Paris – cea mai mare pictură street art din lume by Ella & Pitr

Scris de Ruxandra Tudor
Publicat la data de: 10-09-2019

în: Art & Design

Pasionații de artă și travel au acum șansa să descopere un lucru extraordinar de binevenit în contextul în care Parisul este tot mai des acuzat că își pierde din romantism iar farmecul său este impietat de aglomerație și poluare. O piesă veritabilă de street art contemporan semnată Ella & Pitr înnobilează acum o clădire pariziană, însă s-ar putea ca ea să treacă neobservată dacă vă plimbați, pur și simplu, pe străzile Parisului.

Artiștii francezi Ella & Pitr au pornit de la premiza că „în artă, este important să nu ascundem nebunia”. Creativitatea și arta lor i-au determinat să creeze cel mai mare hotspot de artă murală stradală din lume. Graffiti-urile lor acoperă  un spațiu de 25.000 de metri pătrați pe acoperișul unei clădiri, deci, evident, desenele pot fi văzute doar de sus. Înălțimea potrivită vă va dezvălui figura unei bunici în vârstă, cu chipul îndreptat spre o autostradă cu șase benzi traversează opera de artă, în timp ce, de pe un alt corp de clădire, vedem o pungă de plastic roșu și alb care pare să plutească în derivă. Ella & Pitr au ales să realizeze pictura murală într-un stil de desen atrăgător și au încorporat în paleta cromatică culorile Franței – roșu, alb și albastru. A fost nevoie de un efort titanic pentru a realiza acest graffiti. Opt zile de muncă asiduă, alături de prieteni și voluntari. Echipa a muncit timp de 12 ore pe zi, iar procesul a fost bine pus la punct. Mai întâi, au fost trasate liniile principale ale desenului cu ajutorul pietrelor magnetice, iar apoi s-au aplicat culorile în blocuri delimitate. Artiștii declară că i-a inspirat „bunica Sylvette, care era mereu preocupată de lucrurile mici din viață. În comparație cu opera de artă, mașinile par foarte mici, iar oamenii au dimensiunea unei furnici. Desenul o înfățișează privind drumul și ne imaginăm că în mintea ei este acea mulțime de oameni grăbiți să ajungă care încotro. Lucrurile se întâmplă prea repede pentru bunica Sylvette.”

Metafora aleasă de artiști denotă că viteza cu care viața se derulează ne poate face să trecem cu vederea lucruri esențiale, în goana cotidiană specifică metropolelor din întreaga lume. Cert este că Parisul are acum încă o operă de artă cu care să ne atragă într-un city-break memorabil.