Cea mai mare colecție privată de whisky din lume s-a vândut cu 4,5 milioane de dolari

Scris de Andrada Arsenie
Publicat la data de: 26-01-2022

în: News

whiskey

Colecția Pat’s Whisk(e)y s-a vândut cu 4,5 milioane de dolari, potrivit The Spirits Business. Vânzarea finală, care a avut loc în noiembrie trecut, pune capăt unui efort de mai mult de un an al Whisky Auctioneer de a vinde colecția de 9.000 de sticle.

Colecția masivă a fost creată de misteriosul Pat pe parcursul a 15 ani. La începutul acestui secol, colecționarul, care încă dorește să rămână anonim, s-a îndrăgostit de whisky și s-a apucat să achiziționeze sticle pe care să le poată bea și să le împărtășească prietenilor și familiei. Cu cât gusta mai mult, cu atât pasiunea lui creștea, până când a adunat peste 9.000 de sticle de pe tot globul, inclusiv de la 150 de distilerii scoțiene. La momentul vânzării, colecția era considerată cea mai mare și cea mai diversă din lume.

whiskey

În 2020, Pat a decis că este timpul să se despartă de colecția sa – care includea 5.000 de malțuri single, 1.000 de blended whisky-uri și peste 600 de whisky-uri americane – și să o împărtășească altor iubitori de băuturi spirtoase. El a colaborat cu Whisky Auctioneer pentru a împărți colecția în 23 de licitații cu teme precum sticlele din colecția privată Gordon & MacPhail și whisky-urile americane, care au avut loc între septembrie și noiembrie anul trecut. Vânzarea finală, care a inclus o sticlă de Springbank 1966 Local Barley și un Highland Park de 50 de ani, a adus un milion de dolari.

„Vânzarea colecției a fost un proces profund emoționant pentru mine, deoarece a fost o parte atât de importantă din viața mea. Simt că această călătorie incredibilă a culminat cu un final potrivit cu aceste sticle introduse din nou pe piață, astfel încât alți oameni să se poată bucura de ele, poate cu unele cunoștințe acumulate împreună”, a spus Pat pentru The Spirits Business.

Încasările din vânzări nu vor ajunge doar în contul bancar al lui Pat. Înainte de licitația finală, el a selectat un număr de sticle pentru a fi donate unei organizații de caritate. Acele sticle au ajuns să strângă peste 35.000 de dolari pentru Teenage Cancer Trust. Whisky Auctioneer a promis grupului o sumă suplimentară de 3.000 de dolari.