Pick-up-urile Perpetuum Ebner disponibile în România
Se spune că legendele nu mor niciodată, dar cel puțin în ce privește sectorul analog, proverbul nu a fost tocmai valabil. Una dintre cele mai vestite mărci de pick-up-uri din Germania, Perpetuum Ebner, abreviată PE, a fost fondată în 1911, iar odată cu succesul răsunător al anilor ’60 a ajuns cel mai mare producător mondial, urmând ca la începutul anilor ’70 să iasă deja din scenă.
Motivul pentru care marca devine de negăsit în magazinele hi-fi este unul „prietenos-ostil”, o adevărată bătălie între frați: în același mic oraș de origine al PE, St. Georgen, brandul Dual GmbH își pune, de asemenea, bazele, cu producția în aceeași fabrică în care sunt realizate și produsele PE. Ambele companii au descins din același dezvoltator de inginerie de precizie, angrenându-se într-o competiție frățească, iar începând cu anii 1920, între cele două a existat o cursă strânsă, în special în ceea ce privește fonografele.
În 1973, când piața era câștigată de mai mulți competitori japonezi, cele două companii s-au unit, dar Dual domina în mod categoric coaliția. Designul și know-how-ul producției PE au fost adoptate în destul de multe modele Dual de succes ale anilor 1970, acest lucru fiind, din păcate, invizibil pentru clientul final, astfel încât PE dispare, treptat, de pe piață. Odată cu apariția CD-ului, vânzările de viniluri scad dramatic și Dual îl urmează pe Perpetuum Ebner.
Brandul ar fi fost, fără dubii, dat uitării, dacă nu ar fi existat comunitatea de colecționari și fani care a restaurat produse PE de top, cum ar fi modelul 2020, complet automat. Grație site-urilor precum eBay, forumurilor și altor comunități de acest gen, încă sunt disponibile piese de schimb din perioada de glorie a firmei. Totuși, lipsa produselor PE de pe piață a fost resimțită de către comunitatea de împătimiți ai pick-up-urilor de calitate.
Legenda se întoarce
Wolfgang Epting, fan al analogului, împreună cu Hans Uwe Lorius din St. Georgen și cu susținerea unor fani veterani ai PE au avut ideea de a relansa marca, reîntorcându-se în orașul de origine din Germania și în vechea uzină, urmând cu sfințenie direcția și eleganța inițială a mărcii.
Primul model lansat, PE 4040, un predecesor al legendarului PE 2020, este un exemplu real al ideii conform căreia funcția trebuie să dicteze forma. Rezultatul, o adevărată bijuterie audiofilă, este o combinație perfectă între ingineria sofisticată și ergonomia desăvârșită: lemn de cea mai bună calitate, finisaje în diverse combinații de culori, inclusiv piano black, completate de un motor performant manufacturat de emb-papst, lider la nivel mondial în producția de motoare electrice de mare precizie. Sistemul inovativ IFB (Integrated Floating Board), special gândit pentru a absorbi efectul de rezonanță și microvibrații, precum și platanele de primă clasă produse în Germania, cu masa mare ce asigură o inerție care anulează microfluctuațiile de rotație, sunt caracteristici de top ale acestui model. Când vine vorba de calitatea de redare a muzicii, 4040 este, cu siguranță, cel mai performant model produs sub marca PE până acum.
În plus, începătorii în domeniu, precum și mândrii posesori ai unor colecții impresionante de viniluri vor aprecia un alt model la fel de sofisticat și care respectă aceleași criterii de calitate, dar un model ceva mai abordabil din punct de vedere financiar: noul PE 1010. Acest pick-up încorporează, de asemenea, sistemul IFP, în mod clar o noutate în această categorie de preț.
În ceea ce privește calitatea, Perpetuum Ebner deține, fără îndoială, potențialul pentru o categorie de produse premium. Astfel, împătimiții audițiilor analog pot visa cu încredere la revenirea erei LP. Este, cu adevărat, un vis devenit realitate.
Toate modelele mărcii sunt disponibile din vara acestui an în exclusivitate prin www.harman-audio.ro, de unde puteți obține toate detaliile dorite.