa şi performanţa ca fiind combinaţia supremă de perfecţiune. THE 8 X JEFF KONS continuă şi el această tradiţie.

 

New York: licitaţie Christie’s pentru o cauză bună

În 2010, artistul american a creat un BMW M3 GT2 Art Car unic, care a evoluat în cursa de 24 de ore de la Le Mans şi a fost dezvăluit la Centrul Pompidou din Paris. În acelaşi an, cântăreţul rock Bono de la U2 a scris într-un editorial pentru New York Times că Jeff Koons ar trebui să aibă un rol în proiectarea automobilului viitorului. BMW şi Koons au continuat discuţia şi, la începutul lui 2020, au decis asupra unei ediţii limitate a noului BMW Seria 8 Gran Coupé, care a avut premiera mondială în ianuarie 2022.

Iniţial, THE 8 X JEFF KOONS va fi expus publicului la Rockefeller Plaza din Manhattan, înainte ca un automobil să fie scos la licitaţie la Christie’s din New York, la 4 aprilie. Toate veniturile din cea mai mare ofertă vor merge către Centrul Internaţional pentru Copii Dispăruţi şi Exploataţi (ICMEC). De peste două decenii, Jeff Koons susţine personal organizaţia non-guvernamentală.

 

După premiera mondială, THE 8 X JEFF KOONS va fi prezentat la numeroase târguri şi evenimente de artă din Europa, Asia şi Orientul Mijlociu, inclusiv cea de-a 16-a ediţie a Istanbul Contemporary, Paris Photo, Goodwood Festival of Speed, Art Dubai, West Bund Art & Design Fair Shanghai şi Art Basel Hong Kong.

 

Istoria BMW Art Cars

Iniţiat de francezul Hervé Poulain, pilot de curse şi pasionat de artă, şi conceput în colaborare cu fondatorul BMW Motorsport, Jochen Neerpasch, primul BMW Art Car a fost comandat atunci când ambii i-au cerut lui Alexander Calder să creeze designul maşinii de curse BMW a lui Poulain în 1975. De atunci, 19 artişti din întreaga lume au creat automobile BMW ale vremurilor lor. Modelele BMW Art Cars semnate de Roy Lichtenstein, Esther Mahlangu, Jenny Holzer, Andy Warhol, David Hockney, Ólafur Elíasson, Frank Stella, Robert Rauschenberg, Cao Fei şi John Baldessari, printre alţii, sunt toate inspirate de evoluţiile în artă, design şi tehnologie. Jeff Koons a proiectat cel de-al 17-lea BMW Art Car în 2010, BMW M3 GT2, care a concurat şi în cursa de 24 de ore de la Le Mans. Anul trecut, cu ocazia împlinirii a 50 de ani de angajament cultural al BMW Group anul trecut, Art Cars au intrat în universul digital şi de atunci sunt prezentate în augmented reality. Prin aplicaţia gratuită Acute Art, sculpturile digitale rulante sunt accesibile oricui de pe mapamond în orice moment.

 

THE 8 X JEFF KONS: Preţ la cerere. Disponibil prin toate reprezentanţele BMW pe principiul „primul venit, primul servit”. Solicitări şi informaţii suplimentare la THE8XJEFFKOONS@bmw.com.

Prin THE 8 X JEFF KOONS, artistul american a creat propriul automobil de vis alături de BMW

Angajamentul cultural BMW Group

Staatsoper für Alle Gerhard Richter CORPORATE CITIZENSHIP Bienala Kochi-Muziris BMW Art Cars Bienala de la Berlin Ólafur Elíasson Art Basel Max Hooper Schneider BMW Art Journey DIALOG INTERCULTURAL Art D’Égypte Cao Fei Esther Mahlangu Zaha Hadid Les Rencontres d’Arles Jeff Koons Acute Art Tate Modern CONTINUITATE Artsy BMW Open Work by Frieze PARTENERIATE Andy Warhol BMW Guggenheim Lab Lu Yang Samson Young Opera de Stat din Bavaria BMW Welt Jazz Award LIBERTATE CREATIVĂ Tefaf INTERACŢIUNE Teatrul Academic de Stat Balşoi al Rusiei Kyotographie Premio de Pintura Muzeul Garage de Artă Contemporană Paris Photo DEZVOLTARE DURABILĂ Leelee Chan Art Dubai Teatro alla Scala BMW Classics Jenny Holzer BMW Art Guide by Independent Collectors

 

De ce Cultura? De ce nu! Cultura este cunoaştere, un sanctuar al frumuseţii şi profunzimii, al sensului şi al păcii. O evadare care inspiră, departe de agitaţia vieţii de zi cu zi. Liniştită în cel mai bun caz, chiar deranjantă uneori. În calitate de cetăţean corporate, BMW Group ia în serios responsabilitatea socială, ca parte a căreia a fost implicat în sute de iniţiative culturale în întreaga lume timp de o jumătate de secol, atât în artă, muzică şi sunet sau arhitectură, cât şi în design. Ca partener pe termen lung, libertatea creativă este esenţială – şi la fel de esenţială pentru lucrările revoluţionare ca pentru inovaţiile majore în cadrul unei companii precum a noastră.

 

Mai multe informaţii: www.bmwgroup.com/culture şi www.bmwgroup.com/culture/overview

Facebook: https://www.facebook.com/BMWGroupCulture

Instagram: https://www.instagram.com/bmwgroupculture

@BMWGroupCulture

#BMWGroupCulture

Energy Expo 10-13 octombrie