Spațiul este lux, iar coaching-ul oferă spațiu. De asemenea, oferă o relație deschisă și puternică, în care procesul tău de dezvoltare personală și profesională ar putea deveni un stil de viață. O relație care poate fi dezvoltată cu Dana Maria Andrei, fondator și partener Resonance Consulting. Soție și mamă a doi baieței, Dana Maria este un om care adoră să lucreze în slujba altor oameni, un om care crede în iubire și Dumnezeu, în comunicare, respect și eleganța în parteneriate. Dupa mai mult de zece ani de experiență atât în mediul guvernamental cât și în cel corporatist în poziții de conducere și top-management, Dana Maria este astăzi singurul consultant din Romania certificat în Executive Presence de către Corporate Class Inc. De asemenea, este pasionată de meseria de executive & business coach, adică partenerul care îți pune la dispoziție un mediu fertil pentru dezvoltare și soluții.
“In coaching nu se vorbește, ci se construiește prin dialog” spune ea. “Se influențează și se schimbă comportamente și procese, pentru ca tu să devii mai bun în ceea ce ți-ai propus”
1. Sunteți singurul consultant din România, certificat în Executive Presence, de către Corporate Class Inc. De ce Executive Presence și de ce adus tocmai din Toronto?
Executive Presence a plecat de la întrebarea pusă de cele mai mari companii si insituții ale lumii, anume: ‘De ce mulți oameni talentați și competenți, dau greș?’ Astfel că American Express, Deutche Bank, Ernst & Young, Goldman Sachs, Moody’s Foundation și mulți alții au sponsorizat un studiu foarte amplu condus de Center for Talent Innovation din New York. Răspunsul a fost Executive Presence, care are patru mari componente: 1. Prima Impresie & Carisma în business. 2. Comunicare, de la arta conversației, până la comunicare publică, limbajul corpului și arta de a stabili relații. 3. Gravitas și tot ceea ce înseamnă dobândirea prestanței și a unei atitudini potrivite mesajului pe care vrei sa îl transmiți. 4 Imaginea profesională. Cu alte cuvinte, e despre a dobandi un set de calități și comportamente care îți aduc recunoașterea talentului, puterii și caracterului tău. Nimeni nu ar trebui să piardă o promovare, un client, un electorat sau o sansă în carieră, din cauza lipsei de stil și abilității interpersonale: comportamentul, stilul de comunicare și de conducere, arta de a stabili relații sau prezența personală. In esență este despre a înțelege că mereu avem puterea de a alege să facem și să fim mai mult. Cum? Fiind cât mai în temă și în control de modul cum comunici, gândești, arăți, te comporți și conduci.
De ce Corporate Class Inc. din Toronto? Pentru ca acolo este primul și cel mai important furnizor în domeniu, chiar înainte de studiul CTI din New York. Sigur, astazi ele sunt în colaborare permanentă. Corporate Class Inc. a oferit coaching și consultanță pe Executive Presence & Business Etiquette pentru membrii guvernelor si parlamentului, pentru liderii partidelor atât liberali cât și conservatori, pentru toate cele cinci bănci importante din Canada, pentru Glaxo Smith Kline, Top Forbes antreprenori și mulți alții. Iar eu sunt extrem de onorată că am devenit partener cu Diane Craig și Corporate Class Inc. și că am adus acest produs atât de benefic în România. A fost multă muncă, dar a meritat din plin.
2. Deseori se pot confunda noțiunile de Coaching și Consultanță? Care e diferența și cui servește fiecare dintre acestea?
Eric Schmidt, CEO-ul de la Google, declara acum ceva timp că unul dintre cele mai bune sfaturi pe care le-a primit a fost să îşi ia un coach. Adică cineva care te ascultă foarte atent, te acompaniază, te întreabă, te duce prin colţuri nemaiumblate şi te ajută să treci prin explorări şi perspective noi, toate cu scopul de a-ţi atinge rezultatul dorit de tine. E o vorba în engleză care spune: “You cannot see the picture when you are in the frame”. Fiecare antreprenor, fiecare politician, fiecare organizaţie şi fiecare sportiv care doreşte să devină campion în domeniul lui are un coach alături. De aceea, în coaching este important să definim rezultatul dorit şi să lucrăm într-acolo. În coaching nu se vorbeşte. În coaching se construieşte prin dialog permanent orientat către rezultat.
Coachingul influenţează şi schimbă comportamente, pentru că tu să devii bun sau mai bun în ceea ce ţi-ai propus. Majoritatea lucrurilor pe care le facem, le facem pe auto-pilot, din inerţie. Coaching-ul şi coach-ul tău te ajută să nu mai joci Russian Roulette cu viaţă ta sau cu proiectul tău, ci să manageriezi şi să îmbunătăţeşti ce ai de manageriat şi de îmbunătăţit în cunoştinţă de cauza, în deplină cunoştinţă de ţine însuţi şi de ce poţi face tu.
