Lunaz Design, un startup din Marea Britanie, își propune să transforme modele clasice de mașini în bolizi ai viitorului cu ajutorul sistemelor de propulsie bazate pe electricitate.
Fondatorii companiei spun că vor să ofere o viață nouă unor colecții de autovehicule emblematice prin transformarea lor în mașini electrice.
”Vom dezvolta și fabrica un set modular de componente electrice și electronice, care ne vor permite să convertim mașinile din mai multe mărci diferite. Proiectul a atras ingineri, designeri de produse și tehnicieni profesioniști, cu înaltă calificare, care, la atelierul nostru nou construit de pe Silverstone Technology Park, adiacent circuitului de curse, vor lucra la mașini pentru a asigura un standard și un finisaj extrem de profesionist”, se arată în descrierea Lunaz Design.
Compania a finalizat deja două proiecte spectaculoase. Este vorba despre un model Jaguar Xk120 produs în anul 1953 și o limuzină luxoasă Rolls-Royce Phantom V din anii ’60.
În clasicul Jaguar, motorul electric este alimentat cu un set de baterii puternice plasate în locul motorului cu combustie internă și în spațiul lăsat gol după scoaterea rezervorului pentru combustibil. Mașina are și un nou sistem de transmisie și frâne care asigură stabilitatea și siguranța în timpul condusului.
La interior, inginerii au meținut elemente de design clasice la care au adăugat un sistem de divertisment cu touchscreen, dar și un nou instrument care arată gradul de încărcare al bateriei.
În cazul modelului Rolls-Royce Phantom V, motorul enorm de 6,2 litri a fost înlocuit cu o variantă electrică și un set de baterii realizate de Lunaz. Și pentru această mașină, inginerii au integrat soluții tehnice inovatoare menținând în același timp designul luxos și clasic care a consacrat brand-ul Rolls-Royce.
”Pentru mașinile noastre, fiecare componentă este fie restaurată originală, fie nouă. Spre deosebire de mulți dintre concurenții noștri, nu folosim piese de ocazie pentru a finaliza conversia. Înțelegem de ce este tentant să folosim module de baterii sau motoare electrice dintr-o mașină electrică ca Tesla, dar majoritatea acestor piese second-hand vor proveni din mașini cu daune și nu se cunoaște istoricul și uzura pieselor”, mai spun fondatorii Lunaz Design.
Startup-ul spune că are în portofoliu o serie de mașini clasice care urmează să fie transformate în bolizi cu propulsie electrică în viitor.