Alături de pietre prețioase sau regaluri gastronomice, lânurile nobile trebuie prețuite drept expresia autentică și desăvârșită a luxului, o valoare ce impune – după cum excelența casei Brunello Cucinelli o arată – o dăruire umană care să atingă splendoarea acestor capodopere ale naturii.
Între mizele istoriei
Privită cu solemnitate de către comunitățile din Nepal ce o închinau strict monarhilor, lâna provenită de la capra de Cașmir depășește fortăreața de culmi a Asiei Centrale grație trupelor lui Cezar, care au adus aceste șaluri spre Roma.
Europa cunoaște această țesătură grație lui Marco Polo, marele explorator descoperind, totodată, în Mongolia grote cu desene reprezentând capre crescute de fermieri. Inestimabilele izvoare ne poartă cu gândul spre mențiunile primite de lâna de cașmir chiar şi în poemul epic sanscrit „Mahabharata”.
Noi orizonturi se arată pentru prețioasa lână în secolul al XV-lea, când Zayn-ul-Abidin, conducătorul Caşmirului, a invitat ţesători din Turkestan în ţinutul peste care domnea, întemeind pe meleagurile natale un meșteșug ocrotit prin înaltul patronaj al împăraților mughali. Un tezaur unic pentru regiunea Cașmir, țesăturile ce reprezentau un privilegiu al maharajahului erau abordate ca daruri diplomatice. O astfel de curtoazie dedicată unei curți egiptene a ajuns, în urma campaniei napoleoniene, la Joséphine de Beauharnais. Deși acest tip de lână se bucura inclusiv de aprecierea Mariei Antoinette, Joséphine a fost cea care a inspirat o imensă popularitate, colecționând șaluri din cașmir.
Dedicarea ancestrală
Domnind peste culmile din jurul deșertului Gobi, în regiunea autonomă Xinjiang, în Mongolia, Tibet, India, Afganistan, Iran şi Turcia, capra de Cașmir înfruntă, la altitudinea de 4.000 metri, un relief arid şi un climat vitreg, cu ierni extreme ce ating chiar -40 grade, oferind lâna cu cea mai bună termoconductivitate din lume.
Primăvara este salutată de crescătorii de animale din Asia Centrală știind că sezonul de năpârlire – din mai până în martie – permite colectarea lânii prin pieptănarea firelor de pe burta și membrele caprei. Abia după atingerea vârstei de doi ani, uneori chiar patru, capra de Cașmir îşi schimbă blana, un exemplar oferind între 80 şi 115 grame de lână. După separarea stratului gros protector, mâinile crescătorilor simt delicatețea firelor de doar 14 microni, dimensiuni ce impun cea mai atentă manevrare, nepermițând prelucrarea automată. Este nevoie de un buchet de 70 de fire de lână de cașmir pentru a obține dimensiunea unui fir de păr uman.
Artizanii acestor meleaguri își păstrează dăruirea chiar dacă, în cele mai optimiste previziuni, rămâne doar 30% din cantitatea obţinută prin pieptănare. Bucuria lor este și mai intensă când surprind firele de 40 milimetri – între cele mai scumpe. Dacă unei capre de Caşmir îi trebuie patru ani pentru a oferi materialul necesar unui pulover, un şal este realizat din lâna obţinută de la trei animale.
În armonie cu rafinamentul italian
Având ca reper cerințele stiliștilor, specificate într-o fișă tehnică în calcule numerice date de lungime, lățime și umeri în funcție de dimensiunea firului, lâna este trimisă la țesătorie și atelierele artizanale de împletit. Modelele sunt realizate ca prototip într-un singur exemplar ce este verificat manual și, după tratament, cântărit, pentru ca aceeași cantitate de lână trimisă să fie egală cu cea folosită.
Ca instrument pentru control este folosit așa-numitul light box, o bancă având un plafon transparent, pe care piesele sunt întinse delicat cu o pensetă din plexiglas, lumina la care sunt supuse dedesubt afișând cu acuratețe orice imperfecțiuni din material.
Un adevărat blazon al casei Brunello Cucinelli, lâna Diamond cashmere presupune introducerea particulelor strălucitoare de-a lungul firului la un interval de 20 centimetri, în timp ce întreaga procedură este controlată de un computer optic menit a detecta iregularitățile.
În funcție de notele de coasere, sunt utilizate, cu o precizie extremă, mașini circulare ce includ un inel de ace pe un suport mobil, grosimea acestora determinând și dimensiunile prinderii. Surplusul de fibră este îndepărtat manual cu un ac. După un control îndelungat și complex, în care fiecare piesă este verificată de mai multe ori, atelierele colaboratoare trimit o mostră verificată pentru aprobare.
Ultimul stadiu de prelucrare a țesăturii presupune supunerea la un tratament pentru îmbunătățirea calității tricotajului, înlăturarea impurităților și degresare, firele devenind moi, compacte și impermeabile.
În cadrul spălării manuale pe bază de apă și săpun, durabilitatea țesăturii este verificată prin batere, frecare, presare și, ulterior, contractarea microscopică graduală și ireversibilă a intersecției ochiurilor.
Procedurile de control sunt adaptate inclusiv elementelor decorative precum fermoarele sau butonii. Aceste accesorii, precum și aplicațiile ornamentale asemeni broderiilor stau ca repere pentru călcare, tăiere sau asamblare, un model elaborat impunând un proces laborios. Doar dacă, ulterior verificării și călcării, piesa corespunde instrucțiunilor venite de la biroul de creație, aceasta va fi lansată în producție.
Text: Diana Șerpoianu