Consultanţa în schimb, este atunci când eu aduc cunoştinţe şi informaţii în dialog şi aplicăm aceste cunoştinţe, tehnici şi atuuri pentru a îmbunătăţi performanţa clientului. Acest lucru este realizat prin consiliere obiectivă şi /sau implementarea soluţiilor de business. Lucrurile par mai tehnice acolo teoretic, deşi suportă un consum mare de analiză, evaluare, discuţie cu toţi membrii echipelor, indentificarea problemei de rezolvat, găsire de soluţii, implementare de soluţii, evaluare finală pe rezultat şi multă, multă comunicare.
3. Ați fost certificată și colaborați cu unii dintre cei mai renumiți coachi și consultanți din lume: Școala de Leadership John Maxwell din USA, Diane Craig & Corporate Class Inc din Toronto pe Executive Presence & Business Etiquette și Alain Cardon cu Metasysteme Coaching School pe coaching, Scoala Internationala de Diplomatie și Protocol din Bruxelles. Puteți să ne împărtașiți din experiența dumneavoastră, cum va alegeti resursele pentru a învața și pentru a rămâne în formă, până la urmă?
Da, într-adevăr e mult consum. Dar e o alegere asumată. În primul rând, eu simt că am o forţă şi o determinare extraordinară, izvorâtă din faptul că îmi iubesc foarte tare meseria. E atât de simplu. În niciun caz eu nu sunt fericită vineri şi supărată luni. Apoi sunt mentorii şi partenerii mei care mă ţin în formă nu doar ca evoluţie profesională, dar ca un suport continuu.
Metasysteme Coaching School şi Alain Cardon sunt o formare extraordinară pentru mine în meseria de coaching. Alain este un profesionist şi o forţă realmente. Am învăţat şi continui să învăţ de la el, ascultându-l, observându-l, citindu-i cărţile, sau pur şi simplu la un prânz alături de el.
Apoi este John Maxwell, un om şi un speaker extraordinar, cu o carismă extraordinară, care a fost re-numit în 2014, expertul nr. 1 la nivel mondial în Leadership şi Management. E o comunitate extraordinară care s-a adunat în jurul lui în Statele Unite, dar şi la nivel mondial, cât şi local în România. Sunt deja de ani în programul de mentorat din America şi e o sursă excelentă.
Iar de Diane Craig şi Corporate Class, din Toronto, v-am povestit mai devreme. Ea nu m-a iniţiat doar în tainele Executive Presence, dar îmi este deja o prietenă şi o partenera de încredere. Şcoală Internaţională de Diplomaţie şi Protocol din Bruxelles a fost, de asemenea, o experienţă importantă şi interesantă.
Am călătorit şi călătoresc mult ca să învăţ, într-adevăr. Sunt recunoscătoare să fiu înconjurată de oameni valoroşi: clienţii mei care îmi sunt cei mai buni profesori şi la care ţin enorm. Copiii mei dragi – am doi băieţi – care îmi dau forţă. Mama mea unică şi formidabilă care îmi oferă iubire necondiţionată – un lucru extrem de rar – şi căreia îi sunt etern recunoscătoare. Soţul meu care îmi oferă echilibru, armonie, este un sprijin incredibil şi necondiţionat şi de la care învăţ enorm. Întâmplările nedrepte şi oamenii nedrepţi – le sunt sincer recunoscătoare, pentru că am progresat foarte mult, atât ca om cât şi ca profesionist, învăţând cum să ies din acele suferinţe. Şi, bineînţeles, să nu uităm, de meditaţie şi rugăciune care pe mine mă ajută foarte mult. Deci consum mult, dar am şi resurse.
4. In ciuda experienței și a portofoliului de clienți, preferați să nu promovați aceste servicii foarte mult. Aveți o abordare atipică. De ce ați ales asta?
Această profesie e una care se întamplă corect și profund între doi parteneri care rezonează, nicidecum care au fost atrași în jocul de vânzări și promisiuni. E nevoie de chimie, încredere, energie bună, spațiu și respectarea acestui spațiu. Deci exact opusul abordării insistente de convingere. Însă cred că o prezență profesională este necesară. Iar dacă vrei să te faci cunoscut și să atragi, rezultatele tale trebuie să vorbească pentru tine, ideal prin ceea ce spun clienții sau partenerii.
