Noul Range Rover Evoque, evoluție sofisticată în segmentul premium SUV

Scris de Ovidiu Posirca
Publicat la data de: 07-08-2019

în: Auto

Cu un design de lux împrospătat și tehnologii de ultimă generație pentru nevoile clienților din întreaga lume, noul Range Rover Evoque și-a făcut apariția în forță pe un drum deschis de modelul precedent, care s-a bucurat de vânzări impresionante începând cu anul 2011. În România, noul automobil lansat anul acesta o are ca ambasador de brand pe faimoasa artistă Inna, care a cunoscut un succes fulminant la nivel internațional.

Având un istoric de 772.000 de unități vândute la nivel global și peste 217 premii internaționale, noul model întruchipează tranziția spre un viitor tot mai tehnologizat. Range Rover Evoque îmbină cu succes caracteristicile tradiționale ale brandului cu inovații tehnologice precum sistemul de camere perimetrale și oglinda retrovizoare transformabilă într-un ecran HD.

Exteriorul mașinii iese în evidență prin designul modern și sofisticat, marcat de suprafețe mai degajate. Însă, detaliile fac diferența și vom vedea mânere escamotabile pentru uși, faruri matrix cu LED și semnalizatoare animate în față și spate.

Ofertă extinsă de motorizări, până la 300 CP

Noul SUV a implementat noi soluții pentru siguranță rutieră și asistență la volan, alături de un sistem Infotainment îmbunătățit, care asigură conectarea șoferului la vehicul și la lumea înconjurătoare.

„Sub caroserie se află o revoluție tehnică și de inginerie. Structura complet nouă este compatibilă atât pentru sistemul plug-in, cât și pentru varianta mild-hybrid, singurele elemente nemodificate, la exterior, fiind balamalele uşilor. Noul șasiu exploatează la maxim caroseria mai rigidă, asigurând confort în timpul călătoriei și rafinamentul unui veritabil Range Rover. Acum, Evoque este mai capabil ca niciodată. Software-ul care se află în spatele sistemului Infotainment a fost rafinat pentru a-i oferi şoferului o experiență și mai intuitivă”, a declarat Nick Rogers, director executiv, product engineering, Jaguar Land Rover.

Sustenabilitatea este unul dintre principiile de dezvoltare ale noului model, fiind vizibilă în interior, unde este folosită o gamă amplă de materiale care păstrează semnătura de lux a Range Rover Evoque. În plus, Jaguar Land Rover are ca obiectiv reducerea impactului generat de mașini asupra mediului. Astfel, producătorul a redus cu 46% cantitatea de dioxid de carbon necesară pentru fabricarea unui model, în comparație cu 2007.

În cazul noului automobil, producătorul spune că la finalul perioadei de exploatare pot fi recuperate 95% din materiale. Compania a implementat și tehnologia „Mild Hybrid”, prin care energia din timpul decelerării este stocată pentru asistarea motorului și maximizarea eficienței.

La volanul noului Range Rover Evoque se poate experimenta noua tehnologie pentru micșorarea emisiilor. În timpul frânării, la o viteză de sub 17 km/h, motorul se oprește pentru a reduce emisiile. Astfel, se poate obține un consum de carburant de 5,6 l/100 km și emisii de CO2 de 149 g/km, echivalent NEDC.

Producătorul livrează șase variante de motorizări Ingenium în patru cilindri, respectiv trei pe benzină și trei diesel, pentru noua versiune Range Rover Evoque. Dintre acestea, cea mai eficientă este cea de 150 CP diesel (AWD), cu emisii CO2 de 149 g/km (echivalent NEDC) și un consum de 5,6 l/100 km. La polul opus se află un model pe benzină de 300 CP AWD, cu emisii de CO2 de 186 g/km (echivalent NEDC) și un consum de 8,1 l/100 km.

Echilibru între experiențele on-road și off-road

Soluțiile inovatoare adoptate de noul Range Rover Evoque reprezintă pentru șoferi garanția obținerii unui echilibru între capabilitățile off-road ale mașinii și comportamentul pe șosea. Printre noile tehnologii la îndemâna șoferilor se află transmisia activă și suspensia adaptivă dinamic pentru o călătorie sigură în orice condiții de deplasare. În afara șoselei, sistemele de detectare a adâncimii vadului și cele de control la coborârea pantelor oferă un plus de manevrabilitate și siguranță.

 

În materie de siguranță, noul model vine cu un sistem complet de airbag-uri pentru toți pasagerii, control dinamic al stabilității și sisteme automate pentru frânare în caz de urgență.

Îmbinarea tehnologiei cu designul sofisticat este vizibilă și în habitaclu, iar acest lucru va fi experimentat din plin de șofer și pasageri. Vorbim de scaune noi, dintr-o gamă variată de materiale precum piele Windsor sau stofă Eucalyptus. Acestea vin la pachet cu sisteme de reglare electrică, funcție de memorie, sistem de încălzire, ventilație și funcție de masaj.

Noul Range Rover Evoque este disponibil în România la un preț de pornire de 35.500 de euro plus TVA pentru motorizarea 2,0 l diesel, 150 CP, transmisie automată și tracțiune integrală.