5. De ce funționează coaching-ul? Care sunt așteptările clienților și de ce se pot obține rezultate mai bune decât prin alte metode?
Coachingul este o relație de calitate, deschisă, fără judecăți, fără directive, cu mult respect și multă păsare. Constă în a acompania clientul către perspective noi, originale și productive, prin întrebări bine tâlcuite, prin a-i împărtăși ce observi și ce înțelegi printr-o ascultare extrem de receptiva, dar mai ales prin prezența 100%. Să fii acolo minte și suflet, e darul cel mai de preț pe care îl poți dărui cuiva. Nu este despre a te infiinta in fața lui cu soluții din cărti, ci despre a-l expune la perspective noi, despre a explora și a găsi soluțiile lui, numai pentru el. Ca un fel de costum făcut la comandă…doar pe masura ta. De aceea functionează atât de bine. Amandoi învățăm, amandoi descoperim. Numai așa poate fi durabil. Iar scopul e unul singur: rezultate clare, măsurabile și progres.
6. Care au fost cele mai flatante feedback-uri, atât în impresii cât și în rezultate concrete, primite din partea clienților?
Iată câteva testimoniale ale unor clienți ai dnei Dana-Maria Andrei.
“Pentru mine coach-ul Maria Andrei, a devenit un partener de dialog atât de necesar în procesul de introspecție. Împreună chestionam propriile gânduri și acțiuni, descoperim moduri de abordare noi și mult mai eficiente în cele mai diverse situații personale sau de business. Maria reușește sa mă readucă „pe direcție” cu fermitate dar și cu multă căldură, empatie și înțelegere pentru tot ceea ce este omenesc. Este vorba de fapt despre confortul și siguranța de a avea alături un antrenor de Grand Slam”” Carmen R. – Country Sales Manager într-o companie multinațională de logistică
“Recunosc că am fost fascinată de Maria încă din prima zi când am cunoscut-o și fiecare interacțiune nu doar că este peste așteptări, dar continuă să mă uimească. Ca și coach, este extrem de prezentă și se conectează deplin la ce spune – mai degrabă la ce nu spune și trăiește clientul. Perseverența și abnegatia Mariei cu care însoțeste clientul, îl ține pe acesta în forma de care are nevoie pentru a face schimbări relevante și revelatoare în viața sa personală și profesională. Odată începută calatoria cu ea, ți-ai rezervat rolul VIP în propria viață și nu ai decât să rămâi deschis la provocările pe care ți le servește cu o eleganță impecabilă.“ Raluca Avramescu, Manager Resurse Umane Arctic
“Experiența cu Dana Maria mă orientează către performanță și către poziționarea business-ului la locul potrivit. Pentru mine orele de coaching au fost și sunt o revelație. Este o experiență reală care ma îndrumă să-mi canalizez energia și persistența pe ceea ce e nevoie pentru a cuceri lumea. Învăț să funcționez sănătos în relația cu mine, cu membrii echipei mele, dar cel mai important este că această formare se reflectă într-un business sănătos.” Malvina Cervenschi, General Manager Malensky
“Ca profesioniști, ca performeri, deși animați de propriile obiective, de propriile convingeri, timpul și atenția noastră, extrem de limitate de altfel, sunt concentrate pe proiecte, proiectii, planuri, parteneri, clienti, colegi. Dar niciodata pe noi. Până să o întâlnesc pe Maria nu am realizat o secundă acest lucru. Printr-o abordare bazată pe ani de experiență, dar în același timp personalizată, extrem de autentică și plină de substanță, Maria îmi oferă un cadru în care timpul și atenția mea să-mi fie concentrate asupra mea, mă ignorasem de fapt total. Acest cadru însemnând de fapt momente unice care sunt doar despre mine, întâlniri în care Maria, prin cuvinte atent alese reușeste să inspire, să genereze revelații, acele momente de WOW interior.” Radu Negulescu, General Manager Trencadis
7. Este coaching-ul un serviciu de lux?
Spațiul este lux. Timpul este lux. Coaching-ul este spatiu și timp oferit cu multă încredere, deschidere, liber de judecăți și prejudecăți, fără directive, ci doar însoțit de sprijin și ascultare extrem de receptive. Deci un mediu extrem de fertil pentru creștere și soluții. Iar acesta poate fi considerat cu usurință și realmente lux. Unii clienți îmi spun că e ca o oază, alții că e singurul loc și moment în care gândesc astfel, vorbesc astfel, se cunosc și înaintează astfel. Alții spun că se încarcă și pleacă mai pregătiți pentru ziua de mâine. Oricum ai da-o…cu siguranță, astăzi, să oferi spațiu și timp de creștere, necondiționat și liber de judecată, este un lux.